Langyos viszonyok a hazai melegturizmusban

A melegek egy része jelentős mennyiségű szabad költésű jövedelemmel rendelkezik, ennélfogva szívesen és sokat utazik. Bár a társadalom többsége velük szemben hazánkban is egyre inkább elfogadó, mégis kevés még a kifejezetten melegeket kiszolgáló turisztikai vállalkozó.

Lapunk 2003/14–15. számában már foglalkoztunk a speciális igényekre épülő melegturizmussal, az azóta eltelt 4 év alatt azonban Magyarországon nem sok fejlődés történt. Míg külföldön számos szolgáltató meg tud élni kizárólag a melegturizmusra alapozva, addig itthon ez nem elegendő egy-egy specialista idegenforgalmi vállalkozás, utazási iroda vagy szálloda fenntartására. Nemzetközi szinten ezzel szemben még szervezetük is működik. A Meleg Utazási Irodák Nemzetközi Szövetsége (IGLTA) évente megtartja világtalálkozóját és 4 szimpóziumát a világ legkülönbözőbb pontjain, amelyen a melegturizmusra szakosodott utazási irodák, utazásszervezők tartanak előadásokat. A szövetséget 1983-ban alapították Floridában, és mára közel 1000 tagot számlál.

Még gyerekcipőben járunk

Magyarországról egyedül a Toucan Tourist tagja az IGLTA-nak. Az utazásszervező és -közvetítő irodát 1997 elején alapították azzal a nem titkolt szándékkal, hogy újabb színfolttal gazdagítsák a hazai utazási irodák palettáját. Bár fő profilja nem a melegturizmusra épül – hiszen a mai magyarországi piaci viszonyok mellett ebből nem is tudná fenntartani magát –, mégis jelenleg a Toucan Tourist az egyetlen legálisan működő iroda, amely felvállalja, hogy ezt a réteget is kiszolgálja. A melegek részére speciális ajánlatokkal szolgál, vagyis kifejezetten rájuk szakosodott szálláshelyeket, külföldi melegirodák ajánlatait kínálja.

„On-line helyfoglalási rendszer segítségével egyéni szállásfoglalást biztosítunk Európa szinte minden jelentős városába, tengerparti üdülőhelyére, valamint néhány Európán kívüli országba. A legnépszerűbb desztináció a melegutaztatásban Spanyolország, ahol a melegek részére külön strandok, szálláshelyek, és szórakozási lehetőségek találhatók. Sitgestben például az üdülővendégek 95%-a meleg. Ibizán működik Európa legnagyobb meleg hotelje, a Hotel Marigna – közölte munkatársunkkal Tatár János, az iroda igazgatója. Kedvelt úti cél még Mykonos, bár ez a legdrágább görög sziget, ahová évente csupán nyolc-tíz fő látogat el irodánkon keresztül. Az európai városlátogatások foglalása az irodán keresztül nem jellemző, ezt többnyire mindenki maga, egyénileg szervezi. A meleg utasok 80%-a melegszálláshelyet is foglal, a fennmaradó 20% melegbarát szállást kér, de jelentős részük a fent említett üdülőhelyekre utazik. A kifejezetten meleghotelekben drágább árkategóriákkal találkozhatunk – főleg a nyári csúcsszezonban a szállás 15-20 ezer forint/fő/éjszaka, de akár elérheti a 30 ezer forint/fő/éjszaka összeget is. A téli desztinációk árai (Gran Canaria, Thaiföld) kedvezőbbek: 8-10 ezer forint/fő/éjszakától vannak ajánlatok. Egy nyaralás alkalmával általában 1-2 hetet foglalnak” – tette hozzá. A Toucan Touristnál foglaló melegvendégkör 10%-a egyedül, 90%-a pedig párban kel útra, a párok 90%-a hímnemű. Noha a 20-30 éves korosztály utazik többet, volt már 60, sőt 70 éves ügyfelük is. Az iroda igazgatója arra a kérdésünkre, hogyan látja a jelenlegi piacot, elmondta: „A kínálat nem túl bőséges, főleg a főszezonban. Éppen ezért – néhány egyedi esetet leszámítva – nincsenek last minute ajánlatok. Sajnos azonban a hazai kereslet is igen alacsony. Míg irodánk utazóközönségének csupán 5-10%-a keresi a melegajánlatokat, addig Németországban vagy Nagy- Britanniában komoly specialista irodák tudják fenntartani magukat a melegréteg utazási igényeinek kiszolgálásából.”

Bizakodó szakmabeliek

A 2005 óta működő gaytravel.hu internetes oldal ugyan nem utazási iroda, de a jövőben szeretnék bővíteni tevékenységüket, önálló utazási irodaként, illetve utazásszervezőként – tájékoztatott Nagy Bálint, a weblap egyik munkatársa. Az oldal legfőbb célja, hogy a homoszexuális társadalom (elsősorban férfiak) részére információt nyújtson a különféle ismerkedési és programlehetőségekről (szálláshelyek, szórakozás, stb.). A weboldalon magyar utazásszervezők ajánlatait jelentetik meg, amelyek on-line le is foglalhatóak. Az utazási ajánlatok egyre bővülnek, főleg Spanyolország (Madrid, Barcelona, Sitges, Torremolinos, Mallorca, Ibiza, Gran Canaria, Teneriffe, Lanzarote), Görögország (Mykonos, Athén, Nei Pori), illetve Olaszország (Viaregio) és más európai nagyvárosok (Amszterdam, London, Párizs, Bécs, Stockholm) kínálatával.

Meleg sportolóink szép eredményei

Mint tudjuk, a nagyobb sportrendezvényeknek meghatározó szerepük lehet egy térség idegenforgalmának fellendítésében. A melegsport az utóbbi időben nagyon felfutott Európában. Az Atlaszsport LMBT Sportegyesület 45 rendszeres taggal működik, de az edzésekre ennél kétszer-háromszor többen járnak. „Tagjaink rendszeresen vesznek részt külföldi megmérettetéseken, de mi is rendezünk Magyarországon versenyeket” – meséli László Gábor ügyvivői testületi tag. A sportolóknak számos lehetőségük nyílik tudásuk összemérésére Európaszerte. A két kiemelkedő közülük a Párizsi Torna (Tournament of Paris), valamint az Eurogames, amely tulajdonképpen európai melegolimpiának felel meg. Az esemény több ezer főt vonz. Idén Antwerpen ad otthont a játékoknak, azonban a 2011-es verseny rendezési jogáért Budapest is ringbe száll. A magyar azonos nemű táncosok híresek Európában és világszerte is. Az idei világbajnokságukat október 21-én rendezik meg Magyarországon.

Szivárványszínű kultúra

Akárcsak a sport, a különböző fesztiválok, kulturális rendezvények is nagy vonzerőt jelentenek a melegek számára mind hazai, mind külföldi viszonylatban. E téren is „jól állunk”: a meleg büszkeség napi felvonulás 1998 óta része a magyarországi melegfesztivál rendezvényeinek, amelyen akkor több mint félezren vonultak fel, két év múlva ez a szám már megduplázódott. Az idei fesztivált július 5–8. között tartják Budapesten. Szervezője a Szivárvány Miszszió Alapítvány, amelynek célja a melegek, leszbikusok, biszexuálisok, transzneműek közösségi, kulturális és érdekvédelmi tevékenységének a támogatása. Az Alapítvány kiemelt célkitűzései közé tartozik az évenként megrendezésre kerülő meleg-és leszbikus fesztivál és az ehhez kapcsolódó meleg büszkeség nap eseményeinek a megszervezése, valamint a melegek számára olyan közösségi ház létrehozása és működtetése, amely hozzájárul a meleg civil önszerveződések megerősödéséhez.

Az első meleg témájú filmfesztivál a Toldi moziban zajlott 1993-ban. A második fesztivált azonban csak négy év múlva rendezték meg, a Hunnia moziban. Azóta az esemény többnaposra nőtte ki magát. Az idén – immár ötödször – a Művész mozi ad otthont a rendezvénynek. A három nap alatt 11 film, 6 rövidfilm kerül levetítésre. Szabó Márton, a mozi igazgatója lapunknak úgy nyilatkozott, hogy ez idő alatt a normál nézőszám két és félszeresére nő.

Az ajtó nyitva áll

A 7 szobás Connection Guesthouse gay panzió négy éve működik Budapesten. Vendégköre főleg külföldi turistákból áll, elsősorban amerikai, német, francia, angol küldőterületekről. Dobsa János tulajdonos tájékoztatása alapján a vendégek átlagosan 1–3 éjszakát töltenek náluk, főleg a hosszú hétvégéken, ritkábbak a 4 napos, 1 hetes tartózkodások. A vendégek több mint fele egyedül érkezik/ utazik.

Budapest lesz a házigazda

A Mr. Gay Europe rendezvénynek külföldön nagy presztízse van. Oslói licence alapján rendezik meg, amelynek tulajdonosa – és egyben a Mr Gay Europe szervezet elnöke is – Morten Ruda, norvég színész, transzvesztita. Tavaly Hollandia adott otthont a nemzetközi melegszépségversenynek, az idén először azonban Magyarországnak jutott a rendezői szerep. Krakter Zsolt, a program egyik szervezője elmondta: az idei versenyt augusztus 1–4. között tartják a Pride Island Europe színes melegfesztiválba ágyazva. Az eseménysorozat alatt mindennap, szinte minden napszakban lesz program, többek között filmek, vásár, piknik, és természetesen melegszervezetek, melegjogi szervezetek is jelen lesznek, több fórumra is sor kerül. Krakter Zsolt hangsúlyozta, céljuk nem a megbotránkoztatás. A rendezvénnyel nem ráerőszakolni akarják az emberekre ezt a témát, csupán szeretnének teret biztosítani a melegkérdésnek, megmutatni, hogy Európa közép-keleti része is nyitott. Az esemény turizmusértéke is jelentős, az Európaszerte végzett marketingmunkának köszönhetően sok turistára számítanak. Krakter Zsolt úgy véli, nagyon jó irányba indult el a melegek megítélése hazánkban. A Mr Gay Hungary győztese az európai megmérettetésen (Mr Gay Europe) első lett, a Mr Gay International világversenyen pedig elnyerte a közönségdíjat, amely nagy reklám Magyarországnak. Noha anyagi támogatás nem érkezik az állami szférából, az önkormányzat kedvezményesen biztosítja a rendezvényhez szükséges területeket, épületeket. Néhány kivételtől eltekintve az üzleti szféra még távol tartja magát, nem támogatja a fesztivált. Ez nem meglepő, Magyarország ezen a téren még gyerekcipőben jár.


Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?