hirdetés
hirdetés

Külügyminisztérium: Egyiptomba csak halaszthatatlan esetben utazzunk

A Külügyminisztérium azt javasolja az Egyiptomba utazni készülőknek, hogy megfelelő körültekintéssel tervezzék meg útjukat, és csak halaszthatatlan esetben utazzanak oda - mondta Tóth József külügyi szóvivő az MTI-nek vasárnap.

hirdetés

Utazás előtt tájékozódjanak a helyi viszonyokról, és kerüljék el azokat a helyszíneket, ahol esetleg valamilyen tömegmegmozdulás zajlik - tette hozzá. Az MTI azzal kapcsolatban kérdezte a szóvivőt, hogy két magyar turista egy kis szállodában rekedt Kairó központjában az ott zajló tüntetések, illetve a tüntetők és a rendőrök összecsapása miatt.

A pár egyénileg, nem utazási iroda révén érkezett pénteken Egyiptomba. Vasárnap az MTI-nek telefonon elmondták, előző nap Kairóban túráztak, a főváros más részein semmi sem volt észlelhető, de a központba visszaérve már nem tudták megközelíteni szállodájukat. Végül helyi fiatalok segítségével jutottak el szállásukra, ahogy fogalmaztak, "a tűzvonalon keresztül".
Tóth József elmondása szerint az egyiptomi helyzetben az elmúlt hetekhez, hónapokhoz képest nincs érdemi változás, vannak bizonyos megmozdulások a főváros egyes részein, ami összefügg a közelgő választásokkal is. Rámutatott, hogy nehezen megjósolható, képlékeny a helyzet az országban. Megismételte, hogy utazás előtt mindenképpen ajánlatos tájékozódni, többek között a szállásadónál is, hogy ott, a környéken milyen a konkrét helyzet.

A Külügyminisztérium honlapján a világ országaira lebontva bárki tájékozódhat a beutazási feltételekről, vízum-megállapodásokról illetve böngészhet az utazási tanácsok között.

A Külügyminisztérium az interneten is olvasható április 4. óta érvényes felhívásában nem javasolja a beutazást Egyiptom nagyvárosaiba (Kairó, Szuez, Alexandria, Iszmailíja), továbbá a Luxor-Hurghada közötti szárazföldi útvonalon történő közlekedést, valamint a szállodán kívüli programokat és a belföldi egyéni utazásokat sem. Az ország többi részét a "fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriában szerepelteti. A javulást mutató helyi közbiztonsági helyzet alapján ugyanakkor, fokozott körültekintés mellett, újra biztonságosnak tekinti a szervezett tengerparti szállodai üdülést a Vörös-tenger vidékén (Sarm-es-Sejk, Dahab, Hurghada), továbbá Luxorban, Asszuánban, Abu-Szimbelben, valamint a nílusi csoportos hajóutakat.

Ezzel kapcsolatban Tóth József azt mondta, hogy ha a helyzet olyan mértékben romlana, ami újabb utazási tanácsok kibocsátását indokolná, akkor ezt meg fogják tenni, de egyelőre nincs ilyen helyzet. Most tehát még a jelenleg érvényben lévő tanácsokat vegye mindenki figyelembe, aki pedig ott kerül bajba, lépjen kapcsolatba a nagykövetséggel, és a konzulok megadják a szükséges segítséget, ahogy az nemrég egy egészen más esetben, a hurghadai buszbalesetnél is történt.

A Tahrír tér közelében a hotelben rekedt magyar párt illetően elmondta: a nagykövetség kapcsolatba lépett velük, s azt tanácsolta nekik, hogy ne mozduljanak ki a szállodából, zárják be az ablakot, hogy a könnygáz ne juthasson be a szobájukba, s várják meg, amíg a helyzet lecsillapodik. Azon a területen szinte rendszeressé váltak az ilyen tömegmegmozdulások, ez tehát nem jelent "újdonságot" - tette hozzá a külügyi szóvivő.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés