Ideje megtanulni az új kifejezést: tápanyagprofilozás

Erre figyelmeztet a Nestlé. Ahol egy csibeleves teszten az is kiderült, már csak akár ennek okán is hazajöhetnének a magyarok a Brit-szigetekről.

Ételkóstolással egybekötött szakmai bemutatón jártunk a Nestlé Hungaria Kft. budapesti képviseletén, ahol egy laboratórium kellős közepére csöppentünk. Hatféle leves és hatféle gabona csokigolyó sorakozott előttünk, először még nem tudtuk, miért.

A cég történetéről, termékfejlesztéséről hallhattunk elöljáróban, és egy nagyon érdekes témáról, ami kapcsolódott a különös meghívás helyszínéhez is. Kiderült, minden egyes terméküket forgalomba hozatal előtt tápanyagprofilozó rendszer segítségével elemzik és fejlesztik, tudományosan megalapozott alapokon vizsgálják.

Íly módon:

- csökkentették termékeikben a sótartalmat

- kevesebb lett a hozzáadott cukortartalom

- csökkentették a telített- és transzzsírsav-tartalmat - növelték a gyerekeknek szóló termékekben a teljes értékű gabonatartalmat, és optimalizálták az ásványi anyag és vitamin-összetételt

- a korral együtt folyamatosan fejlesztik termékeiket

- a csomagoláson látványosan feltüntetik a tápanyagösszetételt és az adagolási információt

- a gyerekek számára felelős módon reklámoznak, azaz az EU rendelkezéseit betartva promotálják termékeiket a kicsiknek

Majd ezután következett a nestlés találkozó legérdekesebb része: hatféle levest kóstoltunk, és utána hatféle, gyerekeknek szóló csokis gabonagolyót.

Levesteszt: kiderült a „Dörgicsei csibeleves” 15 éves múltját tekintettük át. A még a 2000-es években forgalomban lévő nagyon sós ízűtől haladtunk a totál ízetlen felé. A Nestlé mentségére legyen szólva, a két legutolsó minta nem a hazai piacra készült (hál’istennek), hanem az egyik az UK Traffic Light rendszer szigorú zöld kritériumának felel meg, a másik pedig a jobb sorsra érdemes pánamerikai népek életét boldogítja – ezt a legújabb PAHO tápanyag profil modellje alapján készítették.

Csokis gabonapehely golyó teszt: Ugyanaz volt a helyzet, mint só-témában a kóstolt leveseknél – azaz a nagyon édes, korábban forgalomban lévő termékektől haladtunk a korszerű, egészségesek felé, és itt is a két utolsó ízetlen volt. Szegény angol gyerkőcök, és ízek után áhítozó pánamerikai népség, akikkel ezeket kóstoltatják...

Forrás: Vendég & Hotel


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?