hirdetés

Kávézót nyitott a Reguly Antal Múzeum Zircen

A Múzeumok Éjszakáján debütált az intézmény sajét vendéglátóhelye, amely a jövőben kulturális közösségi térként is hasznosítanának majd. 

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

A Múzeumok Éjszakáján megnyílt a Reguly Múzeum Kávézó, a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház saját vendéglátóhelye - adta hírül az intézmény. A Zirc főterén álló, a közelmúltban teljesen megújított több, mint 250 éves barokk műemlék épület alsó szintjén, a múzeumi bolt mögött kialakított helység és a hozzá tartozó faburkolatú terasz a gyönyörű virágoskerttel ideális helyszín beszélgetésekhez, találkozásokhoz, vagy pedig csak ahhoz, hogy megpihenjen a látogató a kiállítások megtekintése vagy a kézműves foglalkozások között. A kávézó a jövőben kulturális közösségi térként is működik majd. Hamarosan indul a kávézó saját facebook oldala is. 

 A múzeum főépületében pedig már megtekinthető a „Regulyversum – mindent Regulyról” címmel a névadó kutató életútját, pályáját bemutató, 2021 szeptemberében átadott, interaktív elemekben gazdag, új állandó kiállítás is. Itt mindenkire gondoltak: az olvasni nem tudó kisgyermektől a tudományos érdeklődésű felnőtt látogatóig mindenki számára alakítottak ki tartalmakat: látványos grafikai és installációs elemeket, kézbe vehető játékokat, interaktív IT eszközöket és persze hosszabb magyarázó szövegeket is. A nyelvrokonságot bemutató teremben például az uráli (finnugor és szamojéd) nyelvekből hallgathatnak közös eredetű szavakat és példaszövegeket, vagy az Urál hegység dombortérképére vetített térképen követhetik Reguly útját.

Játékos feladatokon keresztül tehetik próbára nyelvtanulási és térképezési adottságaikat azokon a problémákon keresztül, a melyekkel Reguly is találkozott: hogyan értsünk meg egy nyelvet szótár és nyelvtan nélkül? Hogyan rajzoljunk térképet műszerek nélkül, a lakosok elmondása alapján? Hogyan birkózzunk meg a zord természeti környezet kihívásaival? A kiállítás alkotói az egyéni látogatók mellett a csoportokra is gondoltak, így kifejezetten várják a tanulmányi kirándulásra érkező osztályokat, hogy a magyar nyelv és irodalom, a történelem, a földrajz és a honismeret tárgyakhoz kapcsolódó foglalkozások keretében ismerkedjenek meg nemcsak Reguly Antal életművével, hanem a nyelvrokonság kutatásának módszereivel, a térképezés alapjaival, a finnugor nyelvű népek kultúrájával. 

A múzeumnak helyet adó épületegyüttes udvari szárnyának földszintjén találhatóak a bakonyi mesterségeket bemutató műhelyek, ahol bemutató foglalkozások mellett az egyes mesterségek – a fazekas, a szövő, a kosárfonó, a csuhés, a kovács, a bognár, a mézeskalácsos, a gyertyás, a nemezelő, a méhész és a famíves – kipróbálására, elsajátítására is lehetőség nyílik. A kiállítások az egyes kézműves foglalkozások során, de természetesen „önmagukban”, tárlatvezetés mellett is megtekinthetők.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye a katát érintő, szeptember 1-től érvényes új szabályozásról?

Partnerünk