hirdetés
hirdetés

Hungarikum konferencia Békéscsabán

2010. szeptember 28-án 9 órakor a Békés Megyei Jókai Színházban rendezik meg a magyar termékek ünnepét. A Hungarikum konferencián a békési ízekkel, gasztronómiai különlegességekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők - adta hírül az OrientPress.

hirdetés

A hungarikumok olyan kincsek, amelyek magukba foglalják mindazt az évszázadok, évezredek alatt felhalmozott értéket, mely meghatározza magyarságunkat, megkülönböztet, s ugyanakkor összetart, ami kialakítja identitásunkat, amitől igazán közösségé válhatunk. A hungarikumban, az értékben, az értéket teremtő emberben és közösségben életerő van, kötelességünk tehát megőrizni, továbbadni gyermekeinknek. A huszonegyedik századi Magyarország számára különösen fontos, hogy megvédje élő hagyományait, legtágabb értelemben vett nemzeti örökségünket, kultúránk értékeit. Nyelvi, művészeti hagyományaink, épített és természetes környezetünk értékei mellett hasonlóan fontos, hogy életformánk és hagyományaink is helyet kapjanak a közös európai kultúrkincsben.

Békés megyében hivatalosan három hungarikum ismeretes: a csabai kolbász, a gyulai kolbász, valamint a békési pálinka, ám ha a hungarikum szó jelentését vizsgáljuk, bizony kiderül, hogy ennél sokkal több értéket rejt a békési táj. Különleges, egyedi, magyar. Mint az orosházi libamáj, a kondorosi tarhonya, a sarkadi csigatészta, a kétegyházi pogácsa, a medgyesi dinnye, vagy éppen a mangalica és a szürkemarha. Szinte minden békési településen fellelhetünk egy olyan igazán magyar terméket, mely bátran pályázhatna a hungarikum minősítésre. A legnagyobb kihívást mégis az jelenti, hogy ezek a termékek továbbra is versenyképesek maradjanak, ne essenek áldozatul a nemzetközi áruházláncok elterjedésével járó minőségromlásnak. Ez ellen a legtöbbet mi magunk, fogyasztók tehetjük, mégpedig azzal, ha kérjük, keressük a hazai árut. Ezáltal a nagy külföldi áruházláncok körében is megnő a kereslet a magyar termékek iránt.

A 2010. szeptember 28-án 9 órakor megrendezésre kerülő Hungarikum konferencia célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar kultúrkincsekre, bemutassa Magyarország egyediségének, kulturális sajátosságainak őrzőit, akik az országon túlmutató értéket állítanak elő. Fontos, hogy kulturális kincseink, élő hagyományunk, gasztronómiánk értékei megfelelő védelemben részesüljenek s részévé váljanak az Európai Unió minősítő rendszerének is.

Az egész napos rendezvény a Békés Megyei Önkormányzat támogatásával és Prohászka Béla Venesz-díjas olimpiai mesterszakács ajánlásával a Békés Megyei Jókai Színház nagytermében valósul meg. A konferencia főelőadójaként Prof. Dr. Ángyán József agrár-környezetgazdász professzor, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára mondja el gondolatait a vidékfejlesztés és a hungarikumok kapcsolatáról. Ezt követően Bora Imre, a Magyar Nemzeti Pálinka Szövetség elnöke, Kovacsics Imre, a Spa Hungary Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója, Hanó Miklós, Békéscsaba város alpolgármestere, őstermelő, valamint Prohászka Béla, a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnöke mutatja be hazánk értékeit.

A konferencia második felében közel húsz magyar vállalkozás mutatkozik be a vendégeknek, a kistermelőktől az olyan nemzetközileg is elismert és népszerű nagyvállalatokig mint a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. vagy a Szarvasi Mozarella Kft. Az előadásokat követően egy látványos gasztronómiai bemutatón és egy kötetlen beszélgetésen keresztül ismerkedhetnek meg a látogatók Békés megye gasztronómiájával, jellegzetes termékeivel.

(Forrás: OrientPress Hírügynökség)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk