hirdetés

Közelgő hosszú hétvége: roham a szállodákba

Újabb rekord várható a közelgő őszi hosszú hétvégén? A Szallas.hu foglalási adataiból úgy tűnik, igen.

hirdetés

Mindenszentek hosszú hétvégéjét sokan utazással töltik: Eger, Gyula, Budapest, Hajdúszoboszló és Pécs vonzza a legtöbb vendéget. Az októberi foglalások száma már felülmúlta a tavalyi és a 2019-es számokat. A foglalási darabszámok alapján legnépszerűbb, észak-magyarországi régió szálláshelyeinek már csak kb. negyede foglalható.

AdobeStock
AdobeStock

Hová indul legszívesebben a szállást kereső?

Eger, Gyula, Budapest, Hajdúszoboszló és Pécs szálláshelyeit foglalták le eddig a legnagyobb arányban a vendégek. Szeged, Miskolctapolca, Zalakaros, Sárvár és Hévíz kerültek még rá a top 10 belföldi úti cél listára.

A legkeresettebb régiók közül Észak-Magyarországba szól a szállásfoglaló portálra leadott foglalások ötöde. A Balaton térsége a foglalások 15 százalékát, Budapest és vonzáskörzete a 13 százalékát, a Nyugat-Dunántúl pedig 13 százalékát zsebelte be. Tavalyhoz képest 10 százalék felett nőtt a kereslet a Nyugat-Dunántúl, Budapest és térsége, a Dél-Alföld, Dél-Dunántúl és az Észak-Alföld régiók szálláshelyei iránt. „A legnépszerűbb, észak-magyarországi régió szálláshelyeinek már csak kb. negyede foglalható, mondta ezzel kapcsolatban Trepess Beatrix, a cég PR-menedzsere. – Hasonló az arány Eger szabad szálláshelyeit illetően, Gyulán a szálláshelyek 15 százaléka foglalható, Budapesten pedig a harmaduk.”

Magasabbak az árak, mint tavaly

Átlagosan 15 százalékkal fizetünk többet éjszakánként egy főre ezen a hosszú hétvégén a tavalyi év október 23-ai hosszú hétvégéjéhez képest (tavaly november 1. vasárnapra esett, ezért nem volt hosszú hétvége).

Országos viszonylatban átlagosan 10 ezer forintba kerül egy éjszaka egy főnek. Átlagos foglalási időablak 38 nap, azaz átlagosan ennyi nappal előre már megtették foglalásukat a vendégek. Az ott-tartózkodás átlagos hossza 2 éjszaka.

A foglalások harmada hotelbe szól, ötödük apartmanba, szintén közel ötödük vendégházba, 16 százalékuk panzióba és 5 százalékuk egyéb szállástípusba. Minden harmadik hosszúhétvégéző wellness-szálláshelyet választott. A legtelítettebb nap október 31-e, vasárnap lesz, amikor az órát átállítjuk a téli időszámítás szerint, így a vendégek egy extra órával megnyújthatják a hosszú hétvégi pihenőt.

Milyen hatással van a negyedik hullám az őszi, téli utazásokra?

Nemcsak az őszre, hanem az egész pandémia időszakára igaz, hogy óvatosabbak a vendégek, jóval alacsonyabb az előre leadott foglalások száma, főleg a távolabbi időpontokra vonatkozólag, mint 2019-ben vagy korábban. Az utazók kivárnak, ugyanakkor még a heti átlagos bejövő foglalások száma magasabb szinten áll, mint tavaly. 

Ilyen volt a harmadik negyedév

A legfrissebb, augusztusi KSH adatok alapján a szállásfoglaló portál augusztusban rekord magas belföldi piacrészesedést ért el, ami a közvetített szállásdíj bevétel alapján 40 százalékot jelent. A szeptemberi lezárt hónap foglalásai túlszárnyalták az előző két év eredményeit.

A harmadik negyedévben Siófok, Budapest, Hajdúszoboszló, Eger és Balatonfüred zsebelte be a legtöbb foglalást. Az átlagos kosárérték 75 790 forint volt, ami 12,38 százalékos emelkedés tavalyhoz képest. A közvetített bruttó forgalom 20,57 milliárd forint volt, ami ötödével több, mint 2020 ugyanezen időszakában. A foglalások darabszáma 8 százalékkal gyarapodott előző évhez képest. Az éjszakánkénti, fejenkénti átlagár 10 ezer forint volt országos viszonylatban, ami 12,8 százalékos növekedést jelent tavalyhoz viszonyítva.

És mi a helyzet most?

Bár az októbernek még koránt sincs vége, a havi foglalások darabszáma már felülmúlta a tavalyi és a 2019-es számokat. „Szeptemberben és októberben 40 százalékkal több olvasót értünk el a blogunkon az inspiratív tartalmakkal, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában, mondta Trepess Beatrix. – A legnépszerűbb témák ebben az időszakban az eldugott, kevésbé ismert kirándulóhelyekhez és látnivalókhoz (pl. úrkúti őskarszt), valamint az ősszel is élvezhető gyógy- és termálfürdőkhöz kötődnek.”

(forrás: szallas.hu / turizmusonline.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei évet az előzetes foglalások alapján?

Partnerünk