Megszűnhet a Magyar Turizmus Zrt., jöhet a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség

Nemzeti rendezvényszervező, nemzeti kongresszusszervező, sportrendezvény divízió – hamarosan a teljes turizmust maga alá gyűrő új szervezet jöhet létre, ha megvalósul a hvg.hu birtokába került titkos kormányelőterjesztés.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy új, erősen központosított állami intézményrendszerrel venné át az idegenforgalom irányítását a kormány: a legfontosabb sporteseményektől kezdve a nagy koncerteken és fesztiválokon át mindent központilag koordinálnának, sőt, lenne egy sor esemény, amit maguk szerveznének – tudta meg a hvg.hu. Az erről szóló, birtokukba került előterjesztés titkos, de láthatóan már a részletekig kidolgozott, így ha a koncepcióból valóban kormányhatározat lesz, akár már az idén működésbe lendülhet az új turizmus-gigaszervezet, a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség.

Az előterjesztés vezetői összefoglalója nem kertel arról, hogy mi a cél: „a turizmussal kapcsolatos állami feladatok átszervezése, bővítése, a teljes idegenforgalmi ág lefedése” a hatékonyabb működés érdekében, illetve azért, hogy több legyen a turizmusból származó állami bevétel.

Magyar Turizmus Zrt. helyett Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség

Az előterjesztés alapján ehhez totálisan átalakítanák a turizmusért felelős állami intézményrendszert:

A Magyar Turizmus Zrt. átalakulna, illetve megszűnne, és utódja, a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség (NIÜ) lenne a „turizmussal kapcsolatos központi szervezet”. Alá tartozna az összes további új intézmény, ezek koordinálásával és vezetésével lefedné a teljes területet, felügyelete alá tartozna gyakorlatilag a turizmus minden ága, a falusi vendéglátástól kezdve a konferenciaturizmusig.

A NIÜ alá tagolt intézményrendszerben a Nemzeti Kongresszusi Iroda (NKI) következik, amelynek feladata az lenne, hogy – a legnagyobb árbevételt termelő – üzleti turizmus kiemelt célpontjává tegye hazánkat, megszerezve „a Közép-európai régióban a konferenciaturizmusban való vezető szerepet, pl. Bécs, Prága, Pozsony, Zágráb Ljubljana megelőzésével”. Az új kongresszusi központ és más szereplők piacra vitelét is intézi, nemzetközi konferenciák szervezésére pályázna, többéves fejlesztési koncepciókat dolgozna ki.

Jön az állami rendezvényszervezés

Mivel nem elégedettek a rendezvények „erősen eltérő” színvonalával, minőségével, ezért létrejönne a Nemzeti Rendezvénykoordinációs Központ (NRKK), amely „szervezné, koordinálná a turisztikai vonzerejű rendezvényeket”, de a sportrendezvényeknél is közreműködne. Az állami rendezvényszervező központon belül divíziók lennének, amik gyakorlatilag lefednék a teljes rendezvénypiacot.

A következő új szervezet a Nemzeti Turizmusfejlesztési Iroda (NTFI) lenne, amelynek elsődleges feladata a vidéki régiók „turisztikai vonzerejének termékké alakítása, piacra juttatása, a minőségi színvonal emelése” és már népszerű vidéki területek – mint a Mátra vagy a borvidékek – szélesebb körben való megismertetése.

Budapesti Turizmusfejlesztési Szervezetet a fővárosért

Az előterjesztés életre hívná a Budapesti Turizmusfejlesztési Szervezetet (BFTSZ) is. „A turizmust érintő állami feladatok újraszervezése során kiemelt jelentőségű” a főváros. Méghozzá egy „Budapest DMO”, vagyis Destination Marketing Organization segítségével, amely felelne a budapesti turizmus fejlesztéséért és marketingjéért, ezen belül a „BUDAPEST Brand” létrehozásáért.

A budapesti turizmusszervnek saját bevételei is lennének, méghozzá az előterjesztés szerint az amúgy rég emlegetett Budapest Kártya értékesítéséből, illetve „saját Hop on Hop off” városnéző busz üzemeltetéséből.

Az új intézményrendszer következő tagja a Természeti és Kulturális Örökségvédelmi Iroda (TKÖI), amely a magyar természeti és kulturális értékek hasznosításáért felel majd, így például a vizek, gyógyfürdők, vagy a mezőgazdasági termékekben rejlő idegenforgalmi előnyök kiaknázásáért.

Az ügynökség és a további öt nagy szervezet mellett az alsóbb szinthez is hozzányúlnának: az előterjesztés szerint „szükség lenne a turisztikai külképviseletek megfelelő újraszervezésére is”, mely szintén a központi szervezet feladata lenne.

Az előterjesztés végén pontokba szedve ott áll: az EU-nak véleményezési joga nincs, Országgyűlésnek nem kell tárgyalnia, nem kell társadalmi egyeztetést tartani róla, és „vitás kérdés nem merült fel”.

Bővebben ide kattintva olvashat a részletekről.

Közel száz éve létezik olyan állami hivatal Magyarországon, amelynek feladata a turizmus irányítása. Ezt a szervezetet nevezték már hivatalnak, részvénytársaságnak, most pedig az is elképzelhető, hogy új elnevezése ügynökség lesz. A hazai turizmus állami irányításának történetéről ide kattintva olvashat bővebben.

Forrás: HVG


Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak
Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei

Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei 

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja méltán híres díjnyertes strandjairól, de igazi élmények a parton túl is felfedezhetők.
Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál

Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál 

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb helyén
Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés

Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés 

Mérséklődött a fluktuáció, de a HoReCa-szektorra alapvetően ez még nem jellemző. Friss munkaerő piaci elemzés - fontos megállapításokkal.
Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás

Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás 

Szabó Balázs Bandája, a Carson Coma Akusztik Trió és a Lázár tesók is fellépnek május 12-én az idei Európa-napon.
Személyi hír házunk tájáról

Személyi hír házunk tájáról 

Kedves Olvasónk! Aki figyelemmel kíséri szakmai oldalunkat, napi hírleveleinket - láthatja, olvashatja, tudhatja, hogy új szerkesztő érkezett hozzánk Szöllősi Tímea személyében.
Őzek és manók lakhelye a medvehagymától illatos Bakony

Őzek és manók lakhelye a medvehagymától illatos Bakony 

A környék turisztikai célpontjait bejárva feltárul előttünk az időtlen természet és az évszázados történelem
Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény

Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény 

Új, az eddiginél nagyobb helyszínen, több, mint hetven kiállítóval április 20-21-én rendezik a Csak a Mentes Tavaszi Fesztivált.
Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik

Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik 

Szigetcsépen mindig van program, májusban például egy lovasverseny színesíti a mindennapokat.
Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre

Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre 

Száz különleges Mercedes, száz izgalmas történet .

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.