Magyar ünnep a Zöld szigeten

Azt, hogy az ír és a magyar nép rokonlélek lenne, túlzás állítani, bár tény, a szigetlakók mostanában egyre gyakrabban emlegetik, hogy híres költő-fejedelmük, W. B. Yeats egyik írásában megemlíti, hazája leginkább Magyarországhoz hasonlít. Mármint abban, ahogy mindkettő hosszú évek óta küzd a szabadságáért, a függetlenségéért. Ráadásul Yeats épp annak a Sligo nevű, északnyugat- írországi kisvárosnak egykori lakója, amely többek közt eme kijelentés kapcsán egyetlen napra, 2004. május 1-jére, befogadta Magyarországot. A húszezres lakosú ír kisváros a házigazdája az Írországban zajló európai uniós központi ünnepségek magyar vonatkozású részének.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Május 1-jét az írek „Day of Welcomes-nak”, azaz az „Üdvözlések Napjának” nevezték el, mivel ebben az időszakban Írország adja az EU-ban a soros elnököt, Bertie Ahem miniszterelnök személyében, ezért az Unióba belépő 10 új tagállam – köztünk hazánk – hivatalos üdvözlési ünnepségeit május 1-jén Írország több helyszínén (Dublinban és tíz városban szerte az országban) tartják.

Sligo egy napra a magyaroké

Az írek honfitársainkkal szorosan együttműködve már hónapok óta szervezik Sligóban a magyar nap programjait. A főtéren a magyar borkultúrát bemutató, borkóstolóval egybekötött kiállítást tartanak, fellép a Cédrus néptánccsoport, az Ifjú Muzsikások kíséretében. Dr. Kabdebó Lóránt, Írországban élő költő-műfordító a magyar és az ír költészet kapcsolatáról tart előadást. Juhász Ferenc költő és Balogh Attila roma költő alkotásaiból is olvasnak fel magyar és ír nyelven. A sligói komolyzenei fesztivál keretében pedig Bartók vonósnégyeseit adják elő.

Sligo, az egykori normann kikötőváros, éppen elhelyezkedése miatt vált már a 18–19. században az északnyugati országrész kiemelt fontosságú helyévé. A középkorból egyetlen emléke maradt, az apátság, amelyet még a városalapító domonkos szerzetesek építettek. A város idegenforgalma alapvetően a híres költő, William Butler Yeats emlékeire épül, hiszen a költőfejedelem a szomszédos kis faluban töltötte gyermekkora nyarait, és kérésére itt is temették el. A folyópart különben inkább hasonlít egy francia kisvároshoz – kávézóival, apró könyvesboltjaival – mintsem az ír városok hangulatához, ezzel is szinte azt sugallva, mennyire fontos a városkának hírességük, hiszen mindig hangoztatta a költő franciaimádatát. A város határánál van egy kis tó – Lough Gillnek hívják – amelyben egy apró sziget fekszik, Yeats számos költeményének ihlető helyszíne.

Rangos események a fővárosban

A programsorozatok fő helyszíne természetesen a főváros, Dublin. Itt tartanak a normannok egykori ősi fészkében, a Dublin Castle-ban délelőtt a nemzetközi sajtó részére tájékoztatót, ahol az EU soros elnök-ír miniszterelnök mellett Romano Prody főtitkár, és Pat Cox az Európai Parlament elnöke is megjelenik. A hivatalos bővítési ünnepségeket a dubliniak gyönyörű, óriási parkjában, a Phoenix Parkban lévő köztársasági elnöki rezidenciáján bonyolítják, itt vonják fel az újonnan belépő tíz ország zászlaját is. Utána a meghívottak díszvacsorán vesz, részt a közelben lévő Farmleigh House-ban, köztük Magyarország képviseletében Medgyessy Péter miniszterelnök.

Dublinban különben már egy jó ideje tart az újonnan belépők köszöntése. Ennek egyik momentuma az Ír Nemzeti Galéria „Új határok: művészet a csatlakozó országokban” c. kiállítása, amelyet még márciusban nyitottak, és amely május végéig várja ingyenes kiállításával a látogatókat. Itt szintén a tíz újonnan belépő tagállamot köszöntik azzal, hogy meghívtak mindegyik országból jeles alkotásokat. Hazánkat a Nagybányai Festőiskola tagjainak művei képviselik. Ugyanazon a téren, a Merrion Square-en, ahol a Galéria is áll, május elsején egész napos Európa Vásárt tartanak, amelynek keretében szintén az új és mellettük a régi tagállamok is egy-egy 30 nm2-es standon mutatkozhatnak be. A magyar standon a fő téma a századforduló kávéházi kultúrája. Napközben fellép a pódiumon a helyi Young European String Chamber Orchestra is, a magyar Kelemen Mária vezetésével, akik hazai és más európai alkotók műveit adják elő.

Fellendülőben az ír–magyar turizmus

Egyre nő az írek érdeklődése hazánk iránt, amit az is jelez, hogy a Malév 1999-ben elindított közvetlen Budapest–Dublin járata három éve már naponta közlekedik. Fő vonzerőink az írek számára az unikumok. A meleg vizű gyógyfürdők miatt sokan érkeznek hozzánk, de a golfpályák – a Somogy megyei hencseinek ír a tulajdonosa is – és hazánk borkultúrája iránt szintén nagy az érdeklődés. A magyarok főként városlátogató programokon vesznek részt, körükben jelenleg Dublin a legkeresettebb célpont. A mostani, tavaszi ír ünnepségsorozat, illetve ezen belül Magyarország uniós csatlakozása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az idegenforgalom még jobban fellendüljön a két ország között.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.