Két nap, ami országszerte az örökségeinkről szól

Háromszáznál is több helyszín nyitja meg kapuit és több mint 650 programmal, sétákkal, tárlatvezetésekkel és máskor nem látható épületrészek bemutatójával várják a látogatókat a Kulturális örökség napjain, szeptember 19-én és 20-án.

Földbe zárt kincseink címmel hirdette meg az idei örökség napjai felhívását a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási központ.

A helyszínek közül 57 csak az örökségnapok idejére nyitja meg kapuit és összesen 250 szervező és csapata dolgozik önkéntesen a program megvalósításán - emelte ki Sárváry István, a Forster Központ igazgatója a rendezvényről tartott keddi sajtótájékoztatón Budapesten.

Ghyczy Gabriella, a sorozat országos koordinátora elmondta, hogy minden évben több központi témát is meghatároznak, amelyekhez a helyszínek tetszésük szerint csatlakozhatnak. Így ebben az évben eddig 119 helyszín, séta és rendezvény kapcsolódik a 200 éve született Rómer Flóris régész munkásságához és életéhez, 41 a 150 éve született Róth Miksához és 50 helyszín idézi fel a két világháborút.

Ezek mellett lesznek a ipari és technikai örökség évéhez, a fény évéhez, Klebelsberg Kuno születésének 140. évfordulójához, Apor Károly, Veres Pálné, Chernel István, Csók István, Orczy Emma születésének 150. évfordulójához, Semmelweis Ignác, Jósika Miklós és Görgey Artúr halálának 70. évfordulójához köthető rendezvények is országszerte.

Számos helyszín egész évben csak ezen a hétvégén lesz látogatható és több olyan program is lesz, amelyen csak ilyenkor lehet részt venni. Ilyen például az gödöllői kastélyba szervezett padlástúra, a volt Ózdi Kohászati Üzemekbe tervezett gyári séta vagy a füzérradványi Károlyi-kastély jégvermének látogatása.

A Kulturális örökség napjai kezdeményezés eredetileg Franciaországból indult, az Európai Unió pedig 1991 óta European Heritage Days néven saját rendezvényként tartja számon, amelyet a közösség határain kívül is megtartanak. A sorozathoz immár 50 európai ország csatlakozott.

Magyarországon az 1990-es évek elején rendeztek a sorozathoz kapcsolódva programokat, Kulturális örökség napjai néven 1998 óta vált országossá a kezdeményezés.

A részletes program az oroksegnapok.hu oldalon is megtalálható.

Veszprémben már csütörtökön megkezdődik a rendezvénysorozat 

A Kulturális örökség napjainak alkalmából szervezett programok Veszprémben már csütörtökön megkezdődnek, a megyei könyvtár máskor lezárt toronybelsőjét és könyvkötészeti helyiségét is láthatják az érdeklődők - közölte a veszprémi városháza kulturális csoportvezetője.

Perlaki Claudia elmondta, hogy a könyvtári séta során a látogatók megnézhetik az intézmény legrégebbi köteteit és helytörténeti érdekességeit is. Hozzátette: az ipari és technikai örökség évéhez kapcsolódóan egy kiállítást is rendeznek a könyvtárban, melynek darabjait ki is lehet majd kölcsönözni. Ezen kívül első világháborús diafilmeket és filmhíradókat vetítenek majd, a családokat pedig vetélkedőkkel, Csók István festményeit ábrázoló óriási kirakóval várják - jegyezte meg.

Az érdeklődők részt vehetnek várostörténeti sétán, melynek során a Medgyaszay István által tervezett veszprémi épületeket, a színházat és a múzeumot is megismerhetik, utóbbiban emellett kulisszajárás is lesz, a látogatók bepillanthatnak a színfalak mögött zajló munkába, terekbe - közölte.

Perlaki Claudia beszélt arról is, hogy a város téglamúzeumában, amely egy 16. századi pincerendszerben található, idegenvezetéssel és játékkal várják az érdeklődőket.

A kulturális csoportvezető elmondta azt is, hogy a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum - amely 90 esztendeje épült Medgyaszay István tervei alapján - Az építészet Bartókja - Medgyaszay István című film vetítésével tiszteleg az építész emléke előtt.

A városban számos olyan programot is szerveznek, amelyek nem kapcsolódnak szorosan értelemben a Kulturális örökség napjaihoz, mégis színesítik azt, mint például a Kabóca Bábszínház mesefesztiválja, a Bódi Magdi, ahogy Én látom című kiállítása a Szaléziánum Érseki Turisztikai Központban vagy a Királynék és koronázó püspökök - Erzsébet és Zita királyné című enteriőr-kiállításon való ingyenes tárlatvezetés az érseki palotában - fejtette ki Perlaki Claudia.

Makra Ernőné, a program balatonfűzfői szervezője elmondta, hogy a település 1930-ban épült Klebelsberg-iskoláját mutatják be az érdeklődőknek, az épületet 2007-ben zárták be, jelenleg iskolamúzeum működik benne.

Töltési Erzsébet, balatonalmádi-vörösberényi programszervező arról beszélt, hogy a településen, szombat este csillagfényes sétára várnak mindenkit, aki szeretné megismerni a Szent Ignác-templomot, a Szent Sír-kápolnát, a jezsuita kolostort, valamint a református erődített templomot.

Programok Győr-Moson-Sopron megyében

A Rómer Flóris-emlékévhez kapcsolódnak a Kulturális örökség napjai Sopronban és Győrben. Fertőszéplakon az örökségvédelem kerül előtérbe, Sopronkövesden pedig a helyi értékek mellett az afrikai kultúra kap hangsúlyt.

Kétszáz éve született Rómer Flóris bencés szerzetes, egyházmegyés pap, régész, természettudós, művészettörténész, akadémikus. Az évforduló jegyében a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban vasárnap is az alapító névadóra emlékeznek. A polihisztor tudományos munkásságát Szende László régész, muzeológus eleveníti fel.

A Soproni Múzeumban két előadás lesz szombaton - tájékoztatta az MTI-t Szabadhegyi Zita, az intézmény kommunikációs munkatársa. A közönség hallhat a most megújuló Várkerület és környéke régészeti kutatásairól, valamint a magyar műemlékvédelem kezdeteiről, Rómer Flóris és idősebb Storno Ferenc festő, restaurátor, építész barátságáról. Levelezésüket a Soproni Múzeum Storno-gyűjteménye őrzi.
A Fertőszéplaki Tájházakban szombaton a gyerekek délelőtt tíz órától hagyományőrző feladatokkal, népi játékokkal foglalhatják le magukat. Lehet majd kosarat fonni, agyagozni, vályogtéglát vetni, paticsfalat (vesszőfal) készíteni.



Ezzel párhuzamosan egy konferenciát, valamint egy kiállítást szervez a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa és a győri Hild József Építőipari Szakközépiskola. A közönség előadást hallhat például a kortárs építészet lehetőségeiről a világörökségi környezetben, valamint az épített örökség megőrzésének helyi tapasztalatairól is. A tárlat pedig a szakképző intézmény építészeti felmérő táboraiban készült dokumentumokat (fotókat, rajzokat) mutatja be. A kiállításon az iskola vezetője, Józsa Tamás tart majd óránként tárlatvezetést. A programok célja, hogy bemutassák a Fertő kultúrtáj és a Kisalföld jellegzetes népi építészeti örökségét.

Nagycenken, a Széchenyi István Emlékmúzeumban és a Széchenyi-mauzóleumban is rendhagyó tárlatvezetések lesznek vasárnap. A múzeum délelőtt 10 órától délután 6-ig tart majd nyitva, a belépés pedig ingyenes lesz. 11 órától Széchenyi történelmi ereklyék a múzeumban és Az 1840. augusztus 20-i István névnapon bemutatott, megújult kastély története címmel történészek tartanak vezetést.

Nyitva lesz egész nap a mauzóleum is, ahol A nagycenki sírbolt és a sírkert "meséi" címmel tartanak ingyenes tárlatvezetést 14 órától. Mindkét helyszínen a közönség kérdezhet is a történészektől, akik kevéssé ismert információkkal készülnek a tárlatvezetésre.

Győr-Moson-Sopron megyében a legszélesebb hétvégi programkínálat Sopronkövesden lesz. A településen, amely hét éve csatlakozott először a Kulturális örökség napjaihoz, idén 15 helyszínen mintegy 50 eseményre várják a közönséget. A kiállítások száma is eléri a húszat - emelte ki Fülöp Zoltán polgármester. Hozzátette, hogy a ezúttal a helyi egyesületek mellett Afrika is bemutatkozhat Sopronkövesden. Két magyarországi alapítvány ugyanis az afrikai zenét, gasztronómiát és tánckultúrát hozza el a településre.

A Balatoni Múzeum tematikája a régészet

A régészet lesz a keszthelyi Balatoni Múzeum fő tematikája a Kulturális örökség napjai alkalmából szervezett rendezvénysorozatnak. Zala megyében további három településen szerveznek még rendkívüli épületbemutatást, tárlatvezetést szombaton és vasárnap.

A Balatoni Múzeum szombati programjai a honfoglalás korához kapcsolódnak. Árpád népe - Gyula népe: A honfoglaló magyarok emlékanyaga a Közép-Tisza vidékén címmel nyílik időszaki kiáltás. A családi délutánon solymász-, íjászbemutatót tartanak, a gyermekek pedig a jurta építésében vehetnek részt - mondta el Németh Péter múzeumpedagógus.

Vasárnap délután Haász Gabriella történész Ha kimegyek a doberdói harctérre című, képes élménybeszámolójával folytatódik a program. A történész az első világháború 100. évfordulója alkalmából tett körutazást az egykori olasz fronton, a történeti eseményekről szóló előadásában a doberdói fennsíkon készült fotókat mutatja be.



Havasi Bálint, a múzeum igazgatója Használati útmutató régészekhez címmel aktuális kérdésekről tart humoros hangvételű előadást - ismertette Németh Péter. A múzeumpedagógus szerint emberek nagy része nem tudja, mit tegyen, ha régészeti leleteket talál a telkén. Nem ismerik a szabályokat, ezért gyakran hibásan döntenek. Ha viszont "az értékesnek vélt kincset" beviszik a múzeumba és szakemberekhez fordulnak, időt és pénzt spórolhatnak meg - magyarázta.

A Szendrey-telepen Petőfi Sándor özvegyének szülőházát nyitják meg szombaton a látogatók előtt. A keszthelyi Georgikon Kar kezelésében lévő emlékszobában a kar oktatói - Lukács Gábor és Tóth Éva - Szendrey Júlia, a tragikus sorsú múzsa címmel tartanak előadást.

Vonyarcvashegyen, a dombtetőn épült kápolnánál a Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesület tagjai várják a vendégeket. Körbevezetik a látogatókat a Szent Mihály kápolnában - az ország egyetlen halászkápolnájában. Séta közben felidézik a műemlék jellegű épület történetét és a hozzákapcsolódó legendát. A néphit szerint a kápolnát 1729-ben emelték, a pusztító balatoni viharból megmenekülő 40 halász emlékére.

A zalai megyeszékhelyen az egykori zsinagógát Stern József tervei alapján, Morandini Tamás építőmester irányításával 1903-1904-ben emelt épültet mutatják be a látogatóknak. Az 1983 óta hangverseny- és kiállító-teremként működő intézményben a zalaegerszegi zsidóság emlékezete című állandó kiállítást, valamint Szényi Zoltán festőművész és csoporttársainak időszaki kiállítását is megtekinthetik az érdeklődök.

Nován a Plánder Ferenc Helytörténeti Múzeum csatlakozott az örökség napjai programhoz. Az egykori tiszttartói lakásban kialakított kiállítóhelyen a göcseji nép táplálékkészítési és étkezési szokásait mutatják be.

Programok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Előadásokkal, kiállításokkal, kötetbemutatókkal és épületvezetésekkel várják az érdeklődőket a hétvégén Kulturális örökség napjai alkalmából több Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen.

Nyíregyházán a szecessziós építészet és iparművészet rejtelmeibe pillanthatnak bele a látogatók a Jósa András Múzeumba szervezett kiállításokon, pódiumbeszélgetéseken és koncerteken.

A vidéki helyszínek közül a kisvárdai Rétközi Múzeumban szombaton Régészeti barangolások Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében címmel nyílik kiállítás, majd a Templomok, kastélyok, kúriák című könyv bemutatója következik Szatmári István építész előadásában.

Tiszadadán a közösségi tájházban a Kincsek Tiszadada földjéből című tárlaton az elmúlt száz évben előkerült régészeti leletekből láthatnak válogatást a látogatók a kőkortól 1711-ig. Tiszadobon a helytörténeti gyűjtemények házában egy - a helyi lakosok tulajdonában lévő - díszműkovács-, üveg-, és "boszorkány" gyűjteményt tekinthet meg a nagyérdemű, a rendezvényre emellett összeállítottak még egy régi fotókból álló kiállítást is.



A tárlatvezetés keretében megtekinthető lesz Réti Mátyás (1922-2002) tiszadobi születésű festőművész emlékszobája, amelyben a festőművész személyes tárgyait és alkotásait, valamint fotók segítségével a művész családi életét és szakmai pályafutását mutatják be.

A tuzséri Lónyay-kastély dísztermében a Boszorkány-hegyen végzett ásatásokról mini konferenciát rendeznek, kísérő programként pedig kiállítást tekinthet meg a közönség a Tuzsér és a Lónyayak címmel.

Kiállítás, pódiumbeszélgetés és szecessziós séta Nyíregyházán

Kiállítást, pódiumbeszélgetést, szecessziós körsétát és koncertet rendez a Kulturális örökség napjain a nyíregyházi Jósa András Múzeum szombaton, illetve vasárnap - közölték a szervezők sajtótájékoztatón a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen szerdán.

Bene János múzeumigazgató elmondta, hogy a kétnapos rendezvényen megemlékeznek Rómer Flóris (1815-1889) régész, Róth Miksa (1865-1944) üvegfestő- és mozaikművész, illetve Lehoczky Tivadar (1830-1915) régész, beregi főügyész, néprajzkutató munkásságáról, akik annak idején kötődtek a térség kulturális életéhez.
Rómer Flóris a nyíregyházi múzeum létrehozásában segítette annak idején Jósa András (1834-1918) orvost és régészt, Róth Miksa számos nyíregyházi középület üvegablakait festette meg, míg Lehoczky Tivadar az egykori, önálló Bereg vármegye monográfiáját írta meg.

Szombaton 16.30 órakor a nyíregyházi múzeumban kamara-kiállítás nyílik a város szecessziós építészeti, iparművészeti és tárgyi emlékeiből. Azt követően pódiumbeszélgetést rendeznek a művészet és a tudomány ágairól, Németh Péter régész, volt megyei múzeumigazgató, Onder Csaba főiskolai adjunktus, Jakab Attila régészeti osztályvezető, Csabai László író, költő és Dámné Rácz Magdolna irodalomtörténész, etnográfus részvételével.

A múzeumban 18.30 órától koncertet is rendeznek, amelyen a Milord Együttes a francia-angol Gerome Daulin előadóművész vezetésével Édith Piaf, Aznavour Bécaud és Yves Montand slágereket játszik.

Szombaton és vasárnap 11 és 16 órától körsétát szerveznek Nyíregyháza szecessziós épületeinek, valamint iparművészeti alkotásainak megtekintésére.

A körséta során a résztvevők tizenegy középületet, illetve lakóházat keresnek fel, a többi között a híres Nyírvízpalota, a római katolikus társszékesegyház, a görög katolikus püspöki palota, valamint az egykori Szabolcsi Agrár Takarékpénztár, az Általános Hitelbank, a Béke Szálló és a Haissinger Patika épületét. Ellátogatnak a Korányi-villához, valamint három lakóházhoz is, amely ugyancsak szecessziós stílusban épült egykor és ma is a város legszebb épületei közé tartozik.

Színes programok Jász-Nagykun-Szolnok megyében

A Kulturális örökség napjaihoz kapcsolódva rendkívüli nyitvatartással várják az érdeklődőket a Jász-Nagykun-Szolnok megyei múzeumok a hétvégén, a színes programok között többek között "tárgysimogató", kerékpáros túra, múltidézés a szolnoki várban, emléktábla-séta, ingyenes tárlatvezetés szerepelnek.

A szolnoki Damjanich János Múzeumban szeptember 19-én és 20-án tartják a Földbe zárt kincseink című rendezvényt, ezen a két napon a múzeum kiállításai ingyenesen látogathatók.

Jámbor Csaba, az intézmény könyvtárosa az MTI-nek elmondta: mindkét nap 9-től 17 óráig a múzeum restaurátor műhelye nyitja meg ajtaját a régészet kedvelői előtt. Ezzel párhuzamosan szombaton fél 10-től "tárgysimogatóval" egybekötött tárlatvezetést tartanak a régészeti állandó kiállításon a múzeum munkatársai, 11 órától Gulyás Katalin, a történeti osztály vezetője enged betekintést az intézmény életébe és mutatja be az épületet a látogatóknak.



Vasárnap fél 10-től múltidéző sétára invitálja a szolnoki várba az érdeklődőket Kertész Róbert, a múzeum régésze, történész a Tisza Evezős Egylet Hajóházától indulva. Délután 14 órától két keréken barangolhatnak Szolnok múltjában a régész vezetésével a vállalkozó kedvűek. A kerékpáros túrán résztvevők a Tisza Szálló kútjánál találkoznak.

A Kulturális örökség napjai jászberényi eseményéről Kerekné Mihalik Judit rendezvényszervező az MTI-nek elmondta: a városhoz kötődő festőművészek emléktábláit fedezhetik fel az érdeklődők szeptember 19-én a Hamza Múzeumtól 10 órakor induló közösségi sétán. A Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria, valamint a Jövőkép Alkotók Egyesülete szervezésében zajló program minden helyszínén koszorúzás zajlik majd és a résztvevők megismerkedhetnek a festők rövid életrajzával is az egyes állomásokon - tette hozzá.

Kapás János Zsolt, a túrkevei Finta Múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta: hétvégén rendkívüli nyitvatartással - 9-től 12 óráig valamint 14-től 17 óráig - várják a látogatókat, igény szerint ingyenes tárlatvezetést tartanak. Az állandó kiállítás elsősorban a múzeum névadóinak hagyatéka, gerincét a helytörténeti, a néprajzi anyag képezi - tette hozzá.

Szikszai Imre, a karcagi Györffy István Nagykun Múzeum munkatársa az MTI-t arról tájékoztatta, hogy szombat délután ingyenes tárlatvezetéssel várnak minden érdeklődőt az intézményben.

Légoltalmi kiállítás, "tárgysimogató" és vízműbemutató Szolnokon

Több szolnoki intézmény is rendkívüli nyitvatartással várja az érdeklődőket a hétvégén, a Kulturális örökség napjain. A színes programok között "tárgysimogató", légoltalmi kiállítás, kerékpáros túra, ingyenes tárlatvezetések és vízműbemutató is szerepel.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) a programokat bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón kiemelte a kulturális örökség védelmének fontosságát, és arra biztatta a szolnokiakat, hogy látogassanak el a hétvégi programokra, ismerkedjenek meg a város értékeivel.

A rendezvénysorozathoz kapcsolódva egész hétvégén ingyenesen lesz látogatható a Szolnoki Művésztelep. Mint Verebes György festőművész, a telep művészeti vezetője elmondta, szombaton három, vetítéssel egybekötött előadást tartanak a Kert Galéria helyiségeiben. Kertész Róbert régész az egykori szolnoki várról és az azzal kapcsolatos legújabb kutatási eredményekről számol be, Álmosdi Árpád építész a Szolnoki Művésztelep épített örökségét mutatja be, Verebes György pedig a művésztelep szellemi örökségét járja körül.



A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség egy valódi légoltalmi helyen rendezte be a Légoltalomtól a katasztrófavédelemig című kiállítást. Tatár Pál, a megyei polgári védelmi szövetség elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Jubileum téri kiállításon érdemjelek, karjelzések és hajdani dokumentumok mellett gázszűrővel ellátott csecsemőhordozó-táska és gázmaszk, valamint korabeli oktatóanyag is látható lesz.

A hétvégi programok során ki lehet majd próbálni régi és új technikai eszközöket, a vállalkozó kedvűek pedig egy légiriadót is átélhetnek az óvóhelyen. A tárlatvezetés folyamatos lesz, kis csoportokban vagy akár egyénileg is igénybe vehető.

Magyarné Bede Marianna, a szolnoki Víz- és Csatornaművek Koncessziós Zrt. műszaki igazgatója elmondta, hogy a Varga József mérnök által tervezett, 105 éve üzemelő felszíni víztisztító művet mutatják be az érdeklődőknek a hétvégén, mindkét nap 10 és 14 órakor az Álmos utca 1. szám alatt. A Kulturális örökség napjain látható lesz a vízmű fennállásának 100. évfordulójára készült fejlődéstörténeti kiállítás, nyomon követhető lesz a teljes víztisztítási technológiai folyamat, és vízkóstolót is tartanak.

A hétvégén ingyenesen látogatható Damjanich János Múzeumban Földbe zárt kincseink címmel rendeznek programokat. Horváth László múzeumigazgató tájékoztatása szerint mindkét nap megnyitják a múzeum restaurátor műhelyét, emellett szombaton fél 10-től "tárgysimogatóval" egybekötött tárlatvezetést tart a régészeti állandó kiállításon Tárnoki Judit régészeti osztályvezető, 11 órától pedig Gulyás Katalin, a történeti osztály vezetője enged betekintést az intézmény életébe és mutatja be az épületet a látogatóknak.

Vasárnap fél 10-től múltidéző sétára invitálja a szolnoki várba az érdeklődőket Kertész Róbert, a múzeum régésze a Tisza Evezős Egylet Hajóházától indulva. Délután 14 órától két keréken barangolhatnak Szolnok múltjában a régész vezetésével a vállalkozó kedvűek. A kerékpáros túrán résztvevők a Tisza Szálló kútjánál találkoznak.

Bányák, római és újkori erődök bemutatása Komárom-Esztergom megyében

Őskori kőbányát, római légiótábort valamint szabadtéri bányászati múzeumot kereshetnek fel a Kulturális örökség napjainak alkalmából szervezett programok látogatói Komárom-Esztergom megyében.

A tatai várban A porhanyóbánya titkai címmel szombaton tíz órakor kezdődik előadássorozat, mely bemutatja Magyarország egyik leggazdagabb őskőkori lelőhelyét. Az elméleti alapozás után délután két órakor régészek vezetésével túra indul a lelőhelyre, a Kálvária-hegy keleti lejtőjére, ahol a későrézkor embere kovát bányászott kőszerszámaihoz.

A tatai Német Nemzetiségi Múzeumban pénteken délután három órakor mutatják be az intézménynek otthont adó Nepomucenus Malom épületének felújításáról forgatott kisfilmet. A barokk épületet Fellner Jakab tervei alapján 1758-ban emelték, a malmot egykor három alulcsapó vízikerék hajtotta.

A Tatabányai Múzeum szombaton tíz órától az egykori XV-ös akna területén kialakított ipari skanzenben tárlatvezetéseken mutatja be a megőrzött bányászati, technikai és ipari örökséget.

Vasárnap a múzeum Szent Borbála téri központjában nyílik Végh Éva dorogi festőművész kiállítása.
Komáromban a Klapka György Múzeum szervezésében a MOL-lakótelep római lelőhelyén tartanak nyílt napot, az ásatások eredményeit Borhy László akadémikus, az ELTE BTK Régészettudományi Intézetének vezetője ismerteti.

A Monostori Erőd szombaton díjmentesen látogatható, az érkezőket monarchia korabeli egyenruhás tárlatvezetéssel és az erődhöz, a katonáskodáshoz kötődő ügyességi feladatokkal, vetélkedőkkel várják.
A Csillag Erőd bejáratánál 11 órakor a Komáromban elesett '48-as honvédtisztek emlékére emléktáblát avat a Komáromi Erődök Barátainak Egyesülete. Beszédet mond Bona Gábor, ezredes, hadtörténész.



Kastélyok és parkjaik nyitják meg kapuikat Fejérben

Fejér megyében több kastély és annak parkja lesz ingyenesen látogatható a hétvégén a Kulturális örökség napjai országos programsorozat keretében.

A Váli-völgyben fekvő Alcsúti Arborétum József nádor 40 hektáros egykori kastélykertjével, a Pollack Mihály tervezte klasszicista kastély napjainkra megmaradt homlokzatával és a kastélykápolnával csábítja az érdeklődőket. Séták indulnak szakvezetéssel szombaton és vasárnap egyaránt.

Fejér megye déli részén, Dégen vasárnap lesz látogatható Magyarország egyik legszebb klasszicista kastélya, amelyet hazánk legnagyobb angolparkja ölel körül. A legendák övezte kastélyt Festetics Antal császári és királyi kamarás építtette.

Szintén a hét utolsó napján nyitja meg kapuit a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély, amelyet 1844 és 1851 között építtetett Károlyi György gróf klasszicista stílusban. Az utóbbi években teljesen felújított épületet a vendégek idegenvezetés mellett nézhetik meg.



Az iszkaszentgyörgyi Amade-Bajzáth-Pappenheim-kastély szombaton látogatható: a kastély legrégebbi részét 1735-ben építtette Amadé Antal, 1800-ban a kastély Bajzáth József veszprémi püspök tulajdonába került, majd házasság révén került a Pappenheim grófokhoz. Ugyanígy szombaton lesz megtekinthető a lovasberényi Cziráky-kastély, amely végső formáját - az ott álló kúria átépítésével - 1763-1767 között Cziráky György jóvoltából nyerte el. A barokk stílusú épülethez a család barokk díszkertet is létesíttetett.

Móron a Lamberg-kastély barokk stílusú angol parkja szombaton látogatható. A madárházban pávák élnek, de a különleges faszerkezetű zenepavilon, a dísztó és a Képző- és Iparművészeti Alapítvány művészeti szimpóziumain készített szabadtéri szobrok is láthatók lesznek.

A nádasdladányi, Tudor-stílusú Nádasdy-kastély kívülről teljesen felújítva és részlegesen berendezve fogadja a látogatókat szombaton. Épületvezetések óránként indulnak és egy-egy alkalommal a pince is megtekinthető lesz.

Válon a Tűzoltó és Községi Emlékházban szombat délelőtt régészeti kiállítás nyílik meg, utána műemléki séta indul a faluban. A tárlaton a székesfehérvári Szent István Király Múzeum váli ásatásokból származó, Válon még ki nem állított bronzkori és török kori régészeti leletei lesznek láthatók.

Színes programok Vas megyében

Szombaton ingyenes tárlatvezetésekkel, antik városnéző sétával, vasárnap pedig kézműves foglalkozásokkal, kiállításokhoz kapcsolódó bemutatókkal és koncertekkel várják az érdeklődőket a Kulturális örökség napjai rendezvénysorozathoz kapcsolódva Szombathelyen a Savaria Múzeum munkatársai.

Az Iseumban az Isis savariai otthona című állandó kiállítást és a Textilek a Holtak Birodalmából című időszaki kiállítást nézhetik meg a részvevők, majd a helyi OTP Bank fiók alatti római városrészlet megtekintésére is lehetőség nyílik szakmai vezetéssel.

Délután egy másfél órás antik városnéző sétán vehetnek részt az arra vállalkozók, akik a római kori belvárost járják majd körül.

Vasárnap a Savaria Múzeum néprajztudományi, történelemtudományi és régészeti osztályai kitelepülnek a múzeum előtti parkba, ahol bemutatókkal, játékokkal, kézműves foglalkozásokkal szórakoztatva tanítják az érdeklődőket.



Lesz szőlőpréselés és mustkészítés, legyező- és erszénykészítés, szó esik majd a madarakhoz kötődő kultuszokról és madár-ábrázolásokról, de az érdeklődők kipróbálhatják kézügyességüket az üvegragasztásban, megtudhatják, mi a poncolás és homokfúvásos technikával poháralátétet is készíthetnek.

Kőszegen szombaton szintén tárlatvezetés mellett várják a látogatókat a Tábornokházban, az Arany Egyszarvú Patikamúzeumban és a Fekete Szerecseny Patikában.

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület a kőszegi kálvárián lévő koronaőrző bunker megtekintését és a volt Kelcz-Adelffy-árvaház, tanítóképző épületének megtekintését ajánlja szombat délelőttre.

Vasárnap a kőszegi Európa Ház Egyesület várja az érdeklődőket, akik nemcsak saját otthonukban az Európa Házban kalauzolják a vendégeket, de közösen tekintik meg velük a Sgraffittós ház és a Zwinger épületét is. A hétvégére kínált kőszegi programok között ajánlják egy helyi borház, valamint egy középkori fűszereket és gyógynövényeket bemutató kertészet felkeresését is.

Régizenei koncertek és rendhagyó tárlatvezetések Baranyában

Különleges helyszíneken rendhagyó tárlatvezetésekre, érdekes rendezvényekre is várják a látogatókat a hétvégén Baranyában, a kulturális örökség napjai alkalmából szervezett programokon.

Pécsen a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. kezelésében lévő, Magyarország első, 1367-ben alapított középkori egyetemének épületében és a Cella Septichora Látogatóközpontban kétóránként tartanak tárlatvezetéseket.

Az egykori egyetemi ingatlan otthont ad a Sub Rosa régizenei együttes koncertjének: a zenekar korabeli kosztümökbe öltözött, több száz éves darabokat a középkorban használt hangszereken megszólaltató tagjai szombaton 10 és 15 órakor lépnek fel.



A baranyai megyeszékhelyen a magyarországi török hódoltság egykori területén egyetlen teljes egységében fennmaradt muszlim imahely, a Jakováli Hasszán Dzsámi szombaton 10 és 18 óra között, félóránként induló épületvezetéssel látogatható ingyenesen, de várják az érdeklődőket Hamerli József vasnagykereskedésének egykor a Király utca 9. szám alatt működő épületébe is.

A Klimo könyvtár szombaton 8 és 16 óra között lesz nyitva. Magyarország első nyilvános, 1774-ben megnyílt, 35 ezer kötetet, köztük nyolc kódexet, számos középkori ősnyomtatványt és 17 ezer kötetnyi, 1851 előtt készült művet őrző egykori püspöki, ma egyetemi intézményben 10 és 14 órakor indulnak épületvezetések.

Baranya több városa és községe is készül a kulturális örökség napjaira. Mohácson a nemzetközi hírű busójárás hangulatából ízelítőt adó Busóudvarba szombaton és vasárnap 9 és 17 óra között díjtalan lesz a belépés, szombaton 11 órától Bártfai István építész mutatja be a házat, továbbá annak tervezési folyamatát a látogatóknak.

Dél-Baranya egyik legjelentősebb és legimpozánsabb műemléki épületében, legnagyobb történelmi látnivalójában, a közelmúltban megújult siklósi várban szombaton és vasárnap fél 10 és 16 órakor indulnak vezetett csoportok, Bólyban pedig megnyitja kapuit a 19. század végén neoromán-neogót stílusban épült, művészi kialakítását tekintve országosan párját ritkító Batthyány-Montenuovo Mauzóleum.

A kulturális örökség napjai programsorozathoz kapcsolódóan Hosszúhetényben nyitva lesz a zengővidék néprajzi jellegű tárgyait bemutató tájház, Szajkon a régi használati tárgyakat őrző tájház, a 18. században emelt Szent András templom, s egyebek mellett a Szent Vendel temetőkápolna is.

A programok egy része előzetes regisztrációhoz kötött, erről és a kiállítóhelyek nyitva tartásról a www.pecsorokseg.hu és a www.oroksegnapok.hu internetes oldalon lehet tájékozódni.

Bemutatják a drégelyi vár kincseit

A Kulturális örökség napjai országos programsorozat keretében bemutatják Drégelypalánkon a Drégelyvár és Palánkvár régészeti feltárásakor előkerült leleteket, a várral kapcsolatos Irodalomtörténeti kiállítást, illetve a nógrádi község új Tájszobáját is.

A hétvégi drégelypalánki programok a település új közművelődési intézményének, a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központnak az első rendezvényét is jelentik - közölte az MTI-vel Pásztor Ildikó.

A Drégelypalánki Közművelődési és Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: településük mindig is őrizte Szondi és a drégelyi vár védőinek az emlékét, a napokban elkészült turisztikai épületegyüttesük előadásoknak, filmvetítéseknek is otthont ad.

A hétvégén Végh József helytörténész a helyi legendákat eleveníti fel, Teszári Károly, a Drégelyvár Alapítvány kuratórium elnöke a Látogatók könyvét mutatja majd be, a Szent Sírhely - Drégely vára címmel a vár történetét, Szondi legendája címmel pedig a magyar vitézek hazafiasságát és bátorságát, Szondi György harcát a törökkel, bemutató filmet vetítenek.

Drégelypalánkon szombat délelőtt tíztől óránként indulnak vezetett séták a drégelyi várhoz, ahol tüzérségi bemutató, ostromjáték fogadja majd a látogatókat.

Vasárnap estig vitézi próbákra, íjászkodásra, saját emlékérem készítésére, korhű ágyúbemutatóra is várják a látogatókat. A várban apródavatást tartanak, kincskeresésre indulnak, történelem órákon ismerkedhetnek meg az érdeklődők a középkori várvédők életével. Többféle kézműves mesterség kipróbálására is lehetőség nyílik, a turisták megkóstolhatják majd a helyi jellegzetes étel, a laskát, s szerelemlakatot tehetnek majd a Szerelmesek kútjára, amelyet ugyancsak a Kulturális örökség napjainak kezdetén avatnak Drégelypalánkon.



Programok Salgótarjánban

Salgótarjánban Salgó várát is vezetett túrákon kereshetik fel az érdeklődők a Kulturális örökség napjai múltidéző programjain - tájékoztatták az MTI-t a szervezők.

Földbezárt kincseink - Nógrád megye régészeti öröksége az őskortól a kora újkorig címmel zajlanak az előadások, filmvetítések a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban szombaton. Szó lesz a programban arról, hogyan használták fel az őskorban a vulkáni üveget, bemutatják a Szurdokpüspöki határában feltárt paleolitikus mamutcsont-depót és késő rézkori erődített települést.

Salgótarján a várak városaként kap helyet az előadások sorában. Nógrád régészeti múltjában Shah Timor filmje segítségével is barangolhatnak a múzeum vendégei, akik a Drégely vára és Szondi legendája című filmeket is megnézhetik.

Az előadók között lesz T. Bíró Katalin, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa, Kocsis Andrea és Szilágyi Márton az ELTE-BTK Régészettudományi Intézetétől. Vasárnap a salgói várhoz szervez régészeti túrát a múzeum.



Régészeti előadások, templomi körséta Debrecenben

Eltemetett műveltségek párhuzamai címmel a Kárpát-medencétől az Urálon túlig tartó régészeti feltárásokról rendeznek előadásokat a Kulturális örökség napjai programsorozat keretében a hétvégén a debreceni Déri múzeumban.

A Kárpát-medencei régészek által feltárt föld alatti örökségünk a magyarok eredetének kulcsa - magyarázta a programot rendező Podmaniczky-díjas Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület elnöke, Karácsony György.

Hozzátette: Kelet-Európában és főleg az Ural vidéken az utóbbi években komoly eredmények születtek eleink kutatásában. Az előkerült óriási leletanyag és a társtudományok eredményei újragondolásra késztetik a régészeket, történészeket ebben a témában.

A régészek izgalmas és meglepő hasonlóságokat tártak fel az Uegli-tavi (Oroszország) és a honfoglalás kori leleteink között, amelyekkel érdekes előadásokon ismerkedhetnek meg szombaton a Déri múzeumba látogatók - jegyezte meg Karácsony György, hozzátéve, hogy vasárnap pedig Hajdú Zsigmond régész vezetésével környékbeli ásatások helyszíneit is felkereshetik az érdeklődők.

Templomi körsétát is tartanak szombat este Debrecenben, miután a Református Kollégium múzeuma idén immár harmadik alkalommal csatlakozik a Templomok éjszakája rendezvénysorozathoz - tájékoztatta az MTI-t Buzás Borbála, a Tiszántúli Református Egyházkerület sajtóreferense.



A belváros templomait bemutató körséta a 2012 áprilisában Nemzeti Emlékhellyé nyilvánított Kollégium Oratóriumából indul, s az izraelita hitközséget, a református Kistemplomot, a Szent Anna utcai római katolikus székesegyházat, az Attila-téri görög katolikus templomot és a Kossuth utcai református Veres templomot érinti.
A program során a templomok történetével is megismerkedhetnek az érdeklődők. A négy kilométer hosszú, háromórás séta a megújult Református Nagytemplom bemutatásával és a Debreceni Baptista Énekegyüttes nagytemplomi koncertjével zárul Debrecenben.

Székesfehérvár tárgyi öröksége a középpontban

Épületvezetések pincétől a padlásig, séták a középkori belvárosban, koncertek, előadások várják az érdeklődőket a Kulturális örökség napjai hétvégi programjain Székesfehérváron, ahol a város gazdag szellemi és tárgyi öröksége lesz a középpontban.

A témában tartott szerdai sajtótájékoztatón Brájer Éva alpolgármester rámutatott, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan a város kiállítóhelyeinek olyan részletei, titkai is felfedezhetők lesznek, amelyek az év más napjain nem.

Székesfehérváron a városháza, az Árpád fürdő, a megyei levéltár, a szerb ortodox templom, a Királykút Emlékház, valamint a Szent István Király Múzeummal együttműködve a Nemzeti Emlékhely, a Budenz-ház és a középkori belváros tekinthető meg szakmai vezetéssel.



Gartner Petra, a Szent István Király Múzeum művészettörténésze elmondta, hogy a Budenz-ház pincéjébe is leviszik a látogatókat, ahol megmutatják a látogatóknak az 1960-as években - az épület átépítésekor - előkerült középkori kutat is.

A városháza dísztermében Siklósi Gyula régész Székesfehérvár földbe zárt kincseiről, Vizi László Tamás történész Vértes vitézről tart előadást. Esténként a programokat a Savaria Barokk Zenekar, Edőcs Fanni csembalóművész, a Vox Mirabilis Kamarakórus és a Kákics Együttes koncertjei zárják. A szervezők a kisebbekre is gondoltak: szombaton kézműves foglalkozásokkal, vasárnap gyermekprogramokkal, táncházzal várják őket.

A Kulturális örökség napjai kezdeményezés eredetileg Franciaországból indult, az Európai Unió pedig 1991 óta European Heritage Days néven saját rendezvényként tartja számon, amelyet a közösség határain kívül is megtartanak. A sorozathoz immár 50 európai ország csatlakozott.

Magyarországon az 1990-es évek elején rendeztek a sorozathoz kapcsolódva programokat, Kulturális örökség napjai néven 1998 óta vált országossá a kezdeményezés.

Programok Budapesten

Palotanegyed-séta, tárlatvezetés és előadás a Nemzeti Múzeumban

Palotanegyed-sétán, épületvezetésen, tárlatvezetésen, valamint többek között Rómer Flóris életéről szóló előadáson is rész vehetnek az érdeklődők a Magyar Nemzeti Múzeumban a hétvégén.

A Kulturális örökség napjaihoz kapcsolódó programok keretében szombaton A kultúrfertály kultúrmágnese címmel szerveznek vezetett sétát a Palotanegyedben, ahol a résztvevők megtudhatják, hogyan épültek fel a kültelki, lovarda melletti gyümölcsösök helyén a szebbnél szebb paloták, továbbá kiderül, hogy kik és milyen életet éltek bennük.

Az első múzeumpalota öröksége címmel épületvezetést is szerveznek a múzeum klasszicista épületében, ahol a vezetők számos érdekes történetet mesélnek a kiállítótérről és az azokban megfordult személyekről, délután pedig az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó évtizedének színes magyar plakátterméséből válogató Elsodort világ/Plakát-álmok 1910-1920 című időszaki kiállításban tartanak vezetett sétát.

Vasárnap délelőtt Rómer Flóris, a polihisztor címmel lehet meghallgatni Debreczeni-Droppán Béla történész előadását, aki a 200 éve született biológus, természetbúvár, numizmata, epigráfus, heraldikus, művészettörténész, de a magyar műemlékvédelem és a régészet egyik megalapítójaként is ismert tudós színes életét mutatja be az érdeklődőknek. A programok ingyenesek, de regisztrációkötelesek.

Programok a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum intézményeiben

Családi programok, rendkívüli tárlatvezetés és előadás is várja az érdeklődőket szombaton a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum intézményeiben a Kulturális örökség napjai alkalmából.

A Műszaki Tanulmánytárban A fény megszelídítése - Fejezetek a fénytan kora újkori történetéből címmel tart előadást Benei Bernadett muzeológus. A családi délelőttön az érdeklődők annak járhatnak utána, hogy mi mindenre van szükség egy alapos régészeti kutatáshoz, milyen eszközök segítik a helyszínen és az utólagos feldolgozásban az ásatások dolgozóit, s hogy a Műszaki Tanulmánytár gyűjteményéből és a számos magyar találmányból mit lehetne hasznosítani egy újabb lelet kereséséhez, felszínre hozásához, elemzéséhez, vizsgálatához és restaurálásához - közölte a múzeum hétfőn az MTI-vel.

Az Öntödei Múzeum programjainak középpontjában a harangok és a 200 évvel ezelőtt született Rómer Flóris, a harangokat is kutató régész, művészettörténész élete áll. A megszólaltatható haranggyűjtemény mellett öntvényeket és az egyedülálló egykori öntöde működését is megismerhetik a látogatók. A családi programon a résztvevők játékos formában nyerhetnek betekintést a régészek munkájába, s a különleges kincskeresést rögtönzött régészeti ásatáson próbálhatják ki. A mai harangkészítők munkáját filmvetítés idézi meg.

Az Elektrotechnikai Múzeumban Tóth Judit szakvezető, okleveles villamosmérnök vezetésével tekintheti meg a közönség a múzeumnak otthont adó egykori transzformátorállomás ipari műemlék épületét.

Nyílt nap a Francia Intézetben

A Kulturális örökség napjaihoz kapcsolódva nyílt napot tart szombaton a Budapesti Francia Intézet, ahol többek között épületséták, bemutató nyelvórák, szintfelmérő tesztek, kézműves foglalkozások és kvízjáték várják a látogatókat.

Az érdeklődők a magyar és a francia nyelvű vezetések során betekintést nyerhetnek az épület kevésbé ismert tereibe, kulisszáiba, közönség elől elzárt részeibe, miközben a Francia Intézet munkatársai számos történetet is megosztanak a látogatókkal.

A továbbtanulás iránt érdeklődők tájékozódhatnak a franciaországi lehetőségekről és megismerhetik a Campus France iroda tevékenységét. A francia nyelvet tanulni vágyók pedig jobban elmélyedhetnek az intézet nyelvóra- és nemzetközi nyelvvizsga kínálatában - közölte az intézet.

Idén először a nyelvi programokat tematikus foglalkozások egészítik ki a környezetvédelem jegyében. Kézműves műhelyek, rövidfilmvetítések, plakátkiállítás és gyermekprogramok hívják fel a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire a közelgő párizsi ENSZ-klímakonferencia (COP21) előtt.

A Latitudes Könyvesbolt nyomkereső játékot hirdet, a Café Dumas francia gasztronómiai műhelyében sós és édes lepényeket lehet készíteni, kóstolót tart a Le Gourmet de Bordeaux ínyenc bolt és bemutatkozik az intézet könyvtára is, ahol szombaton használt francia könyveket is lehet csereberélni,valamint tájékozódni a digitális kölcsönzés működéséről.

A kávéházi hangulatról a francia manouche szvinget is játszó Canarro együttes két zenésze gondoskodik a program teljes ideje alatt.

A nyílt nap részletes programja a www.franciaintezet.hu honlapon érhető el. Minden program ingyenes, az épületvezetés regisztrációhoz kötött.

Rómer Flórisra emlékeznek Aquincumban

A régészet hőskorával, Aquincum kincseivel és Rómer Flóris polihisztor életével is megismerkedhetnek az Aquincumi Múzeum látogatói a Kulturális örökség napjaihoz kapcsolódó hétvégi programokon.

Délelőtt a X. Gemina hagyományőrző csapat a múzeum romkertjében ver tábort és bemutatja, hogyan éltek, gyakorlatoztak a római légió katonái. A látogatók kérdezhetnek a hagyományőrzőktől, de ki is próbálhatják a felszereléseket. Ezt követően kerül sor azokra a múzeumtörténeti vezetett sétákra, amelyek során a résztvevők a múzeum történetével, a régészet hőskorával ismerkedhetnek meg, valamint azzal, hogyan kötődött Rómer Flóris az Aquincumi Múzeumhoz - olvasható a múzeum közleményében.



Egy délutáni programon a polihisztor kőtárhoz való kötődéséről is lesz szó az Aquincum sírkövei című tárlatvezetésen, amelyen egyebek mellett a látogatók régész vezetésével tekinthetik meg az Aquincumi Múzeum kőtárának emlékeit.

Az intézmény diatárba is be lehet tekinteni az Aquincum rejtett képei című programon, amelyen szakértő mutatja be a máskor nem látható, érdekes anyagokat.

Vasárnap a római kori lakóépület, a Hercules-villa maradványainak megtekintésére lesz lehetőség, szintén vezetett túra keretében. A programok ingyenesek, de némelyik előzetes regisztrációhoz kötött.

Kiállítás és vezetett túrák az NKA székházában

Kiállítás nyílik a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) budapesti székházának történetéről szeptember 19-én. A látogatók emellett az épületet bemutató vezetett túrákon is részt vehetnek a szombati nap folyamán.

Az NKA Igazgatóságának tájékoztatása szerint a Kulturális örökség napjaihoz csatlakozó programokon az érdeklődők megismerkedhetnek a Gyulai Pál utca 13. szám alatt található székház mozgalmas múltjával, valamint bepillantást nyerhetnek az intézmény mindennapjaiba is.

A Fejezetek a Nemzeti Kulturális Alap épületének történetéből című tárlatot Doncsev András, az NKA alelnöke szombaton 10 órakor nyitja meg a székház aulájában. A kiállítás létrejöttében Budapest Főváros Levéltára működött közre.

Az épületbejáró túrák óránként fognak indulni 10 óra 30 perc és 16 óra 30 perc között, a szervezők az érdeklődők előzetes regisztrálását kérik oroksegnapok@nka.hu email címen.

A székház történetéhez kapcsolódóan a földszinti teremben egész nap megtekinthető lesz a Latinovits Zoltán, Dayka Margit és Ruttkai Éva főszereplésével készült Szindbád című 1971-es magyar filmdráma - olvasható a közleményben.

A statisztikai világnapot is ünnepli a hétvégén a KSH

Pénteken kezdetét veszi a statisztikai világnap egyéves programsorozata a Központi Statisztikai Hivatalban (KSH), szombaton és vasárnap pedig a Kulturális örökség napjai keretében várják az érdeklődőket a budapesti székházba - mondta a hivatal tájékoztatási főosztályának vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Freid Mónika elmondta: pénteken egy pódiumbeszélgetéssel indul a statisztikai világnap egyéves programsorozata, a beszélgetésen szakértők segítségével igyekeznek közelebb vinni a világnap mottóját - Jó adatokkal a jobb életminőségért - az érdeklődőkhöz.

Körbejárják, mi is a statisztika gyakorlati haszna, hogyan szövi át a mindennapjainkat, hogyan használják az újságírók, a tudományos élet szereplői és a magánemberek. A hivatal honlapján élőben követhető beszélgetésen arról is szó lesz, milyen fontos közérdek kapcsolódik a statisztikához, hiszen az adatok alapján születnek politikai, gazdasági döntések világszerte - tette hozzá a főosztályvezető.

Szombaton és vasárnap a Kulturális örökség napjainak keretében várják a látogatókat a KSH budapesti székházába. Erre az alkalomra plakátkiállítás mellett olyan, a statisztikától idegennek tűnő témákkal készültek, mint az első világháború vagy a magyar járműgyártás alakulása, de Semmelweis Ignác életébe is statisztikai adatokon keresztül nyújtanak betekintést - sorolta a programokat Freid Mónika. Emellett az érdeklődők a hétvégén bejárhatják a Czigler Győző tervei alapján épült székházat és könyvtárát.

Az ENSZ statisztikai bizottsága 2010-től október 20-át statisztikai világnapnak nyilvánította. Idén júniusban a szervezet közgyűlése úgy határozott, 2015-től ötévente tartják meg a világnapot.

Forrás: MTI


Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.
Érseki birodalom, pusztatízes és a kihagyhatatlan Paprikamúzeum

Érseki birodalom, pusztatízes és a kihagyhatatlan Paprikamúzeum 

Élményekben gazdag látnivalók, jó hangulat és kellemes tavaszi idő jellemezte a MUISZ kalocsai szakmai programját.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.