hirdetés
hirdetés

Kecskemét (is) nyertes

A 17. Négyesfogathajtó Világbajnokság rendezési jogát idén Kecskemét nyerte el. 19 országból 53 versenyző, köztük 9 magyar vett részt a vetélkedésben. Csapatban győztek a vendéglátó magyarok. A fogathajtás a magyar lovassport legsikeresebb ága, a versenyzők eddig háromszor csapatban és ötször egyéniben nyertek aranyérmet. 60 ezer néző volt kíváncsi az augusztus 4–8. között zajló eseményre.

hirdetés

A Széktói Stadion és Szabadidőközpontban rendezett világbajnokságon három kötelező versenyszámban (díjhajtás, 25 kilométeres Marathón- hajtás, akadályhajtás) avattak egyéni bajnokot. Csapatban az öszszesített eredmények alapján (312,5 hibaponttal) aranyérmes lett a Fintha Gábor szövetségi kapitány által menedzselt, Dobrovitz József, Kecskeméti László, Lázár Zoltán összeállítású magyar csapat.

Bár Magyarországon már többször rendeztek fogathajtó bajnokságot, (évtizedekkel korábban Kecskeméten, illetve Szilvásváradon), a szervezők nem bíztak semmit a rutinra. Másfél évvel a vb előtt már javában folyt a lobbizás a támogatók és a szponzorok megnyerésére. Ebben élen járt a szervezőbizottság elnöke, dr. Balogh László. Az állami támogatás okán közbeszerzési eljárással megpályáztatták a rendezvény szervezésének jogát. A nyertes Szféra Kft. dolgát ugyancsak megnehezítette, hogy a lovak és a fogatok fogadása, elhelyezése egészen sajátos igényű. Az egyes részfeladatok (vendéglátás, jegyértékesítés, sajtó kulturális programok) kézben tartására is felelős cégeket választottak. Jól sikerült a rendezvény marketingje, melynek alapját a Magyar Turizmus Rt. külképviseleti hálózata és külföldi akciói (vásárok, hirdetések) képezték. A lovas szakmai szervezetek is már hónapokkal korábban minden kül- és belföldi versenyen, fesztiválon osztogatták a kecskeméti vb szórólapjait, így a lovassportban világhírű Aachenben és Windsorban is. (A látogatók többsége külföldről jött). A vb honlapján 30 ezer látogató regisztrált.

A sikeres rendezvény után Kovács Zoltán, a Fogathajtó VB Kft. helyettes vezetője azt nyilatkozta, hogy a kecskeméti világbajnokságon a magyar fogathajtó csapaton túl nyert maga a lovassport, hiszen nőtt a rajongók tábora, nyert a közönség, mert jól szervezett versenyt izgulhatott végig, és nyert Kecskemét turizmusa, hiszen egy évvel a vb előtt 60 kilométeres körzetben lefoglaltak minden szállást erre a hétre. A verseny előtt tíz nappal elfogytak a vasárnapi zárónapra a stadionbelépők, és a teljes időszakra szóló (nem filléres árú) bérletek elővételben keltek el. Jól jártak a vendéglátósok is, hiszen a vb látogatóinak szabadidejét nyári fesztivállal kötötte le a város: kirakodóvásár, borutca, folklóregyüttesek és popzenekarok fellépése színesítette a programot. Nagyot lendített a város turisztikai imázsán is a vb. Kecskemét – a külföldiek számára egyébként nem könnyen kiejthető nevével együtt – végképp felkerült a lovassport világtérképére.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai