Júliustól indul újra a TAP lisszaboni járata

Tavaly áprilisban leállt a TAP Portugal Budapest és Lisszabon közötti járata. A szünet csak ideiglenes volt, július elsejétől újra közlekedik a járat, hetente hétszer.

A Budapest Airport és a TAP Portugalt a régióban képviselő CEAS Kft. közös rendezvényen tájékoztatta a szakmát a járat újraindulásával kapcsolatos tudnivalókról. Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi vezérigazgatója a rendezvényen elmondta, hogy tavaly újabb rekordot döntött a repülőtér forgalma: 11,4 millió utas fordult meg Ferihegyen. Az utóbbi három év során, minden évben egymillióval, vagyis több mint 10%-kal bővült a forgalom, ezzel a Budapest Airtport nem csupán a régió, hanem egész Európa egyik legdinamikusabban fejlődő repülőtere.

Kam Jandu kiemelte, hogy komoly beruházások kezdődtek a repülőtéren. 25 millió euróból elindult az új, B utasmóló építése, folyik a 150 szobás Ibis Style repülőtéri szálloda építése, melyenk átadása év végére várható. Megújult a keresdelmi kínálat, olyan új üzletek nyíltak a reptéren, mint a Victoria’s Secret vagy a Desigual. Heti szinten 1644 ülést kínál júliustól budapesti járatain a TAP.

A sajtótájékoztatón Szolnok Péter, a TAP Portugalt a régióban képviselő CEAS Kft. sales menedzsere elmondta: miután a portugál nemzeti légitársaság privatizációjára 2015-ben sor került, és a cég új tulajdonosa a brazil Azul légitársaságot is birtokló David Neeleman vezette befektetői konzorcium lett, egy reorganizáció következtében úgy döntöttek, hogy felfüggesztik a járatokat hét olyan útvonalon, amelyek nem hozták az elvárt bevételi eredményeket – ezek közé Budapest is beletartozott.

Az utóbbi időben azonban fellendült Portugália turizmusa, és az átszálló utasok száma is nőtt, a légitársaságnál ezért úgy döntöttek, hogy július 1-jén újraindítják a budapesti járatot, amely heti hét alkalommal fog közlekedni a két város között. A 3,5 órás járatok péntek kivételével minden nap repülnek – vasárnaponként napi kétszer –, ha pedig olyan nagymértékű lesz a kereslet, akkor szombatonként két járatot – a reggeli mellett egy délutánit – is indítani fognak.

A budapesti mellett a légitársaság június 10-ével újraindítja járatait Torontóba, a spanyolországi Las Palmasba, Alicantéba és Stuttgartba, július 10-én pedig Bukarestbe is. A légitársaság összesen 1176 járattal többet kínál éves szinten az idén, mint tavaly. A Budapest-Lisszabon útvonalon 129 üléses A319-es és 157 férőhelyes A320-as gépek fognak közlekedni. Szolnok Péter elmondta: a TAP Portugal járatain a catering és a szolgáltatás színvonala a régi marad, vagyis az utasok a gépen meleg ételt kapnak, az esti járatokon pedig takarót és párnát.

Az sem utolsó szempont, hogy a Budapestre közlekedő gépeken öt sorral kevesebb van, mint a direkt versenytárs járatán. TAP flottabővítést is tervez, összesen hét új gépet fognak beszerezni – három Airbust és négy Embraert. A légitársaság budapesti kirendeltsége továbbra is a régi helyszínen, a megszokott kollégákkal, a Rákóczi út 1-3. alatt várja az érdeklődőket.

A TAP Portugal Budapest-Lisszabon járatának menetrendje:

Járatszám Indulás Érkezés Napok
TP1311 Budapest - 05:50 Lisszabon - 08:35 szombat, vasárnap
TP1315 Budapest - 15:50 Lisszabon - 18:35 hétfõ, kedd, szerda, csütörtök, vasárnap
       
TP1310 Lisszabon - 10:35 Budapest - 15:05 hétfõ, kedd, szerda, csütörtök, vasárnap
TP1312 Lisszabon - 00:30 Budapest - 05:00 (+1) péntek, szombat

Csatlakozások Marokkóba, Spanyolországba, Észak- és Dél-Amerikába

Szolnok Péter hozzátette, a Budapestről indulók között eddig is sok volt az átszálló utas, és ezentúl is nagy mértékben építenek rájuk, éppen ezért nagyon jó csatlakozásokat lehet elérni a portugál fővárosból. Ráadásul, tette hozzá, a nyári szezonra „Portugália megtelt”, így érdemes a TAP járataival továbbutazni. Brazíliában például tíz városba (Sao Paolo, Rio de Janeiro, Fortaleza, Recife, Belo Horizonte, Brazíliaváros, Salvador, Porto Alegre, Natal és Belém) is repül a légitársaság Lisszabonból közvetlenül, 2017-ben összesen heti 69 járattal lehet eljutni a dél-amerikai országba.

Észak-Amerikán belül a már említett torontói járat mellett New Yorkban a Newark és a JFK repülőtérre is közlekedik járata a TAP-nak, de Bostonba és Miamiba is repülnek. Marokkó három városába (Casablanca, Marrakesh és Tanger) heti 31 járattal lehet eljutni Lisszabonból, Spanyolországban pedig 11 városba indítanak járatot (Madrid, Barcelona, Bilbao, Coruna, Vigo, Valencia, Sevilla, Oviedo, Malaga, Las Palmas és Alicante). Portugálián belül pedig a főváros és Faro között napi négyszer, míg a Lisszabon-Porto közötti 300 kilométeres útvonalon óránként indulnak a belföldi járatok. Szolnok Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy az igények változása miatt egyre több útvonalra kínálnak egy útra érvényes jegyárat is.


Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben

Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben 

A Moody's hitelminősítő közölte, hogy fontolóra veszi a Boeing minősítésének lerontását.
Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni!

Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni! 

Az április 1-jén, hétfőn újra megnyitó szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum legújabb kiállítási darabja egy egykori Margitszigeti Sétajárat.
Útlezárások a reptér felé április 2-től

Útlezárások a reptér felé április 2-től 

A Budapest Airport Zrt. tájékoztatása az április 2-án kezdődő útfelújítások kapcsán.
A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől

A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől 

A háttérben a madridi kormány állhat, amely a magyar konzorciumtól félti a Talgo vonatgyártót.
Személyi változás a Budapest Airportnál

Személyi változás a Budapest Airportnál 

Az általános és fejlesztési vezérigazgató-helyettes 17 év után, március 31-én távozik a vállalattól.
Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat

Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat 

A világrekorder vonat részben a Stadler szolnoki kocsiszekrény-üzemében készült.
Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója

Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója 

Dave Calhoun 2020 elején vette át a vezérigazgatói tisztséget, miután az elődjét, Dennis Muilenburgot leváltották.
A Lufthansa Technik tovább növekedne

A Lufthansa Technik tovább növekedne 

A Lufthansa Technik Budapest ügyvezető igazgatója áttekintést adott a magyar leánycég tavalyi teljesítményéről és idei terveiről.
Boeing-elkerülő weboldal indult

Boeing-elkerülő weboldal indult 

Pár kattintással kideríthető, hogy egy repülőjáratot pontosan milyen géptípussal teljesít majd a légitársaság.
Már közlekedik a Tisza-tó sebesvonat

Már közlekedik a Tisza-tó sebesvonat 

Egynapos túrához is ideális a menetrendje.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.