Klaus konyhája

Osztrák kommunikációs szakember Klaus Sommer, aki 2014 őszén úgy döntött, ideje váltani. A burgenlandi mörbischi családi birtokról a magyar fővárosba költözött, mert úgy látta, elérkezett az idő, hogy megvalósítsa élete álmát.

Amely két szintből álló, de így is mindössze hetven négyzetméternyi teret felölelő, parányi üzlethelyiséget jelent a pesti belváros szívében, ahol berendezte birodalmát. Dió Delicate Cantine néven elindította One Man Show-ját, azaz pontosabban Ein-Mann-Show-ját…

Az nem lehet, hogy két keze van

E látványos és legfőképpen az ízlelőbimbókra ható produkcióban ő a beszerző, a szakács, a mosogató, a felszolgáló, a fizetőpincér és a takarító is egy személyben. Ha kell, magyarul, németül, angolul, olaszul tökéletesen vagy a világ több más (konyha)nyelvén szívesen szól a betérőkhöz, azaz a vendégeihez. „Mindig is főzni akartam – mondja, miközben jár a keze, mint a motolla (sütőbe be a napi menüt jelentő halétel, salátadísz kerül a tányérra, közben két adag levest kimer a tűzhelynél, és viccelődésre is marad idő az egyik törzsvendégpárral) –, és bár 2014 őszén megnyitottam a Diót, az első időkben főleg csak kávéért, hozzá jó esetben szendvicsért tértek be hozzám.”

Amikor a rózsaszín álom a ködbe vész

Ma már tisztában van azzal, elég naivan érkezett a magyarországi vendéglátás világába. A szükséges engedélyek megszerzése, a bürokrácia lépcsőfokai, az érthetetlenül magas, 27 százalékos áfakulcs, és sorolhatnánk tovább azokat a nehezítő körülményeket, amelyek miatt sorra falakba ütközött. De úgy döntött, mindez nem gátolhatja abban, hogy a hét öt napján nyitva tartson, megfőzze az aznapi háromfogásos menüt, amelyek között saját kreálmányok, hagyományos osztrák receptek alapján készült ételek, sok-sok egészséges és csak minőségi alapanyagból készülő fogások szerepelnek.

Négy évszakos vital konyha

Klaus kizárólag természetes anyagokat használ, négy évszakos vital konyhának hívja saját gasztronómiáját. Konyháján ismeretlen a fehér liszt, osztrák repceolajjal főz, termelői mézet, falusi tojást, szójatejet és más, a közeli nagycsarnokból, a legjobb termelőktől beszerezhető minőségi alapanyagokat használ. Szülei pincészetéből bort, saját készítésű pestót, olajokat, dzsemeket vehet a hozzá betérő. Heti menüjének érdekessége, hogy mindennap más koncepció szerint főz: a hétfő nála a tésztanap, a kedd a hagyományos osztrák konyháé, szerdánként a húsimádók keresik fel, a csütörtök az édességek jegyében telik, a péntek pedig a halkedvelők nagy napja.

Klaus tavaly nyáron már két egész héten át volt szabadságon, most februárban is néhány nap zárva tartással kacérkodik. „Ha azt kérdezed, hogy öt év múlva is itt dolgozom-e majd, a válaszom az, biztos nem, megyek inkább vissza a számítógép előtt robotolók világba. Gondoltam, hogy a vendéglátós élet nem egy leányálom, de hogy ilyen nehéz és embert próbáló – ez legvadabb álmaimban sem szerepelt.”


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?