Limes-projekt: elkészült a turisztikai fejlesztési koncepció

A Magyar Limes Szövetség a Nemzetgazdasági Minisztérium és számos Duna menti település társfinanszírozásának köszönhetően elkészítette a hazai Duna menti területek turisztikai fejlesztési koncepcióját.

A Magyar Limes Szövetség Hirschberg Attila ügyvezető elnök kezdeményezésére és szervezésében, dr. Visy Zsolt professzor közreműködésével, dr. Balogh Tamás és dr. Karsai Árpád szakmai munkájával 2014-ben készíttette el az Országos Limes Kulturális Turisztikai Fejlesztési Koncepció Előtervét. A dokumentum célja az volt, hogy olyan turisztikai kínálat összefüggő tervezését készítse elő, ami a Duna magyarországi szakasza mentén alapvetően kulturális és örökségturisztikai kínálat terveit készíti el. Már ekkor kiemelt célként fogalmazódott meg az is, hogy a római alapú attrakciókat össze kell kapcsolni a nem római attrakciókkal és a Duna természeti örökségével, mert a római emlékek önmagukban nem képeznek olyan nemzetközi vonzerőt, mint az egységesen kezelt Duna menti kínálat. Az Előterv elkészítése során kiemelkedő célként jelent meg az is, hogy Magyarországon Budapest és térsége, a Balaton, valamint nagy gyógyfürdőink mellett újabb nemzetközi jelentőségű turisztikai régió jöjjön létre az országban, újabb területek kapcsolódhassanak be a nemzetközi turizmus vérkeringésébe.

Az UNWTO 2016. szeptemberi jelentése szerint a turizmus világméretű növekedése változatlan: az év első 6 hónapjában 21 millióval több látogatót regisztráltak az előző év azonos időszakához képest. A látogatószám 4%-kal nőtt. A nagy kulcsküldőpiacok közül az USA kiutazóinak költése 8%-kal, Németországé 4%-kal emelkedett. Továbbra is trend a különleges, egyedi, új desztinációk felkeresése.

A turizmus piacán világrégiók (pl. Európa és Ázsia), száznál több ország, sokezer, változatos turisztikai kínálatot felvonultató terület, település, vagyis turisztikai desztináció versenyeznek a világ utazóinak figyelméért. Az ókori római Limes határvédelmi rendszer (Ripa Pannonica in Hungary, RPH) világörökséggé válásával (újra) jelentős publicitást kap Európa legnagyobb folyója és „vízi útja”, a Duna, valamint a folyót övező területek és települések, amelyek sok tekintetben páratlan, a világ számos pontjáról érkező turisták által is keresett természeti, épített és kulturális örökségekkel rendelkeznek. 

Az RPH világörökségi nevezésének hivatalos benyújtása 2018-ban várható. Magyarország közösen fog pályázni Németországgal, Ausztriával és Szlovákiával, így együttesen mintegy 880 km hosszú Duna menti világörökségi szakasz jön létre. A 417 km hosszúságú, magyar Duna menti RPH-szakasz világörökségi listára kerülésével a magyar Duna-szakasz, a folyó menti települések és területek a hazai és a nemzetközi turisztikai érdeklődés fókuszába kerülhetnek, hasonlóan Pannonhalma 1986-os világörökségi listára kerülését követően, amikor a látogatószám közel az ötszörösére nőtt a következő évben.

A világörökségi listára kerülés remélhetőleg jelentős turisztikai potenciált fog hordozni, amelynek kihasználása közös érdek. A világörökségi helyszínek bemutatására és a turisztikai hasznosíthatóság megalapozására Magyarország Kormánya az Európai Unió társfinanszírozásával a magyar világörökség-várományos helyszínek fejlesztéseire jelentős forrásokat különített el. E források felhasználásával számos magyar limes-helyszín és emlék (pl. egykori épületek, erődök, utak, illetve az ezeket feltáró régészeti helyszínek, múzeumok, kiállító- és bemutatóhelyek) válnak elérhetővé és látogathatóvá a nagyközönség számára. Turisztikai értelemben vonzerő- (attrakció-) fejlesztésekről, a megközelíthetőséget biztosító infrastrukturális fejlesztésekről és bemutathatóságot szolgáló fizikai és virtuális („e-turisztikai”) fejlesztésekről, valamint az induló marketingtevékenység támogatásáról van szó.

A Magyar Limes Szövetség részben ezen (induló) fejlesztések megalapozására, valamint a világörökséggé válással kibontakozó turisztikai potenciál hosszú távú, fenntartható kiaknázására, illetve a Duna menti települések turisztikai forgalmának növelésére a Nemzetgazdasági Minisztérium és több tucat Duna menti település anyagi támogatásával, hazánk vezető turisztikai szakembereinek bevonásával készítette el a világörökségi címen alapuló turisztikai útvonal fejlesztési terveit. Jelen dokumentáció a tervezés menetének, eredményeinek összefoglalását, valamint összesen 18 Duna menti tervezési terület turizmusfejlesztési koncepcióját és javasolt projektjeit tartalmazza.

A tervezés a 2014-ben elkészült Országos Limes Kulturális Turisztikai Fejlesztési Koncepció Előtervén alapult és az abban meghatározott koncepcionális irányok és célok figyelembe vételével zajlott, de a fókusz már a konkrét tervezési területekre és ezek projektjeire helyeződött. A módszertanilag megalapozott, szakmai alapokon nyugvó tervezési munka során kevesebb, mint fél év alatt, egységes szerkezetben készültek el az egyes területek részletes turizmusfejlesztési koncepciói és projekttervei, amelyeket a támogató önkormányzatok véleményeztek és elfogadtak. Emellett három további átfogó terv (tematikus tervezés, közlekedés, IT-stratégiai terv) is elkészült, amelyek célja a limes, mint örökségturisztikai turisztikai tematikus út szakmai megalapozása és turisztikai, kínálati növelési célból való összekötése a meglévő nem római elemekkel.

A mélyreható helyzetelemzés és a jövőben várható trendek, lehetőségek figyelembe vételével a tervezők 17 db, összesen 8,8 milliárd forint beruházási költségű kiemelt projektet nevesítettek. A világörökség-várományos helyszínek fejlesztéseit támogató pályázatra benyújtható projekteknek elkészültek az előzetes megvalósíthatósági tanulmányai is, amelyek a pályázati dokumentáció összeállítását támogatják. Emellett a szakemberek további 182 db, kb. 150 milliárd forint beruházási költségű, döntően turisztikai vonzerő-, szolgáltatás-, infra- és szuprastruktúra-fejlesztési projektjavaslatot nevesítettek, amelyek megvalósítása jelentősen hozzájárulna a világörökségből fakadó turisztikai potenciál fenntartható és gazdaságilag is életképes kihasználásához. Amennyiben a program teljes körűen megvalósulna, az közvetlenül kb. 500 új munkahelyet teremthet, de a közvetett hatások révén akár ennek többszöröse is létrejöhet. A javasolt attrakciók, szolgáltatások, programok és egyéb fejlesztések révén létrejövő vonzerők látogatóinak, használóinak száma az előzetes számítások szerint meghaladhatja az évi 3 millió főt. Ezzel párhuzamosan a létrejövő turisztikai szolgáltatások közvetlen bevételei évi 3 milliárd forintra becsülhetők, míg a közvetlen és közvetett (externális) bevételek nagysága nagyságrendileg 7-9 milliárd forintra tehető.

A tervezés legjelentősebb eredményeinek a kidolgozott kiemelt és kapcsolódó projekteket tartják, amelyek között római és nem római eredetű vonzerőn nyugvók egyaránt vannak. Az ezek alapján készített projektlista reményeink szerint hasznosítható lesz a források tervezése során. A világörökségi pályázatban várhatóan megvalósításra váró kiemelt beruházások esetén részletes igényfelmérés, kereslet-, kínálat-, célcsoport- és versenytárselemzés történt, a tervezők meghatározták a megvalósítandó attrakciók elemeit és elkészítették a pénzügyi számításokat. A tervezés lényeges eredményének tartják az összehangolt üzemeltetés, működés feltételeinek meghatározását, ami a fejlesztések fenntarthatóságát alapozza meg.

A javasolt projektek megvalósítását célszerű úgy ütemezni, hogy egy részük a világörökségi cím elnyerésekor már működjön, mert várhatóan ebben az időszakban irányul a legkoncentráltabb figyelem a római limes hazai szakaszára.

A projekt olyan elemeket tartalmaz, mint például ökoközpont építése Lipóton, hajózástörténeti múzeum létesítése Gönyűn, a Bencés Apátság Gyógynövénykertjének fejlesztése Pannonhalmán, látványrégészeti látogatóközpont létesítése Komárom-Szőny területén, a tokodi római erőd, mint rendezvényhelyszín komplex fejlesztése, római tematikus út és Duna-parti sétány kialakítása Visegrádon, római hajózás elindítása Verőce központtal, mint kapcsolódó projekt, gödi stilizált kilátópont fejlesztése, a Campona erőd kaputornyainak látványrekonstrukciója Budapesten vagy egy víz alatti régészeti és látogatóközpont kialakítása Ráckevén.

A megbízás így az alábbi tervezési területekre vonatkozott:

1.-2. Tervezési terület: Mosonmagyaróvár és környéke, Szigetköz, Fertőd, Fertő-Hanság Nemzeti Park, Győr és Pannonhalma , Lébény
3. Tervezési terület: Komárom, Almásfüzitő és Ács; Bábolna, Tata, Almásfüzitő, Neszmély
4. Tervezési terület: Esztergom és Tokod
5. Tervezési terület: Visegrád és környéke
6. Tervezési terület: Vác és Verőce
7. Tervezési terület: Budapest; ezen belül Aquincum és Campona római öröksége, Nagytétény.
8. Tervezési terület: Dunaújváros
9. Tervezési terület: Paks-Dunakömlőd, Dunaföldvár
10. Tervezési terület: Kalocsa
11. Tervezési terület: Szekszárd, Őcsény és a Sárköz
12. Tervezési terület: Mohács, Duna-Dráva Nemzeti Park, Kölked

Időközben csatlakozó tervezési területek:
13. Tervezési terület: Dunakeszi, Göd és Szigetmonostor
14. Tervezési terület: Érd, Százhalombatta, Ráckeve és térsége, Szigetújfalu
15. Tervezési terület: Újpest
16. Tervezési terület: Pécs és térsége
17. Tervezési terület: Szob és térsége
18. Tervezési terület: Baja és környéke

Vezető tervezők:
Dr. Hinek Mátyás
Dr. Karsai Árpád
Dr. Kondor Attila

Területi tervezők:
1.-2. Tervezési terület: Dr. Remenyik Bulcsú
3. Tervezési terület: Dr. Hinek Mátyás – Dr. Holczerné Szentirmai Ágnes
4. Tervezési terület: Holczerné Szentirmai Ágnes
5. Tervezési terület: Holczerné Szentirmai Ágnes
6. Tervezési terület: Dr. Kondor Attila
7. Tervezési terület: Dr. Puczkó László - Dr. Sziva Ivett
8. Tervezési terület: Brachna János - Dr. Puczkó László - Dr. Sziva Ivett
9. Tervezési terület: Dr. Hinek Mátyás – Karsai Árpád
10. Tervezési terület: Dr. Csapó János – Dr. Kiss Róbert – Dr. Marton Gergely – Dr. Raffay Zoltán
11. Tervezési terület: Dr. Minorics Tünde
12. Tervezési terület: Dr. Minorics Tünde

Időközben csatlakozó tervezési területek:
13. Tervezési terület: Karsai Árpád – Dr. Kondor Attila
14. Tervezési terület: Dr. Hinek Mátyás
15. Tervezési terület: Juhász Szabolcs – Karsai Árpád – Ongjerth Richárd
16. Tervezési terület: Dr. Csapó János – Dr. Kiss Róbert – Dr. Marton Gergely – Dr. Raffay Zoltán
17. Tervezési terület: Horváth Dániel
18. Tervezési terület: Dr. Csapó János – Dr. Kiss Róbert – Dr. Marton Gergely – Dr. Raffay Zoltán

További tervek:
1. Tematikus tervezés: Dr. Remenyik Bulcsú – Hirschberg Attila (+ térképészet: Csomós Boglárka)
2. Közlekedés: Dr. Csapó János – Dr. Marton Gergely
3. IT Stratégiai tervezés: Hirschberg Attila - NavCenter Kft. - Pazirik Kft. - Dr. Reményik Bulcsú

A tervezés eredményét képező vonzerő- és fogadóképesség-fejlesztési projekteket külön anyagban mutatjuk be.

A Kormányhatározat az új hazai világörökségi nevezésről megszületett és ide kattintva érhető el.

Szerkesztette: dr. Karsai Árpád, Duna Limes Program vezető tervező


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?