Magyar topséf vezeti a N28 Wine & Kitchen konyháját

Molnár Márk 20 év után tért haza Magyarországra. Most Budapest legújabb boréttermenek étlapját és új ételeit kreálja, mint chef patron.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem nagyon van magyar séf, aki Molnár Márkéhoz hasonló külföldi tapasztalatokkal rendelkezik. Egyelőre még angolul gondolkodik, konyhai csapata alakulóban, az N28 új étlapja azonban már az alapokat tekintve azt tükrözi, amit Márk szeretne.

Az indíttatás

„A gasztronómia szeretetét édesapámnak köszönhetem. Életem első étterme, ahol egy évig dolgoztam, a Berki csárda volt Körmenden. Itt ismertem meg, mit jelent a magyar vendéglátás, és a tophelyekhez képest ezt a tapasztalást lebecsülhetném, de nem teszem, mert nagyon sokat tanultam itt a korábban Németországban is dolgozó séf, Pilnay Zoltán mellett. Amikor visszajöttem Budapestre, a Fausto’s Restaurant és a Chez Daniel konyhájára kerültem. Francia és olasz séfek mellett dolgoztam, a nemzetközi hatások így már viszonylag korán értek. Lehettem volna egy máig is rendkívül ismert tévés személyiség villájában privát séf, de én úgy döntöttem, hogy inkább kimegyek ingyen dolgozni egy hónapra San Sebastianba. Aztán 20 év lett a kint létből”, meséli Márk.

 

20 év külföldön a legjobb helyeken, a sztárséfek mellett

Nemzetközi karrierjének kezdetét 2001-re datálja, amikor pár hónapot a spanyolországi San Sebastiánban töltött. Nincs még egy hely a világon, ahol ilyen koncentráltan találhatnánk Michelin csillagos éttermeket. Ezután a Berasategui Group néhány top baszk éttermében dolgozott, majd Mallorcára és Tenerifére ment. 2003-ban az El Bulliban sztázsolt, ahova évekig visszajárt. Óriási megtiszteltetés volt ez számára, hiszen több mint 10.000 jelentkező közül választották ki. A három Michelin csillagos étterem főszakácsa és társtulajdonosa Ferran Adria, a molekuláris gasztronómia apostola volt.

Spanyolország után Japán következett. Az El Bulliban találkozott a híres Chikara Yamada séffel. Miatta költözött Tokyóba, egy évet töltött itt. Később újra és újra visszatért Chikarával kooperálni. A 2004-es év Barcelona egyik legjobb éttermében, a Comerc 24 étteremben érte. 2005-ben következik Párizs, ahol olyan 3 Michelin csillagos éttermekben dolgozik, mint a Le Taillevent, az Arpege és a Pavillon de Le Doyen. Ez utóbbiban kreatív séf. Fél évet a modern L’Oursin Bistrot konyháján töltött el. 2007-ben már Londonban élt, és a ZUMA kortárs japán étterem séfje volt. 2010-ben segítette a ZUMA Miami megnyitását is. Sztázsolt Peruban Gastón Arcuriónál, Heston Blumenthalnál és kéthetes Alain Ducasse magasfokú kurzusán is részt vett. 2011-ben Dubaiban nyitott több éttermet. Említésre méltó a Buddha Bárból kreált Pán-Ázsia stílusú konyhát képviselő Karma Kafe, mely Márk munkájának köszönhetően három éven át kapta meg a TIME OUT magazin legjobb Pán-Ázsia étterem díját Dubaiban. 2017-ben egy újabb évet tölt Miamiban, ahol Arcady Novikov orosz étteremguru tízmillió dolláros éttermének teljes felépítésében vett részt, a nulláról a megnyitásig követve a folyamatot.

Mielőtt Budapestre visszatért volna, utolsó külföldi állomáshelye Vietnám, Saigon. A VISE Hospitality kulináris igazgatója és innovatív executive séfje. Több más étterem koncepciójának megalkotása és mindennapi koordinálása mellett elsősorban a fúziós Qui Cuisine & Mixology étterem, valamint Hong Kong kantoni konyháját idéző Bao Bei étteremet vezeti.

Amikor hiányzik a család, haza kell jönni

Ilyen előélet után sokan csodálkozhatnak azon, miért jött haza Márk, mit adhat neki Budapest. A családot említi, és azt, hogy mennyire hiányoztak: „A közösségi média meg tudja adni annak az illúzióját, hogy nem vagyok tőlük távol, de édesanyámat két és fél év után láthattam végre a napokban, és ezen jól esik most változtatni”.

Márk Budapesten is folytatja azt a külföldön már jól bevált gyakorlatot, hogy cégcsoportok több vendéglátóipari egységének konyhai kínálatát alkotja meg: „Az N28 egy borétterem, ahol a spanyol és francia tapasztalatból merítek. Az étlapot is úgy építettem fel, hogy ezeknek a déli népeknek az életszeretete sugározzon belőle. Az étlap három fő részre oszlik: van egy nagyon erős pintxo kínálat, ami a tapas kifinomult baszk változata. Ezután jönnek az érlelt húsok, azaz charcuterie, pástétomok és sajtok. Végül pedig következnek a főételek, avagy a nagy tapasok.

A világhírű magyar séf a közérthetőséget favorizálja a konyhán, szerinte ma már a fine dining éttermeknek sem kell pipettákról és ehető virágokról szólnia, viszont a legjobb magyar nyersanyagok használata alapkritérium.  

Lesz gímszarvas chilivel, grillezett kacsamáj, mangalica sonka, tigrisrák redukció

Az elmúlt néhány napban már vizsgázott az étlap. Kedvencnek bizonyult a gímszarvas gulyás ancho chilivel, csomborral, tárkonnyal, szárított erdei gombával és arbequina olíva olajjal leöntve, valamint a mangalica steak zöld chilli szósszal és grillezett padron paprikával. A sztár azonban az N28 Pintxo, ami grillezett hízott kacsamáj, mangalica sonka, tigrisrák, katalán coca kenyér és balzsamecet redukció. 

Forrás: Arterego / Turizmus Online


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.