hirdetés
hirdetés

A kínaiak lemásolták Hallsattot

Elkészült az osztrák alpok festői szépségű falucskája, Hallstatt kínai mása, amely a déli országrészben, szubtrópusi környezetben épült, állítólag jó minőségben.

hirdetés

A hétvégi ünnepélyes átadás alkalmával az "eredeti" település küldöttsége vegyes érzelmekkel sétált végig az elit lakópark ismerős utcáin, terein, a tipikusan hazai stílusú épületek között.

Dacára annak, hogy a hallstattiak állításuk szerint büszkék a "népszerűségre", a képzeletüket felülmúló vállalkozás miatt a kedélyek máig sem csillapodtak, amit a meghívott vendégek egyikének-másikának a véleménye is kifejezett.

"Meg kellett volna kérdezniük a szállodák és a többi épület gazdáit arról, hogy hozzájárulnak-e a lemásolásukhoz, de ezt nem tették. Ez a legnagyobb problémánk a projekttel kapcsolatban" - háborgott csalódottságát kifejezve a Grüner Baum hotel tulajdonosa, Monika Wenger, még az ünnepség előtt.

Az UNESCO által a világörökség részének minősített 800 éves felső-ausztriai település fő bevételi forrása a turizmus, s hírek szerint a kínai turistáknak is kedvelt célpontja. Hallstatt vezetőinek azonban csak egy éve jutott tudomására a kínai terv, ami akkor némi felzúdulást is keltett helyi körökben.

Az ingatlanfejlesztő Minmetals Land egyik munkatársa épp Wenger szállodájában szólta el magát annak idején. Így derült ki, hogy az "ügynökök" turisták közé keveredve, vissza-visszatérve fényképezték végig a falut, vettek méretet és gyűjtöttek adatokat.

Alexander Scheutz, Hallstatt polgármestere azonban a kínai ünnepségen már sokkal diplomatikusabb hangot ütött meg, és egy kulturális kapcsolatok létesítéséről szóló szerződést is aláírt az "új Hallstatt" vezetésével. Scheutz büszkének mondta magát, hogy szűkebb hazája Kuangtung (Guangdong) tartományban is megelevenedett.

Beszámolók szerint nem az egész falu jelent meg az eredeti formájában és főleg nem az eredeti domborzati viszonyok között.

A helyszínről küldött jelentésekből kiderült, az építkezések még helyenként tartanak a Hujcsou (Huizhou) városhoz tartozó területen, amely körülbelül 60 kilométerre helyezkedik el Hongkongtól, de az érdeklődő látogatók és a potenciális vevők előtt már nyitva a "kínai Hallstatt" kapuja.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk