hirdetés
hirdetés

Kárpát-medencei Turizmus Kutató Központot terveznek

A Kárpát-medence turizmusának közös fejlesztése érdekében rendezett konferenciát a Harsányi János Főiskola (HJF).

hirdetés

A HJF a közelmúltban - eddig hazánkban egyedüliként - elnyerte a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) társult tagságát, melynek kapcsán szert tehet egy, az átlagosnál erőteljesebb szerepvállalásra a térségben.

A főiskola azon fáradozik, hogy létrehozza a Kárpát-medencei Turizmus Kutató Központot. Ennek érdekében együttműködést szorgalmaz a határon túli egyetemekkel, főiskolákkal, és folyamatosan veszi fel a kapcsolatot neves turisztikai szakemberekkel a szomszédos országokban.

A május 9-10-én zajló konferencia zárófejezeteként megállapodást kötnek (illetve a közeljövőben kötni fognak) a Gyulafehérvári, az Aradi, a Marosvásárhelyi és a Nagyváradi Egyetemekkel, a Selye János és a Babes-Bólyai Egyetemmel, a Szabadkai Főiskolával, valamint felvették a kapcsolatot az Eszéki, az Ungvári és a Munkácsi Egyetemekkel.

Dr. Jandala Csilla rektor tájékoztatása alapján további terveik között szerepelnek workshopok, Nyári Egyetem szervezése, közös pályázatok, kutatások és publikációk megvalósítása.

A HJF tervei egybecsengenek a kormány koncepciójával, erősítette meg a sajtótájékoztatón Szakáli István Lóránd, a Nemzetgazdasági Minisztérium Kárpát-medencei térség gazdaságfejlesztési főosztályának vezetője. Az Új Széchenyi Terv alprogramja szerint a turizmus a térség legkézenfekvőbb integrációs eszköze. E cél szolgálja a „Határtalan” program is, mely támogatja a diákok határainkon kívülre került magyar lakta területekre történő utaztatását, és ilyen lehet a Mária-út kiépítése is.

Dr. Bíró András Csaba, a Partiumi Keresztény Egyetem dékánja szerint a most megfogalmazott célok illeszkednek az EU törekvéséhez és támogatási rendszeréhez. A határ menti területek turisztikai vállalkozásai például komolyan profitálhatnak az odalátogatók nyelvét beszélő, képzett munkatársak alkalmazásából.

A konferencián a természetes növényzeti örökségünkről; a népi műemlékvédelem és a kultúra turizmussal való kapcsolatáról; a román egészségturizmus és a székelyföldi turizmus helyzetéről; Kárpátalja turizmusának fejlődési sajátosságairól; a Kézdivásárhelyi-medence és a Sóvidék turizmusáról, az osztrák turisták magyarországi keresletének jellemzőiről, és a kisebbségi kultúra szerepéről hangzottak el előadások

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai