hirdetés
hirdetés

Így változik az EU-tagsággal a horvát beutazás

A Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviselete a Croatica Kulturális, Információs és Kiadói Kht. Nagymező utcai rendezvénytermében tartott fogadásán adott tájékoztatást arról, milyen változásra számíthatnak az utasok és az utazásszervezők Horvátország Európai Unióba lépésével. 

hirdetés

Dr. Gordan Grlić Radman, Horvátország magyarországi nagykövete Horvátország július elsejei csatlakozása kapcsán örömét fejezte ki, hogy megszűnik Horvátország történelmi kirekesztettsége, és ezzel a Magyarországhoz fűződő eddig is jó viszony tovább mélyülhet.

Július elsejétől személyi okmánnyal léphető át a határ, a vámellenőrzés megszűnik. Az uniós szabályok szerint 10 ezer eurónyi érték vihető át egyik uniós országból a másikba, ezentúl tehát akár hetekre elegendő szárazkolbászt, dobozos sört és krumplit is vihetnek magukkal honfitársaink a horvátországi nyaralásra.

Mindent megtesznek a magyar turisták zavartalan nyaralása érdekében, idén is lesz nyári konzulátus Splitben, nyílik egy új magyar konzulátus Eszéken. Magyar rendőrök is vigyázzák a rendet a tengerparton. Sok magyar turista kelt át eddig is a Horvátországot Bosznia - Hercegovinától elválasztó határon, itt sem várhatóak nehézségek, amennyiben a turisták figyelembe veszik, hogy az utóbbi még nem uniós tagállam.

Bemutatkozott a Kvarner régió és a Kis és Családi Szállók Szövetsége. Velük a nagyközönség a Fővám téri Nagycsarnokban találkozhat május 16-18. között. A régió képviselője rövid tájékoztatást adott a térség turisztikai kínálatáról.19 350 szállodában 170 700 férőhellyel rendelkeznek, a magyarok 28 százaléka a Kvarner régióban üdül. Rijeka 5 órányi autóútra van Budapesttől, Opatija hagyományos célpontnak számít. A helyi specialitásokat felszolgáló éttermeket külön táblával jelölték.

A családi szállodák szövetségének elnöke felhívta a figyelmet lógóval jelölt kínálatukra. Országos szövetségük 2004-ben alakult, 143 szálloda és 64 villa, apartmanház csatlakozott hozzájuk. A maximum 50 szobás szállodák általában családi tulajdonúak, és kínálatuk szerint további alcsoportokat alkotnak: családi; aktív-és kaland; wellness&spa; műemlékjellegű-tradicionális egységek; gourmet és business szállodák.

Skenderović Marin, képviseletvezető átadta a Horvát Turisztikai Intézet által a magyar turisták utazási szokásairól végzett kutatás eredményeit. Eszerint a Horvátországba utazó magyar turista többnyire középkorú, családos, magasabb iskolai végzettségű és zömmel a tízezenél nagyobb lakosságszámú településen él. Motivációjuk a passzív pihenés és szórakozás. Igen gyakran, 3-6 alkalommal visszatérnek a horvát tengerpartra, az üdülőhelyeiket azonban váltogatják. Információikat saját, vagy baráti körből, interneten, illetve a Horvát Idegenforgalmi Közösség helyi képviseletétől szerzik. 35 százalékuk vesz igénybe - többnyire csak szállásfoglalásra - utazási irodát. A többség gépkocsival utazó egyéni utas, és szállását közvetlenül foglalja le. Átlagosan 4-7 vendégéjszakát töltenek az országban, szervezett étkezést ritkán vesznek igénybe (félpanziót 14,5%).Viszont a fürdőzés, úszás után a legtöbb időt a maguk választotta éttermekben, kávézókban töltik, nem sajnálják a pénzt vásárlásokra sem. Jó tudni, hogy számukra a desztináció biztonsága az elsődleges, megelőzi a természeti szépséget, és az árakat is.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai