hirdetés
hirdetés

Hagyományok és fejlesztések Mezőkövesden

Matyó minta

Három település mindössze a Matyóföld, Mezőkövesden és környékén járva mégis mintha külön világba érkeznénk. A sajátos népművészeti hagyományok mellett kiváló gyógyvízzel és változatos szálláshelyekkel várják itt a turistákat.
hirdetés

A matyó hímzés és népviselet hungarikum: ez a mágikus és pompás népművészet ma is elevenen él Mezőkövesden. Még a gótikus kápolnával büszkélkedő Szent László-templom freskóin is matyó viseletben láthatók a templomba igyekvő hívek. Kisjankó Bori, a "százrózsás népművész" őrizte meg és fejlesztette tovább a vidék meghatározó hímzésmotívumát, a rózsát.

A Hadas városrész eleven skanzen a város közepén, ahol a műemlék parasztházak különféle népi mesterek alkotóműhelyeiként hasznosulnak. Akad itt bútorfestő, hímző, szövő, fazekas, sőt még mesemondó is. A Hadas közepén áll a Táncpajta, amely a matyó lakodalmas előadásainak, a néptáncoktatásnak és kézművesek bemutatóinak ad otthont. 2006-ban az Év Múzeuma lett a Matyó Múzeum, amely korabeli fotókon, berendezett szobabelsőkön és felöltöztetett bábukon szemlélteti a matyók színpompás népművészetét, hagyományait. A környék agrármúltjának másféle tárgyi emlékei láthatók a Mezőgazdasági Gépmúzeumban; ez a paraszti és uradalmi gazdálkodásban egykor használt gépek és munkaeszközök egyik legnagyobb hazai gyűjteménye. A működőképes régi gépek és az életszerű bemutatók sok ezer látogatót vonzanak ide. A turistáknak Matyóföld-kártyát és sokféle garantált programot is kínálnak.

A matyó szívósság ma is jellemző Mezőkövesdre: 11 európai uniós pályázatot nyert meg eddig, nagy reményeket fűz a repülőtér 2011-re várható megnyitásához, közben folyik a városrehabilitáció. A volt laktanyából Sportközpontot létesítenek, szabadidőparkot hoznak létre a tó partján.

Relaxálás 11 hektáron

A népi hagyományokon túl a város legfőbb vonzereje a gyógyvíz, a Zsóry fürdő még Budapestről is csábít vendégeket. Itt az ország legmagasabb kéntartalmú, 72 fokos vizével gyógyítanak. 11 hektáros a strandfürdő ápolt parkja, amelynek közepén, a legnagyobb hazai hullámmedencében "tengeri" élményeket is szerezhetünk. Ebben és az élményelemekkel ellátott körmedencében a nyári meleg elől menekülők találnak enyhülést. A fedett területen a 33 méteres uszodában a sportolni, a gyógyvizes medencékben a gyógyulni vágyók lelik kedvüket. Egyszerre 12 fülkében folynak gyógyászati kezelések. Vámos Zoltán, a fürdő igazgatója sorolta fel a fejlesztési elképzeléseket: felújítják az ikermedencéket, új öltözőket és fedett gyermekmedencét létesítenek, kibővítik a wellnessrészleget. Földgáz helyett a víz hőenergiáját hasznosítják a jövőben. A fürdőt a várossal összekötő három kilométeres kerékpárút kivilágítást kap.

Sokszínű szálláskínálat

A fürdő közelében egy ifjúsági szálló, egy apartmanszálló és több háromcsillagos szálloda, valamint panzió és magánház is berendezkedett a vendéglátásra. A legújabb szálláshely a tavaly átadott elegáns, négycsillagos Balneo Hotel Zsori, amelynek hatalmas felső emeleti teraszáról már idelátszanak a Bükk kéklő hegyei. Görög Rudolftól, a szálloda marketingmenedzserétől megtudjuk, hogy a hotel termálmedencéiben is a fürdő magas kéntartalmú gyógyvizét élvezhetik a vendégek. Van itt még szaunavilág, fedett és nyitott medence, valamint különleges wellness-szolgáltatások széles választéka. A céges megrendelőket rendezvénytermek, az ínyenceket a környékbeli borok és ízek várják. Esténként rendszeresen fellép a hotelben a legelegánsabb női és legdíszesebb férfi matyó viseletet és táncokat felvonultató helyi népi együttes.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai