hirdetés
hirdetés

Megújulnak a jelentősebb hazai arborétumok

Az Európai Unió és Magyarország 2007 és 2013 között a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretén belül közel 37 Mrd Ft támogatással járult hozzá egyedülálló természeti értékeink megóvásához, a fenntartható fejlődés biztosításához. Az Új Széchenyi Terv keretében eddig 25 erdei iskola és 10 gyűjteményes növénykert és védett történeti kert felújítása, korszerűsítése valósult meg, továbbá 9 erdei iskolával és 26 gyűjteményes növény- és védett kerttel kapcsolatos fejlesztés zajlik éppen. Mindezek révén hazánk összes jelentős arborétuma és védett történeti kertje új ruhába öltözhet.

hirdetés

Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának (KEOP) célja Magyarország fenntartható fejlődésének elősegítése környezeti, természetvédelmi és vízügyi feladatok megoldásával, a természeti erőforrások hatékonyabb, takarékos használatával. A megfogalmazott fejlesztési irányvonalak megvalósításához az Európai Unió segítséget nyújt, hogy hazánk minden lakosa számára biztosítható és elérhető legyen az egészséges és tiszta környezet.

A teljes KEOP forrás, azaz 1 484 Mrd Ft mintegy 4%-át, közel 37 Mrd Ft-ot fordíthattunk a hazai védett és Natura 2000 területek egyszeri rekonstrukciójára, a területek hosszú távú fenntarthatóságának biztosítására, gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek felújítására, valamint az erdei iskolák fejlesztésén keresztül az utódnemzedék környezeti nevelésére.

Erdei iskolák korszerűsítésére kétmilliárd forintot meghaladó mértékben kötöttek támogatási szerződést. A program keretében eddig 25 erdei iskola korszerűsítése és a szemléletformálás eszközrendszerének fejlesztése történt meg és további 9 erdei iskola hasonló jellegű beruházásai vannak folyamatban. A megújult eszközállománnyal évente több száz gyermek vehet részt izgalmas, terepi természetismeret órákon, melynek során elsajátíthatják az alapvető ismereteket többek között a védett állat- és növényfajokról, az élettelen természeti értékekről, az éghajlati sajátosságokról, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról.

Az ember és természet viszonyának élő múzeumainak is nevezett történeti kertek és gyűjteményes növénykertek kiemelkedő nemzeti értéket képviselnek. A KEOP támogatások révén a tudományos igényességgel nyilvántartott növénygyűjtemények fejlesztése, megőrzése, az ismeretterjesztés szolgálata, a történeti kertek esetében a kertépítészeti alkotások helyreállítása valósulhat meg. Már 21 kertben zajlik a fejlesztés több mint három milliárd Ft értékben és további 15 projekt előkészítése folyik.

A védett és Natura 2000 területek megőrzésére is jelentős összeg áll rendelkezésre. Védett fajok élőhelyeinek megőrzése, természetvédelmi területek megóvása érdekében KEOP forrásból több mint tízezer hektár élőhely helyreállítása vált lehetővé, de az érintett földterület nagysága meghaladja a hetvenezer hektárt. Az állatfajok érdekében és természetvédelmi szempontból átalakított vonalas létesítmények (elektromos szabadvezetékek, úthálózatok) hossza az aláírt támogatási szerződések szerint összesen 713,565 km, melyből már 509,265 km hosszon történt változás. Emellett több neves hazai barlang bejárat vált biztosabbá, mesterséges üregek és földtani alapszelvények rekonstrukciója, védett források helyreállítása, felszínalaktani értékek megőrzése valamint földvárak természetközeli állapotba való visszaállítása is megvalósulhatott.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk