hirdetés
hirdetés

Luther 2017 - Németország tematikus kampánya

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) sajtótájékoztatón számolt be 2017-es tematikus kampányukról, a német idegenforgalomban várható fejlődésről, valamint a DZT középtávú céljairól február 21-én a Kempinski Hotel Corvinusban.

hirdetés

Czeiszing Miklós, a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének a vezetője először a német idegenforgalom fejlődéséről számolt be, amelyet számokkal is alátámasztott. 2016 első 11 hónapjában több mint egymillióval növekedett a vendégéjszakák száma, a Szövetségi Statisztikai Hivatal aktuális adatai szerint Németországban a legalább tíz ággyal rendelkező szálláshelyek 75,2 millió nemzetközi vendégéjszakát jelentettek január és november között. Így a német beutazás volumene 2015-höz képest 1,4 százalékkal növekedett.

A képviselet vezetője hivatkozott Petra Hedorfer, a Német Turisztikai Hivatal igazgatótanácsi elnökének nyilatkozatára: „Németország 2016-ban a nehéz feltételek ellenére is további növekedést generált. Ezt mutatja a desztinációk nemzetközi versenyében elért erős pozíciója is. A gazdasági faktorok, mint a Brexit vagy a nagy volumenű küldőpiacok recessziója, de a biztonsági kérdések, mint például a terrortámadásoktól való félelem időszakosan visszafoghatják az egyes küldőországok polgárainak utazási kedvét.”

Az eredményeket sorolva elhangzott: a kínai vendégéjszakák száma Németországban 1,1 százalékkal nőtt, India 7,8 százalékos, Dél-Korea 5,7 százalékos, a többi ázsiai állam pedig 3,8 százalékos növekedést generált. A Perzsa-öböl arab államai viszont november végéig 6 százalékos, míg Japán 12,4 százalékos csökkenést mutat.

Kissé csökkent a magyar turisták száma

Németország a magyar utazók körében 13 százalékos piaci részesedéssel az egyik legkedveltebb úti cél, megelőzve többek között Horvátországot, Olaszországot és Romániát. A magyarok németországi utazásainak – 636.000 utazás – 64 százaléka szabadidős, 36 százaléka üzleti célú. A több mint tíz ággyal rendelkező németországi szálláshelyeken 2016. január és november között 664.601 vendégéjszakát töltöttek el a magyar utazók, amely enyhe, 0,8%-os csökkenésnek felel meg az előző időszakhoz képest, de a 2016 novemberi vendégéjszakák száma több mint 10%-kal meghaladja a 2015-ös értéket.

A magyar utazók 2015-ben tett összesen 169 ezer németországi üdülésének 17 százaléka üdülési régiókra esik (víz mellett, vidéken vagy a hegyekben), 60 százaléka pedig úgynevezett felfedező utazás (8% körutazás, 52% városlátogatás és rendezvénylátogatással összekötött utazás). Az üdüléseknél figyelemre méltó a magyar utazók átlagon felüli (48%) vonzódása a városlátogatásokhoz. A magyarok németországi nyaralásának átlagos hossza 6,5 nap.

A szövetségi államok terén továbbra is a dobogó legfelső fokát foglalja el a legközelebb fekvő Bajorország (33,1%), második Baden-Württemberg (20,2%) és harmadik Észak-Rajna-Vesztfália 11% -kal. Az utazási lehetőségek folyamatos bővülése miatt mind a repülés, mind a vasúti közlekedés terén egyre vonzóbbá válnak a német úti célok, melyek leginkább a fiatalabb célcsoportot motiválják városlátogatásra. Berlin 54.170 vendégéjszakával továbbra is a magyar utazók legkedveltebb német városa volt, emellett München 45.992 és Frankfurt 18.897 vendégéjszakával mutatta népszerűségét 2015-ben.

Czeiszing Miklós véleménye szerint az új tematikus kampánnyal – Luther 2017 – az eddig elért eredményeket idén tovább növelik. Ez az esemény lehetőséget nyújt arra, hogy a reformáció jubileuma kapcsán egy modern Németország-képet mutassanak be világszerte. A vallási kereteken túl a reformáció az európai kultúrtörténet fontos állomása – a reformációval kapcsolatos helyszínek és személyiségek világszerte ismert kultúrtörténeti kincsnek számítanak, így különösen alkalmasak a kulturális utazások marketingjére.

Luther 2017 – a reformáció 500 éve Németországban

A Német Turisztikai Hivatal (GNTB) 2017-ben a reformáció 500 éves jubileumát állítja világszerte végzett értékesítési és marketingtevékenységei középpontjába. A „Luther 2017 – a reformáció 500 éve Németországban” elnevezésű tematikus kampány a Luther-évtized csúcspontját jelenti. Luther Márton, mint a reformáció szimbolikus alakja és Németország híres történelmi személye fontos szerephez jut a kampányban, 500 év telt el azóta, hogy Luther Márton a 95 tételt kiszegezte a wittenbergi vártemplom ajtajára.

Németországot nyolc Luther-útvonal hálózza be keresztül-kasul. Céljuk az egyéni utazók segítése a tájékozódásban, összekötve azt a 42 helyszínt, amelyek a reformátor életéhez és működéséhez kapcsolhatók. Az útvonalak kezdő- és végpontjai, valamint a köztes állomások jól megközelíthetők busszal, vonattal, autóval vagy kerékpárral.

Az első útvonal: Berlintől Magdeburgig: „Ahol Luther öröksége megelevenedik” , a második Berlintől Frankfurtig: „Létezés és változás”címmel, a harmadik útvonal Eisenachtól Altenburgig: „Reformáció és kulturális örökség” tart, a negyedik Lipcsétől Drezdáig: „Politika és forradalom” elnevezéssel, az ötödik Frankfurttól Berlinig: „Prédikációk és birodalmi gyűlések: Luther utazásai”, a hatodik Frankfurttól Berlinig: „Valóság és vízió”, a hetedik Frankfurttól Wittenbergig: „Kis emlékhelyek, nagy hatás”, a nyolcadik útvonal pedig a Frankfurttól Münchenig: „Határokon túl: út Európába” tart, és amely Augsburgban és Münchenben zárul.

A tematikus utakon kívül még számos esemény kötődik a kampányoz, amelyről ide és ide kattintva informálódhatnak.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai