hirdetés
hirdetés

Kastélyhotel nyílik a Csereháton

Négycsillagos, 55 szobás szállodává alakítják az egykori Vécsey-Sardagna-kastélyt Hernádvécsén.

hirdetés

Dimbes-dombos tájon, erdők és gyümölcsöskertek között fekszik a Miskolctól 50, Kassától 30 kilométerre található Hernádvécse. A település büszkesége az aradi vértanú Vécsey Károly nagyapja, Vécsey János által 1790-ben építtetett Vécsey-Sardagna-kastély.

A több száz négyzetméteres alapterületű kastély emeletét magtárként használta az udvari gabonabeszállító Vécsey-família. A felújítás keretében egy középkori városka elevenedik meg az évszázados gerendák között. A színes falak mögött apartmanokat alakítanak ki, a régi magtár közepén színpad kapott helyet.

A neobarokk műemléképület évtizedekkel ezelőtt nevelőotthonként működött, majd tíz évig üresen állt. 2007-ben a megyei önkormányzat értékesítette. A vásárló állatgyógyászattal foglalkozó debreceni Invet Holding első dolga volt a kastélyhoz tartozó 3 hektáros egykori park rehabilitációja. A területet további hat hektárral bővítették, kerítést építettek, elbontották a toldozásokat.

A dr. Takács Tibor tulajdonában álló vállalkozás 2009-ben nyújtott be először pályázatot 46 szobás kastélyszálloda kialakítására. A pályázatot ugyan befogadta a kiíró szervezet, támogatást végül mégsem kapott, ennek ellenére tovább folyt a terület rendezése, a kerítés, az istálló és a teniszpálya építése. 2009 késő őszén elkezdődött a kastélyépület teljes rekonstrukciója.

A beruházás 2011. őszén mégis támogatáshoz jutott: a NORDA döntése alapján a még hátralevő munkálatok 1,272 milliárd forintos értékét figyelembe véve 35%-os támogatási intenzitással 441 millió forintos uniós forráshoz jutott a pályázó. Ebből az összegből több mint százmillió forintot már meg is kapott idén nyáron a beruházó, így újult erővel folytatódhatott a projekt.

A pályázati támogatás elhúzódása miatt azonban az eredeti terveket kénytelen volt több ponton is megváltoztatni a befektető, de a több éves munka eredményeként tisztultak is a tervek. A most is folyó munkák eredményeként így az eredetileg tervezett 46-ról 55-re nőtt a szállodai szobák száma, és úgy döntöttek, kialakítanak két 140-160 férőhelyes konferenciatermet is.

Az eredetileg 2012. május elsejére tervezett megnyitás is elhúzódott a pályázati nehézségek miatt, az új terv 2014. tavasza. Elképzelhető ugyanakkor, hogy – amennyiben igény jelentkezik - az épület egy részét jövő év közepén próbaüzemben megnyitják, mivel 2013.-ban Kassa lesz Európa Kulturális Fővárosa.

A projektet szívügyének tekintő beruházó fontosnak tartotta megjegyezni a kastélyban tartott sajtótájékoztatón, hogy 8-10 helyi lakosnak és több környékbeli vállalkozásnak ad munkát folyamatosan a beruházás, ami ritkaság a halmozottan hátrányos helyzetű kistérségben.

A szállodáról

A 9 hektáros területen ősfás park, csónakázótó, teniszpálya, kerékpár- és kalandpálya, istálló és lovaglási lehetőség, állatsimogató és kilátó, külső, belső medence, wellness létesítmények várják majd 2014-től a vendégeket. A 120 fős étterem mellett grillterasz, vadászpoharazó, borospince, színpad és mozi szolgálja a turisták kikapcsolódását. A kulturális turizmus kedvezői számtalan látnivalót találnak a környéken: Boldogkőváralja, Regéc és Füzér vára, Vizsoly, Telkibánya és Hollóháza mellett Kassa, Miskolc, Aggtelek és a tokaji borvidék is könnyen elérhető a kastélyszállóból.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk