hirdetés
hirdetés

Jogsértő tájékoztatás miatt kaptak bírságot

Jogsértő tájékoztatás miatt több mint 85 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal az Orangeways márkanév alatt autóbuszos személyszállítási tevékenységet végző két cégre, a PIVOT-CONSULTING Kft.-re és a RÁ-BA Projektmenedzsment Zrt.-re.  

hirdetés

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a PIVOT-CONSULTING Kft. felszámolás alatt álló társaság, a WEST BLOCK Zrt., a kényszertörlés alatt álló Orangeways Hungária Kft., és a RÁ-BA Projektmenedzsment Zrt. hatósági engedélyek hiányában jogsértően keltette a fogyasztókban azt a benyomást, hogy az „Orangeways” márkanév alatt menetrend szerinti autóbuszos személyszállítási tevékenységet folytat és rendelkezik az ehhez szükséges engedélyekkel. E mellett a vállalkozások nem adtak megfelelő tájékoztatást egyéb lényeges, jogszabályban is előírt adatokról a www.orangeways.com honlapon. A GVH a jogsértésért több mint 85 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásokra, és megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását. 

A GVH tavaly decemberben ideiglenes intézkedés keretében tiltotta meg a www.orangeways.com honlapon a személyszállításra vonatkozó kereskedelmi gyakorlat folytatását, és egyben kötelezte az „Orangeways” márkanév alatt kereskedelmi tevékenységet végző vállalkozásokat, hogy a vonatkozó tartalmat töröljék a honlapjukról.

A GVH a kirótt bírság kiszabásakor a vállalkozások – elsősorban a www.orangeways.com weboldalon értékesített – jegybevételeire alapozott. Súlyosító körülményként értékelte, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat időben elhúzódott, és e vállalkozások éppen jogsértésüknek köszönhetően tettek szert jegyértékesítési bevételekre.

A Pivot-Consulting Kft 85,4 millió forintos bírságot kapott, míg a Rá-Ba Projektmenedzsment Zrt, közel 200 ezer forintost. A másik két cégre egyebek mellett  azért nem szabtak ki bírságot, mert a legutolsó (2015-ös) elérhető beszámolóik szerint nem volt árbevételük.

A GVH a bírság kiszabása mellett megtiltotta a jogsértő kereskedelmi gyakorlat folytatását azzal, hogy ha az eljárás alá vontak nem felelnek meg az eltiltásnak, külön határozatban kívánja kötelezni a www.orangeways.com honlap aktuális tárhelyszolgáltatóját az eredeti határozat végrehajtására.

A GVH megállapította, a PIVOT-CONSULTING Kft., a WEST BLOCK Zrt. és az Orangeways Hungária Kft. 2015. július 17-től, míg a RÁ-BA Projektmenedzsment Zrt. 2016. június 16-tól valótlanul keltette azt a látszatot a fogyasztókban, hogy menetrend szerinti autóbuszos személyszállítási tevékenységet folytat, és birtokában van az ehhez a szükséges engedélyeknek is, miközben utóbbiakkal kizárólag az Orangeways Hungária Kft. rendelkezett, és kizárólag a Budapest – Krakkó járat vonatkozásában 2017. június 8. és 2017. szeptember 20. között.

A GVH továbbá azt is megállapította, hogy az említettcégek nem nyújtottak megfelelő tájékoztatást a járatok pontos indulási helyéről,az Orangeways hálózatot üzemeltető vállalkozások nevéről, elérhetőségéről, főbb cégadatairól, és az www.orangeways.com weboldal üzemeltetéséért felelős vállalkozásról.

 

 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai