hirdetés
hirdetés

Kaput nyitottak a felújított siroki alsó várban

Megújult Sirok büszkesége és első számú turisztikai attrakciója, a vár. A 356 millió forintos beruházás záró ünnepségét vasárnap tartották.

hirdetés

A II. Siroki Vár Napja keretében rendezett találkozón Lakatos István, Sirok polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy 2012. szeptember 30. fontos dátumként vonul be a község és a térség életébe: kaput nyitottak a felújított várban, amelyre két évi munka után kerülhetett sor. Emlékeztetett, hogy ezzel közel három évtizeddel ezelőtt megálmodott régi vágy vált valóssággá. Akkoriban elhanyagolt volt a várterület, de Sirok első számú vezetője a helyi képviselő testülettel és civil szervezetekkel összefogva arra törekedett, hogy megmentsék az utókornak ezt a várat.

1996-ban állagmegóvást végeztek a várban, majd az épületegyüttes a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának kezelésébe került. Később ők pályáztak az alsó vár felújítására támogatásért, amelyet a Széchenyi Terv keretében európai uniós ösztönzéssel nyertek el. Ennek eredményeként valósulhatott meg a vár felújítása.

A polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködtek ebben a nagyszabású munkában. Azt is jelezte, hogy a következő időszakban fontos feladat lesz a siroki vár felső részének felújítása is, hogy ezzel teljes egészében helyreállítsák ezt a fontos műemléket.

Nézze meg képeinket!

A vár jelentőségét Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott is méltatta. Kiemelte, hogy Sirok és a Tarna völgye hazánk egyik különleges természeti szépségű helye. Történelmi múltú tájegység, amely vonzza a turistákat. A felújított vár falai jelképesen erőt őriznek és ma már szélesre tárt kapuval várják a vendégeket.

Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója azt emelte ki, hogy építészeti örökségünk egyik gyöngyszemét a siroki várnak az alsó részét sikerült helyreállítani, amely évszázadok üzenetét őrizte meg. Ugyanakkor fontosnak tartja, hogy egy következő ütemben - néhány éven belül - a felső vár is megújulhasson.

Ehhez van elhatározás és szándék, így 2014-től új pályázati támogatással szeretnék a feladatot megoldani. Ezt követően ünnepélyesen átadta a várat az érdeklődő turistáknak, akik birtokba is vették az épületegyüttest. Árvai Ferenc helyi katolikus plébános pedig megáldotta a falakat.

A Turizmus Online munkatársának érdeklődésére Varga Kálmán elmondta, hogy az  elmúlt két évben végzett munkák eredményeként sikerült felújítani a vár kaputornyát, a bástyákat, a nyugati falakat és visszaépítették az alsó várnak azt részét, ahol történeti kiállítás kapott helyet. Hangsúlyozta, hogy a helyreállításhoz a régi köveket használták fel, sőt pótlásként bányászták is ezeket. Emellett hagyományos habarcs- technológiát alkalmaztak a falak felújításához. A siroki vár felső része - a jövőbeni felújítás szempontjából - egy kisebb egységet képvisel, amely elsősorban a régi torony visszaállítását jelenti majd. Ám azt megelőzően ásatásokat is végeznek, melyek eredményeként jelentős leletanyag kerülhet elő.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk