hirdetés
hirdetés

“L’Aquila. Város/Táj”

Ezzel a címmel zajlott fotókiállítással, ismertetővel, gasztronómiai bemutatóval egybekötött rendezvény a Budapesti Olasz Kultúrintézetben. 

hirdetés

Az eseményen megjelent S.E. Maria Assunta Accili, Olaszország nagykövete és Dr. Lelio De Santis, a Turismo de L’Aquila tanácsosa. A filmmel és képekkel illusztrált bemutatót Pietro Giardini, az Abruzzo Aquilano Olasz Turisztikai Klub termékmenedzsere tartotta.

A látogatók megtekinthették L'Aquila városát és a környező tájat, a jellegzetes termékeket és ünnepeket bemutató fotókiállítást. A rendezvény az idei magyar-olasz kulturális évad programsorozatának részeként valósult meg. Az évadban koncertek, kiállítások, színházi és táncelőadások, filmnapok, könyvbemutatók, összesen mintegy 100-100 program várta a közönséget hat magyar és nyolc olasz városban.

Wikimedia Commons

Idén ünnepeljük Giuseppe Verdi születésének 200. évfordulóját. A budapesti Szépművészeti Múzeumban ősszel nyílik a „Caravaggiótól Canalettóig – két évszázad mesterművei” című tárlat. Ezzel párhuzamosan Firenzében kiállítást rendeznek „Mátyás király és Firenze” címmel, az Uffizi Galériában pedig magyar festők önarcképeit láthatja a közönség. A Nemzetközi Utcai Játékok veronai fesztiválján Magyarország volt a díszvendég; a megjelenés egyik központi eleme a Pál utcai fiúk története volt. 

L’ Aquila római alapítású város, császári palota is létesült itt. A 4. században a helyi keresztény püspök megkapta a pátriárka címet. Ekkor egy római történetíró Aquileiát a világ kilencedik legnagyobb városának mondta. Attila hunjai, majd a népvándorlás véget vetett a nehezen védhető város virágzásának. A kalandozó magyarok betörését a bazilikában látható hátrafelé nyilazó lovas harcos örökíti meg.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai