Mentenék a vendéglátást az európai szeszesital-gyártók

A Covid-19 járvány egyetlen ágazatot sem érintett jobban, mint a vendéglátást és a szállásadókat, különösen azért, mert a találkozáson alapuló közösségi élményektől fosztotta meg mind az embereket, mind a helyszínt biztosító szolgáltatókat. Az európai szeszesital-szegmens képviselőit tömörítő Spirits Europe ezért még 2020. július 1-én elindította a „Fit for Recovery” elnevezésű tervezetét a kapcsolódó ágazatokban dolgozó munkavállalók megsegítésére, melyet októberben felülvizsgált a különböző kormányzati intézkedések tükrében.

„A válság előtt a vacsorázás volt az egyik legnépszerűbb tevékenység az európaiak körében, az éjszakai élet pedig nagy vonzerőt jelentett a nemzetközi turisták számára. Hónapokkal azután, hogy a tagállamok feloldották zárlatukat, az éttermek és bárok továbbra is küzdenek az ügyfelek bevonzásáért, ám úgy tűnik, a szolgáltatók közül sokan végleg bezárhatnak a vírushelyzet miatt. A szövetség a helyzetet társadalmi tragédiaként és gazdasági katasztrófaként értékeli, aminek hatásai messze gyűrűznek. Mivel az Európában előállított szeszes italok 54%-át bárokban és éttermekben értékesítik, az ágazat kulcsfontosságú az európai vendéglátóipar több mint 12 millió munkahelyének támogatásában” – írta Ulrich Adam főigazgató.

A szövetség ezért frissítette a nyáron megjelent ötpontos szakpolitikai tervét, melyet október 1-én tett közzé. Ebben a következő célokat tűzik ki:

1. Adókedvezmény
Az európai szeszes italok jövedéki adókulcsa a világ legmagasabbjai közé tartozik, amelyet a vendéglátás és az idegenforgalomban lévő magas áfa-kulcsok tovább terhelnek. Üdvözlik a tényt, hogy számos európai ország csökkentette a vendéglátó vállalkozások áfakulcsait, de sajnálják, hogy az italokat számos ilyen politika kizárta az enyhítésből. Felszólítják a kormányokat, hogy hajtsanak végre átfogó áfacsökkentési programokat az ideiglenes jövedéki csökkentések mellett, hogy ösztönözzék a fogyasztókat a helyi vendéglátóipari vállalkozások támogatására.

2. Támogatás a cash flow-val
Ahogyan a vendéglátó vállalkozásoknak is szükségük van a halasztott áfa és egyéb adófizetési kötelezettségek későbbi időpontban történő megállapítására, hogy talpra állhassanak, ugyanígy szüksége van ezekre az európai főzdéknek is. Ennek érdekében a Spirits Europe felkéri a kormányokat, hogy ajánljanak halasztott jövedéki befizetéseket a kis- és közepes üzemeknek, valamint tegyék lehetővé a finanszírozáshoz való hozzájutást azon (egyébként pénzügyileg életképes) tagjaik számára, akiknek rendkívüli áthidaló kölcsönökre lehet szükségük az elkövetkező nehéz kereskedelmi időszak átvészeléséhez.

3. Kereskedelmi fellépés
Európa prémium brandyjei, whiskyjei és vodkái világszerte nagyon kedveltek és keresettek. Az Európai Bizottság régóta erőteljes szószólója a szabadkereskedelemnek, így arra kérik Valdis Dombrovskis biztost és csapatát, hogy duplázzák meg erőfeszítéseiket a folyamatban lévő kereskedelmi viták rendezésének érdekében. Kiemelik, hogy a szektor kétségbeesetten figyeli az USA-val folyó kereskedelmi vitát, mely az egyik legnagyobb exportpiaca, és ahol 25% -os tarifával sújtják jelenleg a termékeket.

4. Az utazási útmutatások harmonizálása
Az európai szeszes italok nagyon népszerű termékek a vámmentes üzletekben, így ezek kulcsfontosságú értékesítési csatornái az európai kézműves főzdéknek. Megélhetésük nagyban függ a nemzetközi turizmustól is, amely drámai összeomlást produkált a COVID-19 járvány kezdete óta. A szövetség üdvözöl minden erőfeszítést az utazási útmutatások harmonizációjáról az EU-ban, amely révén a polgárok újra biztonságosan és magabiztosan kezdhetnek majd mozogni.

5. Világos és következetes útmutatás az újranyitásról
A Spirits Europe tagjai többet szeretnének tenni partnereik támogatása érdekében, de ez bonyolult egy olyan világban, ahol a nyitás és a működés módjának szabályai rövid időn belül változhatnak. Több kormánynak is üdvözlik azon lépését, hogy középtávon bevezetik az ágazat számára a COVID differenciált riasztási szintjein alapuló útmutatásokat. Ez lehetővé teszi a frontvállalkozások számára, hogy tervezzenek.

A témáról bővebb információ a Spirits Europe honlapján található.

Forrás: Store insider


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?