Megszületett a magyar szakácsok eredménye a világdöntőn

A Global Chefs Challenge az a verseny, ahol a világ legjobb szakácsai találkoznak azért, hogy megmérettessenek három versenykategóriában: a Global Chefs Challenge-ben, a Global Pastry Chefs Challenge-ben és a Global Young Chefs Challenge-ben. Idén Abu Dhabiban tartották a világversenyt.

Mi ez a verseny?

A kulináris világbajnokságon és a Worldchefs regionális elődöntőjén elért csúcsteljesítmény alapján kerül ki a végső TOP 20 döntős ország, akik egymás ellen versenyeznek a Global Chef Challenge döntőjében. Itt a legjobbak gyűlnek össze, hogy megmutassák a konyhaművészet mesterségét. A verseny főszervezője a Szakácsegyesületek Világszövetsége (Word Association of Chefs Societes - Worldchefs), amelynek az MNGSZ is tagja.

Kik képviselték idén a hazai színeket?

Adamek Balázs korábban elért eredményei alapján (Malajzia Global Chefs Challenge 10. hely, Nemzeti Válogatott kiváló szereplése a luxembourgi kulináris világbajnokságon) automatikusan kvalifikálta magát a 2022-es Abu Dhabi világdöntőbe, így ő képviselte hazánkat Kocsis Marcell commis segítségével (felkészítőjük Volenter István)

Mi a versenymenü?

A versenyszabályzatban mindig az előre megadott, kötelező alapanyagok köré kell felépíteni a 4 fogásos fine dining menüt. A menü elkészítésére 5 óra áll rendelkezésre a versenyzőknek. Idén kötelező alapanyagként használniuk kellett halibut halat, borjú- mirigyet, borjúnyakat, borjú- bélszínt, Koppert Cress és Les Vergers Boiron termékeket, Valrhona csokoládét és Dilmah teát.

A menü egy vegán előételből, egy halételből, borjú felhasználásával elkészített főételből és desszertből áll. A fogásokból 12-12 adagot kell készíteniük: 8 vendég a konyhájuk előtt megterített asztalnál kóstolja meg az ételeket, 3-at a zsűri tagjai kapnak meg, egy adagot pedig a fotózás kedvéért készítenek el.

Mit készítettek a magyar versenyzők?

Balázs és Marcell vegán menüjében szerepelt sült zeller dióval és almával, marinált spárgával és kókuszos zellerszósszal, a halas tányéron halibut filé volt kaviárral, karfiollal és uborkával, míg a főétel borjúbélszín volt borjúterrine-nel, borjúmiriggyel töltött hagymával, burgonyapürével, gombatarte-tal és borjújus-vel. A fiúk desszertes tányérja színekben pompázott, volt rajta csokoládé mousse málnazselével, citrusos mangósalátával, tea gyöngyökkel és fűszeres málna fagylalttal.

Hogy szerepeltek a mieink?

Az eredményeket a gálavacsorán hirdette ki a zsűri a kongresszus közel 2000 delegáltja előtt, ahol kiderült, hogy Balázs és Marcell a WACS Global Chef Challenge versenysorozat eddigi legjobb magyar eredményét érte el: csupán hét, óriási hagyományokkal rendelkező csapat előzte meg őket.

Krivács András, az MNGSZ elnöke így értékelt: „Véget ért egy fejezet, a közel egyéves folyamatos munkának meglett az eredménye. Ezt a csapatot a kitartás és a tanulás iránti vágy jellemzi. Büszke vagyok mindenkire, aki valamilyen formában segítette a versenyzőinket. Szeretném megköszönni kollégáink munkáját, önzetlen támogatását, ami ösztönzően hatott rájuk a menü megalkotásánál. Köszönöm a kollégáknak, hogy segítettek bennünket a szervezési és lebonyolítási feladatainkban, végül és nem utolsósorban pedig a családjainknak, hogy sokszor nélkülöznek, nélkülöztek bennünket", tette hozzá az elnök.

Forrás: MNGSZ


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?