Költözik a Costes!

Régóta tervezte, sosem csinált titkot belőle Gerendai Károly, a Michelin-csillagos Costes Restaurant többségi tulajdonosa, hogy imádott helyét, a Magyarországon elsőként Michelin-csillaggal díjazott pesti, Ráday utcai fine dining éttermet nagyobb, tágasabb helyre költöztetné. Most végre eljött az idő? Mivel a nagy bejelentés előtt beszélgetünk, tisztázzuk, csak akkor jelenik meg az interjú, amikor mindenki számára kiderül: a Costes Restaurant tavaszra Costes Downtown néven újjászületik.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Costes jelszava: kompromisszumok nél­kül. Egy idáig kizárólag vacsorázóhelyként funkcionáló fine dining étterem szállodába költöztetése azonban mégis egyfajta meg­alkuvást jelent, nem?

Én inkább kihívásnak nevezném, mi­vel a Prestige Hotel Budapestben egyetlen étterem üzemel majd – a miénk, a Costes Downtown –, így a reggeliztetést és a room service-t is nekünk kell megoldanunk, ami valóban egészen más jellegű feladat, mint amilyet eddig végeztünk. Külön csapatot veszünk fel erre a munkára, a Prestige-ben amúgy is sokkal több ember kell majd a konyhára, ráadásul a 2008-ban megnyi­tott Ráday utcai Costes is minimum egy évig még nyitva marad.

?!

Mivel a Michelin-kalauz épp akkor jelenik majd meg, amikor a szálloda is megnyílik, kénytelenek vagyunk még egy évig fenntartani a „régi” Costest, hi­szen az az étterem kapta a csillagot. Úgy szól az előírás: amíg le nem tesztelték az új étterem színvonalát – nem vihetjük automatikusan magunkkal a díjat.

A szakmában úgy hírlik, a Ráday utcai bérleti szerződés amúgy sem engedné, hogy a Costes-csapat idő előtt ott hagyja a helyet.

Az lenne a legkisebb gond, hiszen egy önkormányzati bérleti szerződést bár­mikor fel lehet mondani. Azonban a Mi­chelin-csillagot kár lenne veszni hagy­ni. Ezért nyitunk tavasszal más néven és kicsit más jellegű helyet a belvárosi szállodában.

Mi lesz a különbség?

A konyhatechnológia vadonatúj lesz, a belső terek picit rusztikusabbak és le­tisztultabbak, ezeket közösen tervezzük meg a hotel belsőépítészével. Végre meg­valósulhat régi vágyunk, a Séf asztala, és a konyha sem a föld alatt üzemel majd, mint most, hanem látványkonyhát alakí­tunk ki a vendégtérben. És ami a legfőbb, a mostani harminchat férőhely – amit rég kinőttünk – hatvanra bővülhet, így remé­nyeink szerint talán hosszú távon végre már nem lesz ráfizetéses a hely. Nagyobb konyhával, tágasabb vendégtérrel, bővülő személyzettel nyílik majd meg a Costes Downtown, különleges topvendéglátóhely­ként, amire az egyik garancia, hogy a séf ugyanaz a portugál Miguel Rocha Vieira lesz, aki kezdetektől velünk dolgozik, és aki addig, amíg a Ráday utcai egységünk is nyitva tart, megpróbál majd mindkét ét­terem szakmai irányításáról gondoskodni.

Ez elég nagy kihívásnak hangzik. Az előbb a Costes costjáról, azaz áráról volt szó: korábban, a csillag odaítélésekor már beszéltünk arról, hogy az étterem telt ház esetén is veszteséges.

Annyiban egészíteném ezt ki, hogy a csillag odaítélése után nagyot javult a helyzet, már jóval kevesebb pénzt kell behordani, de ennél sikeresebben egy ek­kora helyen, ilyen költségek mellett sosem tudnánk működni. Most azonban, ha meg­nyílik a másik egységünk, jóval nagyobb személyzettel, reggeli- és ebédkínálattal kibővülve, egy darabig biztos megint ta­licskával tolhatjuk majd bele a pénzt… De a cél az, hogy mielőbb önfenntartó legyen, és itt végre látok erre esélyt.

Korábban is próbáltatok már szállodába költözni…

Valóban, de most szerencsére meg is valósul a tervünk. Egyébként a Prestige tulajdonosa keresett meg minket azzal, hogy szeretné, ha odamennénk hozzájuk. Hiszen nekik sem akármilyen hírverés, hogy egy Michelin-csillagos fine dining hely, a világ 25. legjobb étterme költözik a házukba. Mivel a mi elvárásaink szerint, de ők alakítják ki az éttermet, a konyhát és a vendégteret, ez nekünk kényelmes megoldás, mert szimplán bérlők leszünk, így sokkal kisebb összeget kell beruház­nunk az új hely létrehozásába.

A Costes fine dining hely.

A Costes Downtown is az lesz, csak kicsit másképp üzemel majd: ott nem lesz cérnakesztyűs, kimért felszolgáló, kicsit lazábbra, trendibbre vesszük a stílust. A Costes 2010 óta sikerrel őrzi a Miche­lin-csillagot, a cél most már az, hogy az új csapat szintén Vieira vezetésével besö­pörje a Costes-brand második csillagát.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.