hirdetés
hirdetés

Megnyílt az alsósztregovai Madách-kastély állandó kiállítása

Az alsósztregovai Madách-kastélyban nyílt új, állandó kiállítással befejeződött a Közös örökségünk: Madách nevű magyar–szlovák együttműködési program, amelynek fő célja a sztregovai kastély és a csesztvei nemesi kúria felújítása volt. 

hirdetés

Az ünnepélyes eseményen Ivan Secik, a Szlovák Kulturális Minisztérium államtitkára mellett köszöntőt mondott Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára 2014. március 26-án.

Hammerstein Judit beszédében felidézte: Madách ebben az impozáns módon felújított kastélyban töltötte gyermekkorát, itt alkotta meg Az ember tragédiáját – melyet 1860-ban éppen ezen a napon fejezett be –, és örök nyugalomra is a kastély parkjában lelt. A most nyíló, a Tragédia képi- és gondolatvilágát középpontba állító, „Óh, hol vagyok, hol vannak álmaim” című kiállítással teljessé válik a költő korát, életét és munkásságát bemutató tárlatsorozat. Reméli – tette hozzá –, hogy a most lezáruló együttműködés mintájául szolgál további magyar-szlovák közös programok megvalósítására.

A felújított Madách-kastély az átadás után
A felújított Madách-kastély az átadás után


A rekonstrukció és az új kiállítás a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 1,7 millió eurós keretéből és a Szlovák Kulturális Minisztérium 100.000 eurós, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 10-10 millió, valamint a Bethlen Gábor Alap 900.000 forintos támogatásával valósult meg.

Az új, állandó kiállítás megnyitására Madách Imre halálának 150. évfordulója alkalmából került sor.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés