Ígéretes projektötletek kormányzati támogatással a világörökség kapujában

Július 18-án újabb szakaszához érkezett a nagyszabású Duna-Limes program. A témában a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében turizmustervezési munkaértekezlet zajlott, mely során a Duna menti tervezési munkát minden eddiginél részletesebben ismertették. Az eseményen bemutatták az egyes tervezési területeket és az azokra írt ígéretes és formabontó projektötleteket.

A teljes magyarországi Duna-szakasz magterületei mára tervezési célterületekké váltak, melyek kiterjednek más, turisztikailag csatolható területekre is. A Duna mentén tizenhat tervezési területet különítettek el, melyek fejlesztése egységes koncepció és prioritások mentén halad, infrastrukturális, gazdasági, valamint komplex turisztikai fejlesztésekben ölt testet.

Az eseményen Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója kiemelte, a múzeum továbbra is segíteni kívánja a Magyar Limes Szövetség munkáját, gazdag régészeti anyagával és kutatási eredményeivel áll az érdeklődők rendelkezésére.

Széleskörű turisztikai termékkínálat

Hirschberg Attila, a Magyar Limes Szövetség ügyvezető elnöke hangsúlyozta, a koncepcióval helyzetbe kívánják hozni a Duna mentét – a cél azon római korból fennmaradt emlékek turisztikai bemutatása, hasznosítása, amelyek képesek minél hatékonyabban helyzetbe hozni a meglévő nagy mennyiségű, nem római attrakciót, emléket, természeti kincset. Tehát a teljes turisztikai spektrum tervezése, a nagyobb látogatószám eléréséhez szükséges attrakciók, infrastruktúra, turizmusirányítás és közös kiállású marketing tervezése zajlik. A tematikákat minden lehetséges, a Duna-mentén megtalálható turisztikai ág figyelembevételével alakítják ki (zene-színház-kultúra, UNESCO világörökségi helyszínek, római limes, aktív turizmus, várak-kastélyok, nemzeti parkok, gyógyászat-fürdők, bor-gasztronómia, party time, vallási kegyhelyek, utak, népművészet, edutainment). A nevezés eredményeként a látnivalók hatvan helyszínen válhatnak világörökséggé, felölelve a teljes Duna-mentét, bemutatva annak folyamatosságát. A tervezés által jelentős bemutatásra javasoltak többségében a történelmi városok közelében találhatók. Az egyesület és a tervezők meglátása szerint is minél nagyobb, széleskörűbb a kínálat, annál nagyobb lesz rá a kereslet.

Ígéretes projektötletek

Az egyes területek fejlesztési terveinek kialakításán kiváló magyar turisztikai szakemberek dolgoznak. A kisebb és nagyszabású tervek között hallhattunk például arról, milyen fontos tényező a természeti adottságok figyelembe vétele, azok csatlakoztatása a római kori koncepcióhoz. A Duna partvonalát és annak turisztikai látványosságait a kerékpáros turizmus számára is elérhetővé kell tenni, nagy szerepe van itt a most tervezés alatt levő EuroVelo 6 európai kerékpáros útvonalnak.

A Szigetközben Natúrpark Ökoközpont alakulna, Komárom fejlesztési területei közül kiemelkedő jelentőségű a Brigetio fürdő feltárása, a régészetet, mint önálló látványelemet egy látványrégészeti központ mutatná be. Visegrádon fontos lenne annyit bemutatni az ott található 4 világörökségi várományos helyszín legalább egyikéből, hogy az turisztikailag, vevőcsalogatásban, a szezonalitás széthúzásában segítse a jelen levő professzionális középkori bemutatást, meglévő attrakciókat, infrastruktúrát. Gödön a SEUSO kincsek ókori történetéhez kapcsolódó óriási, építési fázisában megakadt római erőd Világörökségi várható hírnevének kihasználásával virtuális kaland- és élménypark fogadná a látogatókat amelyhez Dunakeszről szükséges átvezetni a bicikliutat, a révkikötő horányi oldalán pedig akár az egykori római hajózást is ki lehetne próbálni. Újpest is szeretne bekapcsolódni a Limes-programba. A városrész az elmúlt években sokat fejlődött, az Aquaworld élményfürdő, a Duna-part vagy akár a Népsziget is csatlakoztatható a koncepcióhoz. Az Aquincum, Nagytétény (Campona) és a Hajógyári-sziget új fejlesztési koncepciójáról, a budafoki Duna-part rekultivációjáról Puczkó László turisztikai szakértő beszélt.

Érd számára igen fontos a várhatóan 2018-ig megépülő EuroVelo 6 kerékpárútvonal, amely a Campona erőd és a mellette levő kastély érintésével tartana a római, természeti emlékekhez, esetleg Százhalombattán egy jelenleg megvalósítási lehetőség fázisában levő, különleges ipari turisztikai látogatóközponthoz. Ráckevén Európában egyedülálló víz alatti archeológiai központ épülne fel a Duna-ág partján, Dunaújvárosban pedig nagyon fontos projekt az Intercisa Látogatóközpont létrehozása – ez egy egykori nagy méretű római katonai erődítmény bemutatását is jelenti, amely közelében jelenleg az Intercisa Múzeum működik, amelyet is szeretnék tovább fejleszteni. Az egykori szocialista és a római birodalom összekapcsolásának fontos elemei lehetnek a látványos római kertek, a látogatóközpont és a Duna-sétány összekötése.

Best practice, interaktivitás és élményközpontúság

A Dunaföldvár-Bölcske-Paks tervezési területhez kapcsolódó elképzelésekről Karsai Árpád beszélt. Ahhoz, hogy egy-egy desztináció komolyabb turizmust generáljon, elengedhetetlen a külföldi best practice példák tanulmányozása, a kiváló marketing- és eladástechnika alkalmazása. Paks ígéretes turisztikai desztináció, a nagy népszerűségnek örvendő Paksi Atomerőmű Látogatóközpont mellett új, modern városi múzeumfejlesztés és a Lussonium is kulcsfontosságú attrakció lehetne – az egykori római település és erőd feltárt romjainál látogatóközpont létrehozása a cél.

A Sió-csatornától a horvát határig a természetközeliség, a népi kultúrtörténet, az aktív turisztikai termékek sokasága, valamint a vízügyi rendezés alatt álló Sió biztosít kiemelkedő turisztikai potenciált. A tervek között szerepel a szekszárdi római, az akkori borkultúrát bemutató szarkofág köré épített interaktív élmények kialakítása, Sióagárdon a Sió mentén hajókikötő létrehozása és Magyarország egyik legnagyobb borfalujának bemutatása. Geopolitikai helyzete miatt itt szükséges ókori nevén ALISCA, - amely ma a Szekszárd melletti Őcsény területén található - római erődjének és településének kiemelkedő, nemzetközi vonzerőt képviselő, élmény alapú bemutatása a Déli térség megerősítése végett

Pécs is kapcsolódik a programhoz, a város lenne a Limes-út lezáró, vagy Déli kezdőpontja. A városban a Cella Septichora mellett a múzeumok római kori kiállítása, a Zsolnay, Kodály központok, a középkori egyetem, a gyönyörű belváros, valamint történelmi fesztivál kapcsolódhat a tematikához, erősítheti meg jelentősen azokat. A középkori pincerendszer kiemelt fontosságú, amit a tervezők a élménytúrákkal kötnék össze.

{youtube|id=mni3BtWWHxk}

2018-ban beadják a pályázatot

Az eseményen elmondták: fontos bekapcsolni a koncepcióba a természeti értékeket, ipartörténeti emlékeket, a tájegységenként változó gasztronómiát és borkultúrát, az aktív turizmust a lovas programoktól a dunai evezésig, a hungarikumok, kulturális fesztiválok sokaságát.

Dr. Visy Zsolt az értekezlet lezárásaként köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik részt vesznek ebben az óriási munkában. A szövetség tapasztalatai szerint az érintett önkormányzatok hozzáállása és hozzájárulása nagyon biztató, az elmúlt időszakban valódi társadalmi összefogás jött létre. 2017-ben elkészülnek a pályázatok, és várhatóan 2018-ban Magyarország, Szlovákia, Németország és Ausztria Duna-szakaszaira kidolgozottan, összehangolt pályázat formájában, Nemzetközi sorozathelyszín kategóriában fogja benyújtani kérelmét az UNESCO-hoz.

A folyamatot, a kölcsönhatásokat, a turisztikai, gazdasági lehetőségeket, tervezési szükségességet bemutató nyomtatott és digitális kiadvány ide kattintva érhető el.

A lehetséges végeredményt bemutató, angol nyelvű nyomtatott és digitális kiadvány ide kattintva érhető el.

A német nyelvű nyomtatott és digitális kiadvány ide kattintva érhető el.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.