hirdetés
hirdetés

Novemberi programok

Márton-nap, újbor és sült libacomb

Országszerte reneszánszukat élik az év jeles napjaihoz kötődő hagyományos rendezvények, amelyek vonzerőt jelentenek a turisták számára. Novemberben mindenfelé Márton-napra készülnek: a néphagyomány szerint ekkor töltenek első ízben az újborból, a Márton-napi sült lúd mellcsontjából pedig megjósolható a téli időjárás. A koncert- és kiállítótermek színes programjai szintén feledtetik a hűvös, korán sötétedő napokat.
hirdetés

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban idén hetedik alkalommal zajlik a Szent Márton-napi újborfesztivál (november 7–8.). A múzeumi Fogadó fedett és fűtött udvarán kiállítást és vásárt rendeznek az újborokból, itt lehet megkóstolni a libaétkeket és a Márton-napi csemegéket is. A tájegységekben a házaknál a kiállításőrök egyéb csemegékkel vendégelik meg az arra járókat. Fellép a Lajta Néptánc Egyesület, a gyermekek sem maradnak kézműves foglalkozások nélkül (www.skanzen.hu).

November 7-én Márton-napi vigasságok várják Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn a Sóstói Múzeumfaluba látogatókat is. Az ideérkezők számos libás ételt kóstolhatnak, megízlelhetik különféle borvidékek jeles borfajtáit, megtekinthetik a bodnárok, kádárok egész napos bemutatóját. Az érdeklődők tréfás vetélkedőkön tehetik próbára tudásukat, kézművesportékákat vehetnek a népművészeti vásáron (www.muzeumfalu.hu).

Az Ópusztaszeri Emlékparkban november 7-én ünneplik Márton napját. Itt libaterelőversenyen is részt vehetnek a vállalkozó szelleműek. Orosházán a Márton-napi Ludasságokhoz november 13–14-én csatlakozhatunk. (www.pusztaregion.hu).

Szombathelyen november 3–18. között rendezik meg a Szent Márton Ünnepet, amelynek programjában egyházi megemlékezések, képzőművészeti, zenei rendezvények, néprajzi és népművészeti programok és gasztronómiai bemutatók szerepelnek. A legmozgalmasabb közülük a Szent Márton-napi Országos Nagyvásár (november 7–8.), amelyre az ország szinte valamennyi szegletéből, sőt Erdélyből is érkeznek minőségi portékákat kínáló árusok. Lacikonyhákból, újbort kínáló borászatokból se lesz hiány. A nagyszínpadon zajló programok között lesz gyermekelőadás, néptánc, népzene és más, vásári hangulatot idéző bemutató is. A Szent Mártonhoz kapcsolódó népszokásokkal (töklámpásfaragás, lúdnyakszakítás) pedig a múzeumfalu egész területén találkozhat a nagyérdemű (www.savariamuseum.hu). Egy asztalnál a királyokkal – a Királyi Régió nagy gasztronómiai rendezvénysorozata november 14-ig tart. November 7–8-án a Közép-dunántúli régió szállodái és vendéglátóhelyei Márton-napi ínyencségekkel, a pincészetek nyitott ajtókkal és jó borokkal várják az érkezőket. A rendezvénysorozat Neszmélyen, a Márton-napi Újbor Ünnepén november 14-én zárul. A borászatok külön standon mutathatják be újboraikat. A zárófesztivált koncertek, gasztronómiai bemutatók teszik színessé (www.kiralyoknyomaban. hu).

Noszvajon a Szent Márton-napi Újbor Ünnepét szintén november 14-én tartják. A Gazdaházban kelt tésztát, tököt sütnek, lúdgégetésztát készítenek. A hátifonás, kovácsolás művészete még megtekinthető és kipróbálható Noszvajon. A Magtár Fogadóban – ludaskásaés újborkóstoló várja a betérőket, kiegészítő a folklórműsor, és kézműves foglalkozás a gyerekeknek (www.noszvaj.hu).

A 9. Tatai Vadlúd Sokadalom északról érkező résztevői november 27–28. között vélhetőleg viszont nem a konyhaasztalon végzik. A tatai Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely az egész kontinensen, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz. A leglátványosabb jelenség a tavon éjszakázó több mint 15 ezer lúd és a több száz sárga lábú sirály. Az áttelelő madarak tízezrével érkeznek minden év novemberében, hogy a hideg téli hónapokat itt töltsék, aztán kora tavasszal visszainduljanak északi költőhelyeik felé. A Sokadalom legfontosabb eseménye a szombati 12 órás madármegfigyelő-verseny. A vasárnapi program elengedhetetlen része a duzzasztóhoz tett séta és a madárles (www.mme-komarom.hu).

A Balaton-felvidéki Tapolca-Diszel Mártonnapi búcsúján nyílt napot tartanak a helyreállított egykori Stankovics-malomban, az Első Magyar Látványtár Kiállítóházában. Itt minden érdeklődőt várnak beszélgetésekre, terített asztal és csobánci bor mellett (www.latvanytar. com).

Hagyományok nyomában

A pásztoradvent, a behajtási ünnep (november 28.) ősi szokás a Hortobágyon. A legelőkről ekkor hajtják be a pásztorok az állatokat, és elszámolnak a jószággal. Az elveszett állatok emlékére koszorút eresztenek a Hortobágy folyóba. Köszöntik az adventet a hortobágyi templom falánál, és az adventi koszorú lángjával pásztortüzet gyújtanak a hortobágyi vásártéren (www.hortobagy.eu).

A Palócgála Egerben (november 19–22.) 20 éve ad ízelítőt a hazai, felvidéki, kárpátaljai és erdélyi folklór legjavából. A Bartakovics Béla Közösségi Házban 40-50 népzenei együttes fellépésével gazdag műsort állítottak össze: hangversenyek, népdaléneklési és palóc mesemondóverseny, gyermektáncház, termésbábok és népi hangszerek készítése, Palócbál, gasztronómiai ételkülönlegességek bemutatói várják az érdeklődőket. Sakmai tanácskozásra, kirakodóvásárra, népi hangszerkiállításra is sor kerül (www.ekmk.eu).

A III. Szennai Hurkafesztivál ( november 21.) a „Különleges asztali örömök Somogyban” rendezvénysorozat része, amelyen a hurkakészítő mesterek lehetőséget kapnak a bemutatkozására, az ínyencek a kóstolásra, miközben egy sereg népi és kulturális műsort is élvezhetnek. Kiderül az is, ki az a böllér, aki a leggyorsabb hurkatöltőnek mondhatja magát.

„Borban az igazság, mézben az egészség” – szól a Zalaegerszegen megrendezésre kerülő Kárpát-medencei Mézfesztivál alapgondolata. December 4–6. között a fő program a mézből készült termékek kóstolója és vására. A programot szakmai előadások, fotókiállítás, mézeskalács alkotások kiállítása, mézes sütemények versenye és a mézlovagrendek felvonulása egészíti ki. Számíthatunk a határon túli magyar méhészek jelenlétére is (www.kereszturyamk. hu).

Operakoncert és tárlat

A Kelet-Nyugati Átjáró – Balkán Világzenei Fesztivál (Pécs, november 5–7.) a Balkán kulturális sokszínűségéről kíván évről évre egyre átfogóbb képet nyújtani. A koncertekből, konferencia-előadásokból, kortárs művészeti kiállításból, filmbemutatókból, művészek és gondolkodók dialógusaiból interkulturális „patchwork” jött létre (www.pecsikult. hu).

A Műcsarnokban rendezett Budapest Art Fair 2009, Antik és kortárs című kiállításon (november 19–22.). a klasszikus és modern festészet, valamint a kortárs képzőművészet kiemelkedő alkotásai mellett értékes bútorok, különleges műtárgyak és izgalmas programok várják a látogatókat. Gyerekeknek szóló képzőmőművészeti játszóház, művészettörténeti könyvbemutatók, filmvetítések is színesítik a programot. Idén Ausztria lesz a díszvendég (www.budapestartfair.com).

„A magyar cserkészet története 1910-től napjainkig" címmel állandó kiállítás nyílt a Gödöllői Városi Múzeumban. 1933-ban Gödöllőn rendezték a fiú cserkészek, 1939-ben pedig a leány cserkészek világtalálkozóját. A máriabesnyői temetőben nyugszik gróf Teleki Pál miniszterelnök, főcserkész. A Magyar Cserkészszövetség Gyűjteményének tárgyi anyaga a Gödöllői Városi Múzeumba, a könyvtári és levéltári anyag pedig a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központba került (www.museum.hu).

A Dél-Alföldön élénk a kulturális élet novemberben is: Gyulán Erkel Művészeti Nap lesz 7- én, Szegeden pedig november 7-ig zajlanak a Szegedi Jazz Napok. November 8-ig tart még V. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál, és 17-ig az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval. Békéscsabán az Őszi Művészeti Hetek rendezvényein november 28-ig vehetünk részt, Hódmezővásárhelyen az 56. Őszi Tárlat, Kézműves Kiállítás és Vásár november 30-án zárul (www.pusztaregion.hu).

Márton-napi Libato(u)r

A szabadtéri múzeumok meg a tájházak többsége november 7-én és 8-án tartja a Márton-napi rendezvényeket. A Magyar Turizmus Zrt. meghirdette a Márton-napi Libato(u)rt: a skanzenek és tájházak bevonásával keresik az ország legjobb libareceptjét. A beérkezett írások közül a legjobbakat elküldik a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumba, ahol a szakmai zsűri által kiválasztott öt receptet november 7–8-án egy mesterszakács meg is főzi. A nyertes leírások gazdái ajándékot kapnak. Az öszszes helyszínen a gasztronómiai programokon túl újborkiállítások és -vásárok, kézműveskedés, tréfás vetélkedők, színházi és zenei előadások is szórakoztatják a nagyérdeműt. A játékos kedvűek értékes ajándékokat is nyerhetnek a„Ker(g)esd a libát!” játékban (www.itthon.hu).

Szezonbúcsúztató nyúlcipőben

November 14–15-én rendezik meg a 6. Balaton Maratonit és Félmaratonit. A BSI kétnapos futószezon- búcsúztatóján a siófoki Aranyparton dübörögnek majd a futócipők. A résztvevők két nap alatt három részletben teljesíthetik a 42,195 kilométeres távot úgy, hogy szombat délelőtt harmadmaratonit (14,065 km), szombat délután hatodmaratonit (7,032 km) futnak, majd vasárnap a 21, 097 kilométeres félmaratoni távot teljesítik (www.siofokportal.com).

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai