Megérkezett a Winestone 2.0

Fellélegezhet, aki külföldről érkezett vendégeivel a pesti Belváros egyik csomópontja környékén, a Kálvin térnél téblábolva olyan helyre szeretne beülni, ahol magyaros ízvilágú ételeket, borokat kóstoltatnak...

... és a gulyás-pörkölt-Gundel palacsinta szentháromságán túl jóval frissebb, modernebb felfogásban szeretné a vendéglátó bemutatni a hazai gasztronómia ízvilágát. Mert ott van mostantól a Winestone étterem (amelynek második tagja nyílt meg, az első a Váci utcában üzemel) a tér sarkán álló Mercure City Center szálló földszinti részén, jókora fedett duplaterasszal, amelynek egyik része a térre, másik a Kecskeméti utca felé nyílik.

Az Accor szállodacsoport amúgy nem itt, vagyis határainkon belül találta ki ezt a különleges koncepcióval működő éttermet, hanem lengyel szülőatyja volt az ötletnek. Azonban tény, az ételspecialitásokat, amelyek egy részét fekete palakövön tálalnak (innen az elnevezés), nagyon átgondolt koncepcióval készítik el a konyhán, és szinte mindhez tökéletesen passzol és csúszik le egy-egy szép tétel valamelyik magyar régió pincészetének kínálatából.

Buda és Pest találkozásánál

No de mit is kóstoljunk egy forró nyári estén, az étel- és itallap pazar választékából? Az előételek kiválasztása közbenl némi vita alakul közöttünk, mert egyikünk a magyaros kő mellett tenné le a voksát mangalica sonkával, másikunk a Pest névre elkeresztelt kő és a Buda közt lamentál (egyiken marhabélszín, másikon kacsamáj szerepel könnyű salátákkal). Végül egy huszárvágással megoldjuk a gordiuszi csomót: kikérjük a Buda és Pest kínálatot egy fekete lávakövön tálalva, ahol amúgy örömmel fedezzük fel, hogy a májat a bélszínből készült mennyei tartártól személyesen a Duna csíkja választja el egy habkönnyű mártás képében, némi (norvég) lazac és (olasz) kapribogyó kíséretével.

Igen ám, de mire kitálalják elénk a fővárost (és esküszöm, nem telt el sok idő), hibázunk egy óriásit: ugyanis elénk teszik a várakozás percei alatt a Winestone házak egyik specialitását, a dukkah-t (ez egy olajos magvakból,többek közt pisztáciából készült sajátos keverék), ami mellé isteni olivaolajat öntenek, és kovászos házikenyeret hoznak - és ezzel már el is veszünk. Egyik szeletet tüntetjük el a másik után - pedig még az előételnél sem tartunk!

Hozzá kezdő lépésként a hely saját márkás boraként szereplő, amúgy a Haraszty Pincészetben készült Irsaiját és Rosé-ját kortyoljuk - a nyáresti vacsora igazán jó indításaként.

Szűz lángossal, lazac salátával

Egyikünk lazaccal, buggyantott tojással dagadozó zöldsaláta egyveleget kér, hollandi mártással megbolondítva, másikunk egy olyan ételt rendel, amit már kóstolt korábban a Váci utcai Winestone egységben, és bevéste magát emlékezetébe: ez a sertésszűz lecsóval, lángossal körítve. És örömmel konstatálja, hogy a duó másik tagja félbeszakítja egészséges saláta porciója eltüntetését, mert őt is elcsábítja az izgalmas trió. E fogásnál egyébként a nagy kedvenc még a friss lecsó valamilyen rejtélyes eljárással olyan frissre, roppanósra és tökéletesen ízesítve tálalják a Winestone-osok, ami a külföldiek számára akár a magyar konyha legmagasabb kultúrájának egyik hirmondójaként szerepelhet.

Mindehhez új tételek dukálnak a 80 százalékban magyar borokat kínáló borsorból: savignon blanc-t és pinot noir-t kóstolunk. Végül pedig, lezáróként, hazai pálinkákból kerül egy-egy öntetnyi a pohárkába, lehajtjuk ugyan, de nem búcsúzunk, hamarosan ismét erre vezet majd az utunk.

 

 

 

Forrás: turizmusonline.hu


Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.
Törzshely a Pesti Broadway-n

Törzshely a Pesti Broadway-n 

Március 23-a este, egyetlen karszalag megvásárlásával részt vehetünk a Színházak Éjszakája összes eseményén.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.