Laza Pala

Laza Pala, avagy a Séf a strandon: Bíró Lajos a Palatinuson főz, és megmutatja a nagyérdeműnek, hogy milyen az igazi strandbüfé-érzés.

Bíró Lajosról soha senki nem állíthatná - még a legelvakultabb ellenhívei sem mondhatnák -, hogy ne lenne egy laza pali, sőt...  A felújított Palatinuson nyílt meg a Laza Pala nevű strandbisztró, ahol a megszokott büfékínálatot mellőzve inkább megmutatja, hogy lehet ezt másképp jól csinálni.

A Laza Pala a harmadik lazulós nyári hely Budapesten (a Laza és a Laza Tető mellett), üzemeltetőjük megkeresésére Bíró és üzlettársa, Forgács Zoltán úgy döntöttek, elvállalják az együttműködést, és a sikeres piackonyha projekt után belevágnak a strandbüfé újraértelmezésébe is.

A Belvárosi Piacról kihelyeződött a csapat egy része a Margitszigetre, ők felelnek a konyháért Lajos irányításával. Ahhoz, hogy együnk egy jót, még strandolni sem kötelező, mivel a hely a sziget felé is nyitott. Aki már ismeri A Séf utcája és a Buja Disznó-k piacos választékát, gondolhatja, hogy Lajos egy strandon sem kínál light-os fogásokat.

A kínálat olyan ételekkel kezdődik, mint például a párizsis szendvics, de hogy: ez  egy 17-18 dekás, vastagra hagyott párizsi "szelet" kovászos kenyéren, amit házi, lágy majonézzel kennek meg. Erre helyezik a steak méretű párizsit, szeletelt főtt tojást, zöldséget, csemegeuborkát. A párizsi duroc sertésből készül, 99 százalékos hústartalommal, és ugyanabból a dunabogdányi kisüzemből érkezik, ahonnan a már népszerűvé vált méretes, csodás piaci lecsókolbász, amit nem kell nélkülözni a Palatinuson sem. Akárcsak az ikonikus rántott húst, ami itt Laza Bécsi néven fut. Negyvendekás hús majonézes, újhagymás házi kenyérrel, kovászos uborkával kerül a vendégek elé.

A könnyebb vonalat a sült csirke képviseli, ami amúgy egy fél tanyasi csirkét jelent combbal, mellel, szárnnyal, joghurtban pácolva, kovácslemezen ropogósra sütve, krumplisalátával. Ez a krumplisaláta az a krumplisaláta, ami a piacon hatalmas karriert fut be a rántott hús mellett, és a Palán is rendelhető önálló fogásként, akárcsak a sült krumpli. Ez Bíróéknál nem készülhet akármiben, olyan professzionális sütőt üzemeltek be a konyhán, amilyet a nagy gyorsétteremláncok is használnak. A minőségi különbség pedig annyira érezhető a fritőzös társakhoz képest, hogy máris az egyik legkedveltebb étel lett a strandon.

A húsmentes fogásra vágyók hideg tésztasalátát kérhetnek paradicsomos és olívabogyós verzióban, aki pedig  lángost, hot-dogot, hamburgert keresgél, a Laza Palán nem fog találni, erre épp elég vendéglátóhely szakosodik, viszont egy igazi strand-klasszikus szerepel az étlapon. Ez pedig a gofri többféle verzióban - mascarpone, piros gyümölcsök, banán, nutella kérhető a friss, édes tésztára.

A hely egyelőre minden nap este nyolc óráig tart nyitva, de tervezik a későbbi zárást, amennyiben erre lehetőséget kapnak. És nemcsak enni, hanem a többi Laza-helyhez hasonlóan sörözni, borozni, fröccsözni is lehet.

Forrás: Vendég & Hotel


Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.