hirdetés
hirdetés

300 millió forintra pályázhatnak a rendezvényszervezők

A Kulturális Turisztikai Fesztiválok Ideiglenes Kollégiumát három évre, 2015. március végéig, 300 milliós keretösszeggel hozták létre.

hirdetés

A Nemzeti Kulturális Alap 200, az NFM Turisztikai Célelőirányzat 100 millióval járul hozzá a turisztikai vonzerőt jelentő kulturális-gasztronómiai rendezvények megvalósításához. Pályázni a 2012. április 1. és 2013. március 31. között megvalósult és megvalósulandó programokra lehet. Egy pályázó maximum 15 millió Ft vissza nem térítendő támogatást kaphat. A pályázati felhívásokat május elején jelentetik meg.

Bánki Erik, az OSTB Parlamenti- és sportbizottságának elnöke szerint az Ideiglenes Kollégium a belföldi turizmust élénkítő, saját bevételt is hozó programok támogatója. Azok a gasztronómiai típusú pályázatok, melyek a Kulturális Fesztiválok Kollégiumának pályázatán nem nyerők, új pályázatot nyújthatnak be az Ideiglenes Kollégiumhoz. A pályázat hosszú távú, ezért kiszámítható forrásokat biztosít; várják a TDM-ek által generált új rendezvények jelentkezését is.

Az Ideiglenes Kollégium vezetője Bodrogai László, az MT. Zrt. Közép-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság vezetője. A kollégium tagjai a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium delegáltjai, hozzájuk társul továbbá Horváth Gergely, az MT. Zrt. vezérigazgatója és Kálomista Gábor producer. Bánki Erik szerint bár idén kissé kifutottak az időből, de ősszel már előre kiírják a pályázatokat. A vidék kistelepüléseinek rendezvényei számára is létezik, a TDM-ek által megpályázható kisösszegű pályázat.

A keddi sajtóreggelin L. Simon László, a Magyar Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságnak elnöke tájékoztatást adott arról is, hogy a Kulturális Fesztiválok (állandó) Kollégiuma számára 560 millió Ft. támogatási keret áll rendelkezésre. Egy pályázónak itt maximum 30 millió Ft. vissza nem térítendő támogatás adható. 158 pályázat érkezett be, igényük messze meghaladja a rendelkezésre álló keretet.

A Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága reményei szerint ezért jövőre a keret nőni fog, elérheti az egy milliárdot. Ezen a pályázaton határon túli magyar fesztiválok szervezői is indulhatnak.

Kérdésre válaszolva L. Simon László kifejtette, hogy a korábbi fesztivál regisztráció és besorolás nem kizárólagos feltétel, hiszen újak is jelentek meg a rendezvény piacon, de reméli, a kuratórium figyelembe veszi ezeket a korábbi megmérettetéseket is. Törekednek arra, hogy a nyertesek három évre előleghez is juthassanak, ily módon a szervezés biztonságos alapokon nyugodhat, és a turisztikai tájékoztatás, és értékesítés időben megtörténhet.

L. Simon László kiemelte az együttműködés fontosságát: a sportlétesítményekben a rendezvények nagyobb hányada kulturális jellegű. Gondolkoznak azon is, hogy az örökségvédelem és a turizmus terén is hasonló együttműködést valósítsanak meg.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai