hirdetés

Megjelent a Közétkeztetők Kézikönyve II. kötete

A közétkeztetés nemcsak szakma, hanem társadalmi felelősség és szigorú gazdálkodás is. Ebben a keretrendszerben működni nagyon nehéz feladat, főként most, hogy ezt az ágazatot sem kíméli a munkaerőhiány, piaci oldalról pedig az ételallergiások rohamosan növekvő igényeit is ki kell elégíteni.

hirdetés

Ezért hálás a szakma minden szakmai támogatásért, és ezért készült tavaly márciusban a Közétkeztetők Kézikönyve, az Unilever Food Solutions kiadásában, amely a közétkeztetésre vonatkozó legfontosabb rendeleteket, jogszabályokat, segédleteket gyűjtötte egybe. Most pedig megjelent a második kötet, amelynek bemutatóját október 10-én tartották Budapesten, a Lurdy házban.

Erre az alkalomra egy közétkeztetői fórumot is szerveztek, amelynek több mint 250 fős hallgatóságát Burján Csaba, az Unilever Food Solutions üzletág igazgatója köszöntötte, és bemutatta a vállalat egészséges közétkeztetést célzó törekvéseit. Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, a könyv lektora a kötet jelentőségét, hiánypótló jellegét és annak gyakorlati értékét emelte ki.

Gyuricza Ákos dietetikus, az egyik szerző azt méltatta, hogy segítséget szeretnénk nyújtani az élelmezésvezetőknek a diétás közétkeztetés fejlesztésében, megújításában. De nem csak nekik készült a könyv, hanem minden diétás szakács, és a szülők, a szakhatóságok számára is segítséget jelentenek a konkrét receptúrák.

Zentai Andrea, a másik szerző hangsúlyozta kollégái, az OGYÉI munkatársainak könyvhöz hozzájárult szakmai segítségét. A téma létjogosultságát az bizonyítja a legjobban, hogy a legutóbbi, 2017-es felmérés szerint az iskolák 72%-ában volt legalább egy olyan gyermek, aki orvos által igazolt betegség miatt diétás étrendre szorult. A közétkeztetési rendelet hatósági ellenőrzése kapcsán Schmidt Richárd, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezető hivatali főtanácsosa tartott előadást. Míg a 2018-as évben a bölcsődék ellenőrzése, az országos diétás étkeztetés felmérése, valamint az iskolabüfék és automaták árukínálata volt a fókuszban, addig 2019-ben a kiemelt feladatok közé tartozik a kórházi étkeztetés valamint a középiskolások étkeztetésének vizsgálata, nem elhanyagolva továbbra sem az iskolai büfék kínálatának ellenőrzését.

Tóth Dávid, a NÉBIH Vendéglátás és Közétkeztetés Felügyeleti Osztály osztályvezetője a Minőségvezérelt Közétkeztetési Program aktuális eredményeit prezentálta. A közétkeztetési konyhákon leggyakrabban feltárt hiányosságok jelentős részét a dolgozók által vétett hibák és hiányosságok okozzák, az, hogy nem ismerik az élelmiszerbiztonsági szabályokat. Ennek ellenére a minősítések javuló tendenciát mutatnak, mind a főző-, mind a tálalókonyhákon.

Demeter László, a Gasztvitál csoport ügyvezető igazgatója a diétás étkeztetés gyakorlati tapasztalatait osztotta meg a közönséggel. Ismertette fogyasztói elégedettségi felmérésük gyakorlatát, ami példaértékű lehet mások számára is.

Az előadás sorozatot Hatvani Orsolya, az Unilever Food Solutions marketing managere zárta, aki a természetes összetevőjű alapanyagok költséghatékonyságát prezentálta. Az idén ősszel bevezetett, 100% természetes összetevőjű fűszerkeverékek is ebbe tartoznak, és máris rendkívül népszerűek az élelmezésvezetők körében.

A fél napos program ebéd kóstolóval zárult, melyre Szikora Péter és csapata készítette a közétkeztetési rendelettel összhangban álló ételeket.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mit szól ahhoz, hogy kötelező a védettségi igazolvány az éttermek, szállodák belső tereinek használata esetén?

Kiadónk társoldalai