hirdetés
hirdetés

Húszmillió látogatóra számítanak

Ötven ország több ezer, egyébként ritkán felkereshető látnivalója és különleges programja várja az érdeklődőket a kulturális örökséget hagyományosan népszerűsítő szeptemberi rendezvénysorozaton.

hirdetés

A műemlékeknél ezúttal több mint 20 millió látogatót várnak - derül ki az Európai Bizottság pénteken Brüsszelben kiadott közleményéből.
A tájékoztatás szerint az úgynevezett Európai Örökség Napokon látogatható lesz a világ legnagyobb hőlégballongyára, amely az angliai Bristolban található, és Victor Hugo mesterműve nyomán Belgiumban, az 1815-ös waterloo-i csata helyszínének közelében az érdeklődők megtekinthetik A nyomorultak szabadtéri előadását. A német fővárosban a berlini fal megmaradt - és húsz ország száz művésze által festéssel és graffitivel dekorált - darabjait lehet megszemlélni idegenvezető kíséretében, Strasbourgban pedig Rotterdami Erasmusról szóló kiállítás nyílik.
Litvánia, Norvégia és Svájc a "rejtett kincseket" népszerűsítik, és arra buzdítják a látogatókat, hogy a falak mögött, föld alatt vagy magában a tájban rejtőző örökségek ritkán látott vagy eddig ismeretlen arcát fedezzék fel. Franciaország, Ukrajna, Ciprus és Finnország a kulturális "útvonalakat" helyezik előtérbe annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a művészeti, tudományos és kereskedelmi élet kölcsönhatása révén létrejött örökségre. Odesszában például európai bormúzeumtérképet adnak ki.
Tizenhat országban fotóverseny is zajlik azzal a céllal, hogy környezete kulturális, történelmi és tudományos értékeinek újrafelfedezésére ösztönözze a nagyközönséget.
Az 1985-ben útjára indított Európai Örökség Napokat 1999. óta az Európai Unió és az Európa Tanács közös kezdeményezéseként rendezik meg. A programban az Európai Kulturális Egyezményt aláíró 50 állam vesz részt az eddig ismeretlen kulturális kincsek népszerűsítésével vagy egyébként nem látogatható történelmi épületek megnyitásával.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk