Magyar és ősbemutatók, kísérleti alkotások a CAFe Budapesten

Ólafur Arnalds, Sinfonietta Riga, Dean Brown, a Recirquel Újcirkusz Társulat és a belga Peeping Tom – minden műfajban különlegességeket vonultat fel a 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. A régió egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata 2018. október 5-21. között várja a kortárs művészet rajongóit. Ízelítő a programból.

A Zeneakadémia Solti-termében lép fel a mintegy harminc éve külföldön, jelenleg Liverpoolban élő gitárduó, a Katona Twins. Október 6-i műsoruk címe: Fifty-Fifty a Katona testvérpár születési évfordulójára utal. Ketten együtt éppen 100 évesek. Koncertjükön a hagyományos gitárdarabok mellett saját átirataikkal és Katona Péter friss szerzeményével lepik meg a hallgatókat.

A vonósnégyes műfaji tradíciójának elevenen tartása érdekében a francia Quatuor Diotima rendszeresen rendel új műveket. „A CAFe Budapest Fesztivál hívta fel a figyelmünket Bella Mátéra, aki nagyon figyelemreméltó fiatal zeneszerző. A múlt hagyományait alapul véve relatív kísérleti zenét fejlesztett ki. És mindamellett, hogy a gyökerei a kortárs zenéből táplálkoznak, a régi korok zenéjének kritikus szemlélete is megjelenik benne” – mondja Franck Chevalier a kvartett brácsaművésze. A Tanulmány című kompozíció mellett az ünnepelt észt zeneszerző, Helena Tulve műve is megszólal a Budapest Music Center koncerttermében október 10-én.

Ugyanitt Balog József zongoraművész lemezbemutató koncertjére kerül sor október 13-án. Johann Sebastian Bach nevezetes sorozata, a Das wohltemperierte Klavier ihlette meg kortársunkat, Wolf Pétert. A nagy előd előtt tisztelgő, játékos című kompozíciójának címe - Wolf-temperiertes Klavier – is ezt a játékosságot fejezi ki.

A világhírű brit The King’s Singers ismét Budapesten, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben lép fel október 21-én. Koncertjük műsorán Gyöngyösi Levente legújabb, Veni Iesu, veni amor (Jöjj Jézus, jöjj szeretet) kezdetű művének ősbemutatója is feltűnik, amit a zeneszerző kifejezetten erre az alkalomra írt a fennállása félévszázados jubileumát ünneplő együttes számára.

Számos izgalmas kiállítás is szerepel a CAFe programjában. A kisebb galériák ingyen látogatható tárlatait a jelen egy-egy aktuális kérdése – környezetvédelem, hulladékhasznosítás, stb. – köré szervezték. Kerekes Gábor térbeli papír, fotó kollázsai például pillanatképeket jelenítenek meg az elképzelt jövőből. Az Art 9 Galéria Repülő városok című kiállításán két nagyobb méretű munka látható október 9. és 25. között. Kerekes Gábor technikája a kézművességen és a látványosságon alapul. A jövő az újrahasznosításon múlik – véli Kerekes Gábor. Lebegő és repülő városa alternatív megoldást kínál.

Színház? Igen. Kóruskoncert? Igen. Divatbemutató? Igen – és mindhárom együtt egy új, kísérleti műfajt teremtve: catwalkkoncert néven. Nagy Fruzsina jelmeztervező és Halas Dóra karnagy, valamint a Soharóza kórus Az Ügy című produkciója két alkalommal, október 11-én és 12-én látható a Trafóban. Koncepciója Kodály Zoltán Székelyfonó című daljátékának alapötletéből ered: egy népdalokból építkező etűdsorozatban mutat képet a magyar társadalomról, egy hivatal működése, az ügyintézések során kialakult élethelyzetekről.

Többnyelvű színházi installáció a Faust 1& 2. A Három Holló kávéházban a bajor főváros legnagyobb független társulata, a Pathos Theater játszik október 16-án. A nemzetközi projektben német, görög, török színészek mellett két magyar alkotó is szerepel, Móga Piroska és Czakó Máté. „A közös alkotómunkában inspirációként használhattuk Goethe művét – meséli Czakó Máté. – Kiemeltük belőle, ami számunkra fontos. A workshop jellegű próbákon etűdöket hoztunk létre, amelyek később az előadás alapanyagául szolgáltak.”

Márkus Sándor színész az utóbbi években színpadi látványterveivel is figyelemre méltót alkot. Tavaly, a Sziget Fesztiválon a bálnasimogatója aratott sikert. A LES a CAFe Budapest érdekes és a járókelőket aktivizáló színfoltja lesz. Építménye, a magasles nem a természetben, hanem a Madách téren épül fel. Aljában egy kényelmes szoba. A szoba fala a tér felé tükör, onnan nem átlátható, de a bent lévők mindent jól megfigyelhetnek.  A tükörnek az emberek nagy többsége nem tud ellenállni. Ahogy megnézi magát, vizsgálja egy-egy testrészét, az elárulja azt, hogy ki, milyen frusztrációval küzd. Ez a bent lévők számára is tanulságot hordoz. Merjük-e vállalni azt, akik vagyunk? „Mindenkinek szüksége van rá, hogy elfogadja magát – mondja a művész. – Én a LES-sel ebben szeretnék segíteni október 5-től egy bő héten át.”

Szőke Gábor Miklósnak, Magyarország egyik legsikeresebb kortárs művészének a Csepel Művekben található stúdiója a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál új helyszíne. Szőkét legtöbben monumentális, ipari léptékű, köztéri állatszobrairól ismerik, de a szobrok mellett, a művész festményeket is készít, valamint díjnyertes bútorokat és belső tereket tervez, amelyeket magánmitológiája, a Dante Birodalom határoz meg. Az alkotó kutyáját különös módon a költőóriásról nevezte el. Így a háromnapos esemény – október 12., 13, 14. – Dante alakján keresztül vezeti be a látogatót a 21. kerületben található Csepel Művek romos gyárépületei közé, amelyekből a Gabor M Szoke Studio mint egy 21. századi, kortárs művészeti alkotóműhely, teljes birodalmi pompájában emelkedik ki.

(Részletek a www.cafebudapestfest.hu honlapon)


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.