Lombhulláskor Békés megyében

Az ősz nem jelenti a turistaszezon végét Békés megyében. Jön a pálinkafőzés ideje, egymást érik a gasztronómiai és kulturális rendezvények, a gyógyfürdőkben pedig különösen szép a vénasszonyok nyara.

Békés megye a nyári főszezonon kívül is számtalan lehetőséget kínál az ide látogató vendégeknek. A Békés megyei Tourinform- iroda vezetője, dr. Glózik Klára szerint az őszi szezonban elsősorban a gyógyfürdők kerülnek előtérbe, ezen túl népszerű gasztronómiai fesztiválok vonzzák a térségbe a vendégeket.

„Már készülünk az ősz legnagyobb rendezvényére, a Csabai Kolbászfesztiválra. Október 24–27. között, négy napon keresztül tart a fesztivál. Arra számítunk, hogy ebben az időszakban tele lesznek a környék szállodái. Előtte, még szeptemberben is lesz fontos rendezvényünk, a tizenhetedik alkalommal megrendezésre kerülő Szarvasi Szilvanapokra is sok vendéget várunk. A pálinka kedvelői Szarvas mellett Békés városában, Békéscsabán és Gyulán kóstolhatják meg a tüzes italt, mindhárom városban a közelmúltban avattak kóstolóházakat, modernizáltak pálinkafőzdéket. Míg nyáron a folyók szabadstrandjai a leglátogatottabbak, addig ősszel az ártéri kerékpáros túrázás, az arborétumi séta és a horgászat a legkedveltebb szórakozás” – foglalta össze a megye kínálatát Glózik Klára.

Igazi újdonság a megyében az igényesen felújított lökösházi Vásárhelyi-Brédakastély, amelynek mediterrán hangulatú kastélyparkja és közel 500 négyzetméteres kiállítótere és látogatóközpontja egyedi és különleges programokkal várja a látogatókat egész évben. A kastély fő attrakciója minden este az Európában egyedülálló állandó kültéri 3D-épületvetítés a homlokzatán. Szarvason nem szabad kihagyni a Vízi színpad műsorait és a mini-Magyarországot a Szarvasi Arborétumban. Ez utóbbi hazánk építészeti nevezetességeit mutatja be maketteken, ez Szarvas történetének egyik legnagyobb magánerős turisztikaiattrakciófejlesztése.

Békés megye turisztikai kínálatának erőssége, hogy itt minden pénztárca igényeit kielégítik a szálláshelyek, hiszen a választék a falusi szálláshelytől a négycsillagos szállodákig terjed. A turisztikai szolgáltatók munkáját nyolc Tourinform-iroda és négy TDM-szervezet segíti.

Frankó Pál, a Falusi és Agrárturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) Békés megyei szervezetének titkára egyetért abban, hogy bőséges a szálláslehetőségek köre. Szarvason, a Holt-Körös partján van a tanyája, amelyet családi vállalkozásban működtetnek.

Békés megyében a magánszállások ágyszáma közel annyi, mint a kereskedelmi szálláshelyek kapacitása. A szövetség megyei szervezetének 140 tagja van, ez 140 önálló házat jelent, ebből nyolcvan Szarvas környékén található. A megyében több mint száz minősített ház van, Szarvason a nyolcvan ház túlnyomó többsége védjeggyel dicsekedhet.

„Napi kapcsolatban vagyunk egymással. Ha nekem nincs helyem a betérő vendég számára, akkor ajánlok egy másikat. Az embert várjuk, aki hozzánk jön, nem a pénzt, ami a zsebében van. Egységes gyakorlatokat dolgoztunk ki, például ha a vendég kutyát hoz, letéti díjat fizet a napidíjon kívül, amelyet csak akkor kap vissza, ha már kitakarították a házat, és látják, okozott-e valamilyen kárt az állat.”

Horgászok álma

Ez a térség negyven horgászvizével az ország egyik leghíresebb horgászparadicsoma: akad itt a horogra ponty, busa, amúr, süllő, csuka és a keszeg is.

„Egyedi szálláskínálatot jelentenek a környéken a kisebb-nagyobb vízparti nyaralók, ahol akár négyen, akár húszan is elférnek. Azért szeretik ezeket a horgászok, mert ahogy kifogják a halat, rögtön megpucolhatják és meg is főzhetik” – mondja Barna Antal, a békésszentandrási és szarvasi nyaralók kiadásával foglalkozó Körösparti Nyár Kft. munkatársa. Az üdülőházak a Hármas-Körös holtágainak partján helyezkednek el. Különböző komfortfokozatú és kapacitású nyaralók közül választhatnak az érdeklődők, ám ezek mindegyike a Fatosz védjegyével dicsekedhet. Az önkormányzat turisztikai bizottságát is vezető Barna Antal szerint Békésszentandráson 120 hivatalosan ki-adott üdülőház van, 1600 nyaralótelken. Szarvason 650-680 üdülőingatlan van, ebből 45-50 a hivatalosan kiadott nyaralóház.

Négycsillagos kényelem

A falusi turizmus és a vízparti üdülőházak mellett színvonalas szállodákkal is büszkélkedhet immár a megye. Ezek egyike, a Holt- Körös partján lévő, négycsillagos szarvasi Liget Wellness és Konferencia Hotel tavaly még bővült is. 2012-ben adták át az új apartmanházakat, amelyekben 14 négyágyas és 15 kétágyas egység kapott helyet. A beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) 38 százalékos támogatása mellett 570,5 millió forintból valósult meg – tudtuk meg Bogdán Tamás igazgatótól. A beruházás keretében új turisztikai attrakciókkal is bővült a szolgáltatások köre, a Holt-Körös mellett új, kültéri gyógymedence, félhektáros kalandpark, mellette lesiklódrótkötél- és íjászpálya, valamint többfunkciós sportpálya épült. A hotel így már egyszerre 170 vendéget tud fogadni, az alkalmazottak száma negyven főre bővült. Bogdán Tamás elmondta, hogy a hotel kihasználtsága 2012-ben éves átlagban 50-55 százalék között volt, a főszezonban megközelítette a nyolcvan százalékot, de a téli hónapokban 20-30 százalék között alakult, a vendégkör 90 százaléka hazai turista volt. Tervezik egy 260 négyzetméteres, osztható konferenciaterem építését, illetve a wellnessrészleg bővítését, gyógyászati részleg kialakítását.

A wellness hívei mellett ősszel megjelennek a szállodában a vadászok is, akik elsősorban őzre és apróvadra lőnek a környéken. Olaszok, spanyolok, amerikaiak, oroszok, ukránok érkeztek az elmúlt években.

A szállodalátogatás után elindultunk a környék felfedezésére Bogdán Tamás kíséretében. A szállodaigazgatóval, aki a helyi TDM alelnöke is egyben, elsőként a Katalin II. sétahajó fedélzetén tettünk egy kirándulást a Holt-Körösön. Demeter István hajóskapitány vezetésével láthattuk a Szarvasi Arborétumot, a vízparti üdülők sorát, Tessedik Sámuel templomát, a Bolza-kastélyt, amelynek lépcsősorain áll a capitoliumi farkas egyetlen, mérethű magyarországi másolata. Láttuk a híres mocsári ciprusokat és a gyalogosfahidat, valamint a híres Vízi színpadot. Messziről megnéztük azt a jelképes szélmalmot, amely a Trianon előtti Magyarország földrajzi közepét jelöli. Az emlékhelyhez a Holt-Körös gátján vezet az 1100 méter hosszú történelmi emlékút, amely történelmünk meghatározó sorsfordulóit fából készített szobrokkal jeleníti meg. Láttuk az államalapítás ezeréves évfordulójára átadott, a Körös medréből kiemelkedő emlékművet. Megnéztük a Szarvasi Arborétumban lévő mini-Magyarországot is.

Nyertes összefogás

 Bogdán Tamás alelnök elmondta, a helyi TDM-szervezet, azaz a Körös-menti Turisztikai és Kulturális Egyesület az Új Széchenyi-terv keretében 31,6 millió forint összegű támogatást nyert. Februárban kezdték el a nyertes pályázat megvalósítását, marketingkiadványokat, programajánlókat készítettek, a honlapot fejlesztették, és technikai eszközöket szereztek be. Békésszentandráson infopont létesült, kerékpárutat jelölő táblatérkép és kültéri QR-tábla készült, és végül esővédő ponyvával is ellátott, 14 személyes elektromos kisbuszokkal gazdagodtak, amelyek szintén a turisták rendelkezésére állnak.

Köszönjük a Magyar Turizmus Zrt. Délalföldi Regionális Marketingigazgatósága meghívását.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.