hirdetés
hirdetés

Lignitbányászok a rózsák falujában

Az elmúlt három évben különböző pályázati támogatásokkal 1,6 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre Rózsaszentmártonban - tájékoztatta lapunkat Sipos Jánosné polgármester.

hirdetés

A Mátra dél-keleti részén levő rózsák falujában különös gondot fordítanak a turizmust is segítő úthálózat, a járdák és a buszmegállók felújítására. Évente ugyanis sok vendég fordul meg náluk. Ezek egy része átmenő turista, de többen meg is szállnak Rózsaszentmártonban. A csendes, jó levegőjű, parkokkal teli faluban két turistaszálló működik, amelyekben egyszerre félszáz vendég pihenhet. Főleg nyaranta telnek meg ezek a házak belföldi érdeklődőkkel. A látogatók többféle látnivalóból választhatnak. Az egyik attrakció a Rózsaszentmárton határában húzódó két pincesor, amelyhez kiépített út vezet. A kétszáz pincében tárolt, elsősorban a Mátra aljára jellemző kiváló fehér borokat kóstolhatnak a turisták. A falu egyik alapítója volt a Mátrai Borút Egyesületnek, amely jelenleg is működik.

A településen immár két évtizede tevékenykedik a Hérics Természetjáró és Turisztikai Sportegyesület, amely esztendőnként tíz alkalommal: tavasztól télig szervez hegyvidéki túrákat. Ezeken sok érdeklődő vesz részt az ország különböző részeiből. Gyakori, hogy egy-egy találkozón félszázan is túráznak.

Rózsaszentmártonban 1968-ig működött a bánya, így manapság a legfőbb attrakció a Lignitbányászati Emlékház, amelyet a falu lakói összefogva, egy száz éves iskolaépület felújításával alakítottak ki, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal támogatásával. Őrzik a hagyományokat és ennek jegyében minden évben megrendezik a bányász-, illetve a Borbála napot. Az emlékház egyik termében rendezték be azt a kiállítást, amelyet dr. Szvircsek Ferenc ipartörténész segítségével állítottak össze. Itt régi szerszámokat, eszközöket, maketteket, viseleteket mutatnak be. Az udvaron egy lejtős akna bejárata látható. Csillékből álló kis vonat, szivattyú, egy darab futószalag és biztosító pajzs is jelzi az egykor használt eszközök, berendezések fontosságát. Az emlékház másik helyiségében pedig iskolatörténeti tárlat várja a vendégeket.

Sipos Jánosnétól, - aki egyben a Magyarországi Bányász Települések Országos Szövetségének alelnöke - azt is megtudtuk, hogy nemrég jelentették meg a Lignit könyvet, amely különlegességnek számít és összefoglalja a a Mátra aljai lignitbányászat krónikáját a kezdetektől napjainkig. Ezt a turisták is megismerhetik. Az emlékház gyűjteményét a jövőben szeretnék tovább bővíteni. Elsősorban Visontáról és Márkushegyről kívánnak beszerezni olyan bányászati eszközöket, amelyeket ki is állítanak majd Rózsaszentmártonban.

Jelenleg egy újabb egymilliárd forintos fejlesztési programot készítenek elő, amely rózsák falujának további komfortosítását segítheti elő a következő fél évtizedben. Készülnek az idei augusztus 20-i Rózsa-napra is, amikor - többek között - huszonkét civil szervezet mutatkozik be a programokon. Emellett a kézművesek is jelen lesznek.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk