Még az ég is könnyezett

Január 12-én, mintegy ötszáz gyászoló - családtag, barát, vendéglátós - kísérte utolsó útjára Telkiben a hazai vendéglátás egyik ikonikus alakját, Jakabffy Lászlót (+69), akinek temetése alatt még az ég is könnyezett.

 Délelőtt, a Jakabffy család lakóhelyének határában tartott temetésen először az elhunyt felekezete szerinti református lelkész mondott gyászbeszédet, aki a szertartás végén felolvasta a gyászoló család közvetlen hangú, fájdalmas búcsú sorait is. Majd a szakma nevében a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke, Kovács László búcsúzott barátjától, méltatva a nagyhírű, sok tapasztalattal rendelkező gasztronómiai szakembert, sok-sok hazai szakács mentorát és tanítóját.

Kovács László felidézte az elhunyt barát életútját, többek közt elmondta, hány helyen dolgozott - Gundel Étterem, Bajkál, Astoria Szálló étterme, Alabárdos, Apetito, Platán, ő alkotta meg és rakta össze az esztergomi Prímás Pincét, és folytathatnánk még a rangos sort tovább. Már nyugdíjasként, 2015-ben Gundel Károly díjjal tüntették ki - ezzel is elismerve fantasztikusan gazdag munkásságát. Szakmai kérdésekben példamutató módon volt progresszív, és bár gyakran kritizált, de ezt mindig jobbító szándékkal tette. A magyar gasztronómia egyik legjobban képzett, legolvasottabb, tudását a gyakorlati életben legjobban kamatoztató képviselőjét vesztette el vele a hazai gasztronómiai világ. A „Jakabffy iskolából” kikerült fiatal szakemberek közül nagyon sokan ma hazai csúcséttermek konyháját vezetik, akik közül nagyon sokan kísérték utolsó útjára egykori mesterüket.

A család kérésének megfelelően mindenki egy-egy szál fehér virággal búcsúzott a halottól, és többek közt az is jelzi, hogy mekkora ember ment el a hazai gasztronómia területéről, és micsoda tisztelet övezte, hogy a több mint egy órán át, csontig ható hidegben tartott szertartás alatt mindenkit a mély gyász borított el, senki nem nyúlt mobiltelefonja után kutatva, és szerencsére nem is szólalt meg egyszer sem készülék a gyászoló tömeg sorai közt, pedig a gasztrovilág szinte szinte mozdulni sem tud mobileszköz nélkül.

És még egy apróság: a gyászbeszédek alatt bár végig felhős, komor volt az ég, de nem esett. Azonban amikor Jakabffy László hamvai a földbe kerültek - megnyíltak az ég csatornái, és még az ég is könnyezett.

 

 

 

 

Forrás: Vendég

Forrás: Fotó: Csárdás Ferenc


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?