hirdetés
hirdetés

Látogatói rekordot döntött Szlovákia új látványossága

Alig egy hónapja, hogy szeptember végén átadták Szlovákia legújabb és legnagyobb látványosságát, de az már most látogatottsági rekordot döntött. Naponta kétezren látogatják, de a hétvégéken ez a szám a duplájára emelkedik.

hirdetés

A 600 méter hosszú, 1,8 méter széles turistautat 24 méter magasban építették meg a Bélai-Tátra lábánál, Zár (Ždiar) község keleti részén, a Bachleda-völgyben (Bachledová dolina).
Az új attrakció a Zár-Bachledova-völgyi felvonóval, vagy gyalog közelíthető meg.

Lenyűgöző látvány fogadja a turistát, amikor végigsétál a tanösvényen, ahol a környéket és az élővilágot táblákon keresztül ismerheti meg, miközben jó idő esetén látható a Havrán, vagyis a Holló-kő, és a többi hegy is.

A 120 oszlop által tartott Lombkorona tanösvény (Chodník korunami stromov) bejártával érjük el a kilátótornyot, amely 32 méter magas tetején egy bejárható hálót feszítettek ki, ahonnan lenézhetünk a mélységbe.

Tanösvény /  fotó: Bódi Ágnes
Tanösvény / fotó: Bódi Ágnes

Ez a hatalmas tanösvény ezer köbméter fa segítségével épült fel, és az építkezés a környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve, a nemzeti park felügyelete mellett folyt.

A tansövény és a kilátótorony egész évben látogatható, kivéve a 2-2 hetes kötelező karbantartási szünetet. Jó hír a családosok és a rokkantak számára: ingyenesen kapnak kerekesszéket, vagy gyerekkocsit, akik nem hoztak magukkal. Mivel két 6 százalékos emelkedőt tartalmaz az út, így akár akadálymentesítettnek is mondhatnánk – vélte egy turisztikai szakember. 

Kilátótorony / fotó: Bódi Ágnes
Kilátótorony / fotó: Bódi Ágnes

Hamarosan üzemel a hatalmas szárazcsúszda is, amely az adrenalinkedvelők számára nyújt élményt.
A falu síterepén található Szlovákia leghosszabb, télen is üzemelő nyári bobpályája (1200 méter). Fejlődik a környék itt is, mint mindenhol a Tátrában, az elmúlt évben itt is új pályákat és lifteket építettek.

Az idei nyáron három különböző hosszúságú (5, 6 és fél, valamint 11 kilométeres) nordic walking utat építettek ki, most pedig a munkát egy lombkorona tanösvénnyel koronázták meg.

A tervek szerint jövőre egy panoráma étteremmel, és egy zárt fülkés kötélpályás felvonóval gazdagítják a turisztikai attrakciók listáját.

 

Látvány a hegyekre  /  fotó: Bódi Ágnes
Látvány a hegyekre / fotó: Bódi Ágnes

 

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: TurizmusOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai