Még sokat kell fejlődnie a magyar hoteldizájnnak

Varró Zoltán dizájner, belsőépítész szerint még sokat kell fejlődnie a magyar hoteliparnak a dizájn területén, hogy megfeleljen a különlegességre és egyediségre törekvő nemzetközi trendeknek és versenyképessé váljon a külföldi piacon is.

A Varró Zoltán tervezete Aria Hotel Budapestet három kategóriában is jelölték a New York-i Boutique Design 2015 Gold Key Awardsra, a díjátadó november 9-én lesz. Londonban pedig október végén veheti át a Boutique Design Awards, Best Spa Hotel Europe kategória fődíját. A luxuskivitelben felújított neoklasszicista bérpalota Magyarország első zenei tematikájú boutique hotelje.

"A magyar hotelkínálat, ha nem nemzetközi láncról van szó, rettentően elszomorító, mivel a tulajdonosok még mindig nem veszik tudomásul, hogy szakemberre kell bízni a belső kialakítást" - hangsúlyozta Varró Zoltán az MTI-nek, hozzátéve, hogy legtöbbször a tulajdonos vagy felesége ízlése alapján születnek meg a magyar hotelek belső terei. Sokan nem azért építenek szállodát, mert értenek hozzá, hanem mert pályázatot írtak ki rá, miközben semmiféle rálátásuk nincs a szakmára - mondta. Emellett sokszor lemásolják a már működő modelleket, amely nem túl kifizetődő, főként manapság, amikor a szállodaipari trendek a különlegességre és egyediségre törekednek - hangsúlyozta. "Fel kell nőnünk ahhoz, hogy megértsük. érdemes pénz áldozni arra, hogy minőségi szállodát lehessen létrehozni" - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kutatások is azt mutatják: a vendégek igényei jelentősen megváltoztak az internet megjelenésének köszönhetően. Régen inkább a bizalom volt a húzóerő, ezért működtek jól a nagy szállodaláncok, köztük a Hilton is, amely bárhol a világon ugyanazt a látványt és szolgáltatást nyújtja mindenkinek. Ma erre nincs szükség, mivel a szállásajánlatok alatt lévő kommentekből rögtön kiderül minden információ - vélekedett a belsőépítész, hozzátéve, hogy ugyanazért az összegért kínált szállás közül természetes, hogy az lesz népszerűbb, amelyiknek érdekesebb a kinézete, valami plusszal rendelkezik.

Az Aria Hotel Budapest júniusban nyitotta meg kapuit, ötven szobával. Az öt évig tartó építkezés ötvenmillió dollárba került. Mint elmondta, mindenképp a századelő nagypolgári lakásainak légkörét szerette volna ötvözni a stílusossággal és részletekbe menő exkluzivitással.

A budapesti bérpalota négy szárnyának kialakítását négy zenei irányzat köré építette fel. A klasszikus zenéhez a századfordulóra jellemző budapesti enteriőrt, neobarokkos stílust álmodott meg 21. századi megfogalmazásban. Az operánál nőies hangulatot, Maria Callas budoárját képzelte el muranói üvegcsillárral és lila színnel, míg a dzsesszé New Orleans-i klubhangulatot rakott össze, bontott téglás álmennyezettel. A kortárs zenénél azonban már a pop-arttal kapcsolta össze a századfordulós pesti hangulatot.

Mindegyik szállodai szobának van névadója, köztük van Liszt Ferenc, Csajkovszkij, Maria Callas, Bernstein, a Beatles vagy Amy Winehouse. Minden szobát a névadóról készült karikatúra teszi még egyedibbé, a világhírű cseh grafikustól Joseph Blechától. Külön értéket ad hozzá a szállodához az így létrejött ötven darabos grafikai kollekció, amely sehol máshol nem látható - hangsúlyozta a dizájner.

 

A tervező a létesítmény egyik legnagyobb építészeti bravúrjának a Music garden (központi rész) felett elhelyezkedő üvegtetőt tartja, amely fém alkatrész felhasználása nélkül, négy üveg gerendából és öt nagyméretű üveglapból készült. "Európában ez az egyik legnagyobb ilyen típusú tető, az ötletet híres elődjétől, a New Yorkban található Apple Store épületből merítettem" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a különleges tető létrehozása majdnem 1 millió dollárba került.

Varró Zoltán nevéhez fűződik a Michelin-csillagos Onyx étterem belső tereinek és dizájnjának megtervezése vagy a világhírű moszkvai Taganka Színház kávézójának tervezési munkái. Alkotásai Budapest mellett Párizsban, New Yorkban, Szentpéterváron vagy Pekingben tekinthetők meg.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.
Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból

Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból 

A Château Neercanne egykor bárók otthona volt, ma Michelin-csillagos étterme miatt Hollandia kedvelt luxusszállodájává vált.
Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás

Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás 

A négynapos húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet sok magyarnak üdüléssel telik a szállásfoglaló portál adatai szerint.
Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett

Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett 

A Minaro Hotel Tokaj MGallery Magyarországon másodikként megszerezte a Green Key minősítést.
MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén

MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén 

Erős forgalom jellemezte a turisztikai szezonnyitónak is tekinthető március 15-i hosszú hétvégét, írták friss közleményükben.
Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya?

Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya? 

Utazni, új helyeket megtapasztalni élmény, de vajon élmény lehet-e egy ilyen helyen dolgozni? 
Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett

Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett 

Átadták az Alvásbarát Szálloda idei minősítési díjait az Alvás Világnapja alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián.
Újabb hétvége, újabb tűz  egy hotelben

Újabb hétvége, újabb tűz egy hotelben 

Ezúttal egy etyeki szálláshelyen égett a berendezés.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.