hirdetés
hirdetés

Kutatás, fejlesztés és innovációk a turizmusban

Újabb hazai tudásmenedzsment felmérés, bevételnövelő applikáció, Lappföld és Skócia turizmusa is helyet kap az NTH Tudásmegosztás – Turizmus+ harmadik számában, de a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület is bemutatkozik.

hirdetés

A Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal 2013-ban indította el NTH Tudásmegosztás – Turizmus+ címmel a szakmai jó gyakorlatokat és K+F+I témákat összegyűjtő online kitekintőjét. A félévente megjelenő szakmai lap idei első száma ide kattintva letölthető.

Ugyanitt, a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal nemrégiben megújult weboldalán az NTH Tudásmegosztás – Turizmus+ korábbi számai változatlan formában szintén elérhetők.

Kutatás

2006-ban készült el hazánkban az első tudásmenedzsment felmérés. A szerzők úgy döntöttek, hogy megismétlik csaknem egy évtized után ezt kutatást, melyet már kiegészíttettek a téma más aspektusaival is. A kutatás egyrészt vizsgálta, hogy az első hazai felmérést követően miként változott a szervezeti tudásmegosztás helyzete a gazdasági és technológiai környezet változása következtében. Másrészt vizsgálta, hogy a szervezetek mérete és tulajdonlása (hazai/külföldi) befolyásolja-e a tudásmenedzsment stratégia alkotásának gyakorlatát. Ennek a kutatásnak az eredményei is megtalálhatók az idei első NTH Tudásmegosztás – Turizmus+ online kitekintőben.

A kitekintőben helyet kapott továbbá az innovatív unió 2014. évi eredménytáblája, de az internetes turisztikai startupokról is szó esik benne.

Fejlesztés

A kitekintőben szó esik a stonehenge-i látogatóközpont-fejlesztéséről, de „Turizmus a sarkkörön túl – elmélet és gyakorlat Rovaniemiben” címmel betekintést kaphatunk a lappföldi idegenforgalomba is.

Innováció

Jó példaként jelenik meg a geoturizmus és a geoparkok szerepe a vidékfejlesztésében, valamint a Tourism Intelligence Scotland, amely négy szervezettel – köztük a Visit Scotlanddal – együttműködve egyedülálló módon segíti Skócia szakmai felkészülését a 2014-2020-as időszakra.

Egy bevételnövelő applikáció bemutatása után pedig az első hazai TDM szervezetként ismert Gyenesdiási Turisztikai Egyesület elmúlt 10 évének fontosabb állomásait foglalja össze Gyenesdiás nyugalmazott polgármestere, aki a turisztikai szakmában elért kiemelkedő sikereiért Pro Turismo díjjal kitűntetett szakember, az Egyesület tiszteletbeli elnöke.

Az „NTH Tudásmegosztás – Turizmus+” K+F+I és szakmai kitekintő szerkesztője továbbra is várja azokat a cikkeket, tanulmányokat, melyeknek az online kiadvány méltó helyet adna.

A megjelentetésre ajánlott cikkeket, az egyes tanulmányok rövid összefoglalóit (max. 4500 leütés terjedelemben, kapcsolódó linkkel, esetleges publikus PDF anyaggal, megjelölt forrással) Bánhidai Csilla tervező-elemzőnek (e-mailben: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címre) lehet elküldeni.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk