Kölcsönös egymásra utaltság

Az Utazás 2007 kiállítás kísérőrendezvényeként a kulturális turizmus kérdéseivel foglalkozó konferenciára került sor a MUISZ, a Művészetek Palotája, az Alapítvány a Szépművészeti Múzeumért és a Hungexpo Zrt. szervezésében.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az örökségturizmus kiemelt szerepet kapott a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiában mint az emberi fejlődés szempontjából legmagasabb értékű turizmus. Értéket közvetít, nem szezonfüggő, jól tervezhető, kiegészítő elemként pluszmotivációt jelent a turisták számára – hangsúlyozta bevezetőjében Mányai Roland, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium turisztikai szakállamtitkársága főosztályvezető- helyettese.

Bogyai Katalin, az Oktatási és Művelődésügyi Minisztérium szakállamtitkára a diplomácia szerepét emelte ki egy-egy ország kultúrájának megismertetésében. A statisztikák szerint a külföldön rendezett magyar napokat követően jelentősen nőtt a Magyarországra utazók száma.

Mit várnak a német buszos utaztatók?

Az RDA főtitkára, Dieter Gauf kiemelte, hogy a német autóbuszos utaztatók arányosan kétszer anynyi kulturális utat bonyolítanak, mint a charterezők. Érdemes tehát ilyen ajánlatokkal bombázni az ötezres létszámú német buszos vállalkozói kört, közülük ezren saját katalógust is kiadnak. Vannak a kulturális utakra specializálódott vállalkozások is. A német buszos utaztatók a Németországban működő csaknem hatszázezer klub és egyesület tagságát is megcélozzák. A tavasz és az ősz a legkedveltebb a rövidebb kulturális kirándulások számára. Természetesen időben kell eseménynaptárral, ajánlatokkal megkeresni őket, s ennek ideje az előző év nyara (az RDA kiállításán), de legkésőbb az ősz. A kulturális intézményeknek kedvezőbb áron kell a jegyeket a csoportos megrendelők számára biztosítaniuk, mint amennyiért általában kaphatók, és elvárás a meghatározott határidőig visszaadható kontingens is.

Új uniós szabály

Többnapos ajánlat esetén az egy szállás köré szervezett csillagtúrák a legkelendőbbek. A buszos utak távolabbi célpontokra is elképzelhetőek, illetve lerövidíthetőek, mert kombinálhatók repülőutakkal. Április 11-től az Unióban a autóbuszsofőrök csak hat napig vezethetnek, utána ki kell vegyenek egy pihenőnapot. Erre az utak szervezésekor ügyelni kell, ilyenkor gyalogos múzeumlátogatásokat vagy könnyen elérhető programokat kell betervezni.

Szemléletváltás

Mihály Mária, az Alapítvány a Szépművészeti Múzeumért képviseletében és Csonka András, a Művészetek Palotája (MÜPA) vezérigazgató- helyettese sikertörténetekről számolhatott be. A Szépművészeti Múzeum látogatóinak száma 2006-ban már 600 000 volt, nagy sikerű kiállításaikra külföldről is szépszámú látogató érkezett. Az idén májustól az inka, októbertől a Hundertwasser-kiállításokkal megpróbálják a Van Gogh-kiállítás ideje alatt elért magas látogatószámot fenntartani. 2008-ban reneszánsz kiállítást terveznek. Terveik között szerepel a Hősök tere alatt a turistabuszokat kiszolgálni képes kávézó-, WC-, múzeumibolt-együttes létrehozása.

Az európai építészeti díjat kapó MÜPA önmagában turistaattrakcióvá vált. Tavaly 520 000 látogatója volt rendezvényeiknek, ismertette Csonka András vezérigazgató- helyettes. Szállodáknak komplex csomagokat kínálnak (program, étkezés, bevásárlás, transzfer). Az intézmény látogatóbarát, mindennap este 10 óráig nyitva tart, jegyet árusít, egy sor díjmentes napközi programot is kínál.

Nem győzik ismételni

Az idegenvezetők elvárásai, hogy a legismertebb nevezetességeknél autóbuszos parkolóhelyeket, a közelben csoportok befogadására alkalmas nyilvános illemhelyeket, csoportok számára külön jegykezelést kaphassanak. A kisebb múzeumok több támogatást igényelnének, az OIB titkára, dr. Faragó Hilda szemléletváltást tartana szükségesnek, és több pályázati lehetőséget ígért.

A kultúra mint élmény

A kulturális turizmus fogalma is változik: egyre inkább élményre, emberi kapcsolatra vágynak az utazók, így a történelmi műemlékek steril bemutatása kevésbé vonzó. Ezzel szemben sikeresek a tematikus utak. Érdemes az élményekbe a turistákat is bevonni: beöltöztetni, eljátszatni velük a történelmet. Az ilyen bemutatókhoz mint egy filmhez forgatókönyvet, jelmezeket kell készíteni.

Hazai irodák igényei

A Magyar Utazásszervezők és -közvetítők Szövetsége ajánlásait Molnár Gabriella elnök foglalta össze a rendezvényen:

• tájékoztatás a kulturális programokról 1,5 évvel előre,
• nemzetközileg ismert, nagy nevek felvonultatása
• a jegyvásárlás egyszerűsítése, internetes jegyrendelés és előfoglalás biztosítása oly módon, hogy az idegenvezetőnek a helyszínen ne kelljen ügyintézés miatt várakoztatnia a csoportot,
• a nagy kulturális intézményeknél legyen kijelölt referens az utazási irodákkal való kapcsolattartásra,
• látogatóbarát szemlélet, idegen nyelvű feliratok, tájékoztatók, egyéneknek fülhallgatós, kazettás tárlatismertető,
• incentív rendezvények céljára termek bérbe adása.

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.