hirdetés
hirdetés

16 milliárd a Tisza-tó fejlesztésére

Akár 16 milliárd forint is juthat a Tisza-tó és térsége fejlesztésére 2013-ig - derült ki azon a kétnapos konferencián, melyet csütörtökön és pénteken Tiszafüreden a tó és környezete fejlesztési lehetőségeiről tartottak.

Munkatársunktól 

hirdetés

A sajtó számára a konferencia első napján tartottak tájékoztatót, amelyen Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára jelentette be, hogy a Tisza-tó fejlesztési programja már része az Új Széchenyi Tervnek (ÚSZT).  A fejlesztési program az államtitkár véleménye szerint az első olyan programja a megújuló fejlesztéspolitikának, amely a kormány elvárásait foglalta bele a programtervbe. A cél az volt, hogy a források kihelyezése ne egyéni ötleteken alapuljon, és olyan fejlesztésekre jusson csak pénz, amelyek „összetett tervezési és értékelési rendszeren alapulnak” - mondta az államtitkár. 

A Heves megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy a területfejlesztési program 2011-től 2013-ig terjedő időszakra konkrét intézkedéseket tartalmaz 15,8 milliárd forintos tervezett összköltséggel. Szabó Róbert szerint a fejlesztési elképzelés célja, hogy az ökológiai egyensúly megtartásával természetközeli turizmus központként ismert, kiemelt üdülőkörzetként működő térség legyen a Tisza-tavi régió. 

A kétnapos konferencián értékelik a tározótó és környéke jelentőségét gazdasági, infrastrukturális, vízgazdálkodási, természet- és környezetvédelmi, valamint turisztikai szempontok alapján. 

Kiemelkedő helyet kap az előadások között az üdülőfejlesztési program, valamint a pályázatok rendszerének megismertetése is. Szó lesz a térség közlekedési kapcsolatairól, és a lehetséges fejlesztésekről. Többek között előadás hangzik el a záró napon a turistafogadás feltételeinek fejlesztéséről a Tisza-tavi régióban. 

A Tisza-tavi Kiemelt Üdülőkörzet Területfejlesztési Programját legutóbbi ülésén fogadta el a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács (TFT). A program harmonizál azokkal a korábban készült országos és térségi tervekkel, amelyek a Tisza-tó térségét részben vagy egészben érintik. Ugyanakkor elvárás volt, hogy a Tisza-tavi Kiemelt Üdülőkörzet Területfejlesztési Programja igazodjon az Új Széchenyi Tervhez.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai