Íme Budapest legvirágosabb kerülete

A Turizmus Világnapján, 2014. szeptember 27-én rendezték meg a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny díjkiosztó ünnepségét a budapesti kerületek számára. A legvirágosabb budapesti kerület Józsefváros lett, különdíjat kapott Újbuda és Kispest is. A verseny országos díjkiosztó ünnepsége november első hetében lesz.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A díjkiosztó és a világnap összekapcsolásának apropója az, hogy az idei évben a világnap kiemelt témájaként az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) a turizmus és közösségépítés kapcsolatát jelölte meg, amely a Virágos Magyarországért mozgalomnak is kiemelt szempontja. A verseny jó példája annak, hogy a virágosítás, kertészkedés milyen – hosszú távon is jól működő – közösségeket kovácsolhat, ezek munkája pedig a település turizmusára is pozitívan hat.

Ebben az évben 12 budapesti kerület nevezett a versenybe. Zsűrizésüket a nyári hónapok folyamán több szakmát képviselő szakemberekből álló zsűri végezte el, így a kertészeti, városrendezési, településtervezési szempontok mellett a turizmus is jelentős szerephez jutott. A verseny budapesti fődíját Budapest VIII. kerülete nyerte el. Különdíjat kapott továbbá a XI. és a XIX. kerület. A díjakat Dr. Szentes Tamás, Budapest főpolgármester-helyettese adta át a kerületek polgármestereinek: Dr. Kocsis Máténak, Dr. Hoffmann Tamásnak és Gajda Péternek.



Csendben folytak a fejlesztések a Józsefvárosban

A Józsefváros az elmúlt években csendesen meghúzódott a háttérben, szinte titokban tartva azokat a komoly fejlesztéseket, amelyekkel az idei évben berobbant a budapesti versenyzők közé. A kerület olyan magas színvonalú közterületeket hozott létre, amelyekkel egyszeriben a főváros legjobbjai közé került – dacára minden előítéletnek, ami a VIII. kerülettel szemben fennáll. Összesen 30 hektárnyi közterületi zöldfelületet újítottak fel (köztük a 32-esek terét, a Muzsikus cigányok parkját, a Teleki teret). A legtöbb felújított közterület bekerített, ez is hozzájárul a közbiztonság növeléséhez és a színvonal fenntartásához. A közösségi kert kialakítása mellett virágosztást, fenyőfaosztást is szervez a kerület. Jelentős a civil szervezetek, egyesületek bevonása, részvétele a parkok kialakításában és fenntartásában. A kerületi intézmények figyelmet fordítanak a környezettudatos nevelésre is. Józsefváros a széles körben elterjedt "nyócker" imázsával leszámolva, tiszta, átlátható, élhető kerületet alakított ki rengeteg munkával és lelkesedéssel.

Korszerű Újbuda

Újbuda központi részeinek rekonstrukciója magas színvonalú, a kor követelményeihez igazodó, fenntarthatósági elveket is figyelembe vevő módon készült el. Játszóterei, parkjai a legjobb eszközökkel felszereltek, automata öntözőrendszerrel, korszerű, energiatakarékos világítással ellátottak. A kerület kiemelt figyelmet szentel a környezet védelmére: a megújuló energia felhasználásának növelésére, a zaj és levegőszennyezés következményeinek csökkentésére, a talaj minőségének védelmére. Növelte a Sas-hegyi természetvédelmi területet körülvevő pufferzónát, támogatja a Sas-hegyi Látogatóközpont működését. Az önkormányzat közösségi kertet épített a lakosság részére, melyben 40 parcellát alakítottak ki.

Kispest, a mindig rendezett

Kispest általános rendezettségével tűnik ki Budapest kerületei közül. Itt a fejlesztések nem koncentrálódnak a központi területhez, a kerület minden városrésze egyenletesen fejlődik. A játszóterek tervezése, gondolatvilága kiemelkedő, itt igazán jó gyereknek lenni. Budapesten először Kispesten hoztak létre közösségi kertet, ebből mára – a töretlen érdeklődésének köszönhetően – három is épült, melyeket helyi közösségek gondoznak saját szabályaik kialakításával.

A verseny országos díjkiosztó ünnepségét 2014 novemberének első hetére tervezik, ahol a díjazott budapesti kerületek szintén szerepelnek majd.

20 éves a Virágos Magyarországért verseny
A „Virágos Magyarországért” környezetszépítő verseny immár 20 éves múltra tekint vissza. A mozgalom Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. saját projektjeként kezel, biztosítva annak jogi, szervezeti és finanszírozási kereteit. A versenyt Magyarország miniszterelnöke, minisztériumai, valamint az Országgyűlés több bizottsága és számos civil szervezet is támogatja. Kiírója a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Turizmus Zrt., a Földművelésügyi Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Önkormányzati Főkertészek Szövetsége, a Város- és Faluvédők Szövetsége, a Magyar Kertépítő és Fenntartó Vállalkozók Szövetsége, a Magyar Tájépítészek Szövetsége. A fővárosi önkormányzat hosszú évek óta kiemelt támogatója a Virágos Magyarországért versenynek, ebben az évben is pénzügyileg hozzájárul a verseny sikeréhez és céljainak megvalósulásához. Az egyes kerületek kertészei, főkertészei részt vettek a szakmai zsűrizésben.

A mozgalom célja a hazai kertkultúra felkarolása, támogatása és nem utolsósorban bemutatása, népszerűsítése, illetve a kulturált, környezetbarát, vendégváró országkép kialakításának elősegítése, a településkép esztétikus megjelenítése, növényekkel történő díszítése, a környezetvédelem és környezetgazdálkodás az ökológiai követelményekre tekintettel. Kiemelt jelentőséggel bír az új zöldfelületek, parkok, fasorok létesítése, fenntartása, a kulturált, egészséges környezet kialakítása, közterek, utcák, épületek, intézmények virágosítása, növénykiültetések a lakosság bevonásával, részvételével, továbbá a település műemlékeinek, épületeinek, turisztikai és kulturális értékeinek megőrzése, fejlesztése és a gyomnövények irtása.

A mozgalom részeként évente közel 300 település nevez be a hazai megmérettetésre, amelynek során a különböző – lélekszám szerint elkülönített kategóriákban – megválasztják a legvirágosabb magyar városokat, falvakat és fővárosi kerületeket. A verseny fődíja hazánk képviselete a következő évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében (Entente Florale Europe) két település számára.

Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak
Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei

Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei 

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja méltán híres díjnyertes strandjairól, de igazi élmények a parton túl is felfedezhetők.
Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál

Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál 

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb helyén
Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés

Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés 

Mérséklődött a fluktuáció, de a HoReCa-szektorra alapvetően ez még nem jellemző. Friss munkaerő piaci elemzés - fontos megállapításokkal.
Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás

Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás 

Szabó Balázs Bandája, a Carson Coma Akusztik Trió és a Lázár tesók is fellépnek május 12-én az idei Európa-napon.
Személyi hír házunk tájáról

Személyi hír házunk tájáról 

Kedves Olvasónk! Aki figyelemmel kíséri szakmai oldalunkat, napi hírleveleinket - láthatja, olvashatja, tudhatja, hogy új szerkesztő érkezett hozzánk Szöllősi Tímea személyében.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.