Kanada ennél sokkal többet ér

Le lehet ragadni a sablonos látnivalóknál Kanada két legérdekesebb városának – Montreal és Toronto – meglátogatásakor, azonban sokkal izgalmasabb felfedezni azt az arcát e nagyvárosoknak, amelyet csak a helybéliek és a különlegességekre vágyó turisták ismerhetnek.

Nyár elejétől mindez könnyűszerrel megvalósítható, hiszen június 18- tól kezdődően heti rendszeresség­gel beiktatta nyári menetrendjébe a montreali székhelyű Air Transat a magyar fővárost is. Így Budapestről egész nyáron átszállás nél­kül, közvetlenül, kényelmes utazással érhető el Montreal és Toronto csütörtöki indulással, a téli menetrend kezdetéig.

KETTŐ AZ EGYBEN

A két folyó övezte, álomszép földrajzi adott­ságokkal rendelkező, francia nyelvi gyökereire büszke Montrealban minden tökéletes és jó, egy dologra nem tudnak hatni a módos városlakók: ez az időjárás. Télen ugyanis olyan jeges zimankó van az Északi-sark kö­zelsége és az onnan lezúduló hideg miatt, hogy nem ritka a mínusz harminc fok. Az iroda- és lakóházak bejáratát, valamint az utcán parkoló autókat reggelre nyomtalanul befedi az éjszaka leesett, irgalmatlan men­nyiségű és intenzitással hulló hó, az emberek az utcák alatt kiépített, 3,6 négyzetkilomér alapterületű föld alatti városban élik életü­ket (amelyet a helyiek RESO-nak hívnak), és mindenki folyton hótaposóban, állatszőrrel bélelt pufikabátokban jár.

Na ezért kell Montrealt nyáron meglá­togatni! Mert akkor viszont ideálisak a kö­rülmények a turistáskodásra. Quebec tar­tomány fővárosában ráadásul két legyet lehet ütni egy csapásra. Az egyik, hogy tulajdonképpen az ember Párizst keresi fel kicsiben. Francia feliratok szerepelnek min­denütt, franciául beszélnek az üzletekben (angolul persze mindenki ért és szívesen értekezik is, nem úgy, mint Franciaország jó néhány területén), a francia ízlésvilág és divat köszön vissza az üzletek kínálatában, van gyönyörű, az eredetihez megszólalásig

hasonló Notre Dame is és más francia építészeti nevezetességek. Viszont sosem hömpölyög olyan tömeg az utcákon, sem a látnivalók közelében, mint Mona Lisa lak­helyén a nyári turistacsúcs idején.

HA KÍGYÓZIK A SOR, ÁLLJ BE TE IS!

A másik: nemcsak a híres francia életérzés­ben merülhet el bárki, aki Kanada második legnagyobb városába, Montrealba érkezik, hanem közben az amerikai jólét és gazdag­ság kényelmét is élvezheti. Káprázatos, égre törő, színes és különleges formájú lakó- és irodaházai, New York vibráló világát idéző banki és üzleti negyede, az egész nagyvárost behálózó metró- és buszhálózata, egymást érő jobbnál jobb, kisebb és nagyobb éttermei, bisztrói, kifőzdéi kihagyhatatlanok: Montre­alban végigkóstolható a világ gasztronómi­ájának teljes kínálata.

És itt most álljunk meg egy pillanatra! Ugyanis csak az igazán profi gasztromán turisták tudják, hogy a város éttermei kö­zül melyikbe érdemes ellátogatni. Azonban mivel a világon éppen itt a legmagasabb az egy lakosra jutó vendéglők száma – a közel 1,4 millió városlakó mintegy ötezer vendég­látóegység közül válogathat –, csak egy biztos támasza lehet a néhány napra a vá­rosba érkező turistának: oda menjen, ahol az étterem előtt kígyózik a sor. Ez ugyanis Montrealban a legbiztosabb jele annak, hogy az adott hely konyhája kiváló, még a legválo­gatósabb ínyenc kívánalmainak is megfelel.

A HELY, AHOL A FÁK A VÍZBEN ÁLLNAK

Jó lenne, ha az Air Transat másik fő nyári kanadai desztinációs állomásáról, az észak-amerikai ország legnagyobb városáról, Torontóról azok a különleges látnivalók és élményhegyek jutnának a magyaroknak először eszükbe, amelyekkel ez a csoda­szép világváros rendelkezik. Hiszen Ontario állam fővárosa a világ egyik legérdekesebb, igazi multikulturális nagyvárosa, ahol az 5,5 milliós lakosság százféle odaérkező nációból kerül ki – és ezt a színes palet­tát minden ízében képviseli. Nem véletlen, hogy az Economist Intelligence a világ ne­gyedik legélhetőbb városának választotta 2013-ban.

Nevét egyébként őslakosaitól, az iroké­zektől kapta, és azt jelenti: a hely, ahol a fák a vízben állnak. Utalva ezzel a városban található Simcoe-tóra, amelybe a huron in­diánok annak idején cölöpöket vertek, hogy könnyebben tudjanak halászni.

SZTÁROK A JÉGEN

Nyaranta a vízparton történelmi játékokat tartanak egy olyan volt laktanyában, amely egyedüliként maradt épségben az 1812- es öldöklő háború után. Szintén a régmúlt emlékeit idézi a Black Creek Pioner Village elnevezésű település (nálunk skanzennek mondanák), amely a korai telepesek életét mutatja be: negyven korhű házat lehet vé­giglátogatni, van köztük régi iskola, kovács­műhely, fűszerüzlet, pékség.

Toronto a hoki fővárosa – ez vitathatatlan. Bár imádott csapatuk, a Toronto Maple Leafs utoljára 1967-ben (!) nyerte el az észak-amerikai kontinens legértékesebb hokitrófeáját, a Stanley-kupát, játékosai mind, egytől egyig a mai napig szupersztá­rok, és Toronto télen-nyáron hokilázban ég. És ha egy torontói választhatna, hogy a város más híres szülötteivel találkozna – mondjuk a komikus Jim Carrey-vel vagy a Blues Brot­hers óta feledhetetlen Dan Aykroyddal, netán szintén a városban élő, ötoktávnyi hangot kiéneklő popsztár Céline Dionnal –, vagy velük, akkor a válasz nem kétséges…

Toronto különben nemcsak a hoki, hanem a stand up comedy fellegvára is: a Second City nevű helyre érdemes jegyet váltania annak, aki szereti a humort (és jól eligazodik az angol nyelv rejtelmeiben is). Itt bontogatta szárnyait annak idején Mike Myers, Marin Short, Catherine O’Hara, Dan Aykroyd és Jim Carrey is.

És ha már a szórakoztatóiparnál tartunk: a Walk of Fame nevű városrész épp erről szól. Itt láthatók-hallhatók a világ legjobb, legran­gosabb képzőművészeti, zenei, tudományos, irodalmi és kretív produkciói.

KIS SHOPPING, MŰVÉSZETTEL SPÉKELVE

Végül rövid útmutató ahhoz, ami a turisták körében nagyon is meghatározó: mit érdemes venni, ha Torontóba vet minket a jó sors – no meg a nyári transzatlanti összeköttetés? Ér­demes felkeresni a Hudson’s Bay Companyt a Queen Streeten, amely egyrészt Kanada egyik legpatinásabb, legrégebbi szőrme-nagykeres­kedése. A műemlék épület a világ legidősebb üzlethálózatának ad ma is helyet. Talán is­merősen cseng a magyaroknak a Roots név: ez egy világhírű torontói márka, fantasztikus minőségű bőrcipőket állítanak elő, aki ezt a márkát veszi, annak a lábbelije egy életre szól.

A vásárlás után, becsekkolás előtt érde­mes hagyni még annyi időt, hogy beleférjen két érdekes hely felkeresése. Az egyik az ősla­kosok, az inuit indiánok életét bemutató kiállí­tás, amely a tó melletti művészeti galériában látható. A másikhoz pedig egy komp vezet: a Centre Islanden köt ki a hajó, ahol a város legmagasabb pontja, a CN Tower található. Ahol – igen, ez nem meglepő e figyelmes ország udvarias lakóitól – akár magyar nyelvű körbevezetés is kérhető.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.