Metszőolló, gumicsizma és nagy adag szakértelem

Amikor a dél-balatoni Bujdosó Családi Pincészetet alapító Feripapát, azaz Bujdosó Ferencet szélnek eresztették a rendszerváltásnak köszönhetően a Balatonboglári Állami Gazdaságból, ahol hosszú éveken keresztül a szőlőágazat vezetőjeként tevékenykedett, mindössze tényleg ennyit hozott magával: a mindig keze ügyében lévő metszőóllót, a sáros földeken nélkülözhetetlen gumicsizmát, no meg azt az óriási tapasztalatot, amit húsz éven át a BB-ként ismert pezsgő- és borkombinát felelős vezetőjeként megszerzett.

Így indította el saját családi vállalkozását 1990-ben 3,5 ha-nyi szőlőterületén – amely mára 82,5 ha-ra terebélyesedett-, Bujdosó-birtok néven, és a családban a számos íratlan szabály közül az egyik legfontosabb: a famíliából bárki földet csak egy másik Bujdosónak adhat el.

Gyöngyöző világfajták

Második generációs ma Bujdosóék borászata, a három testvér – Zsiga, Ferenc és Orsi - szőlőültetvényei a somogyi dombság legjobb dűlőin találhatók. Területük kétharmadán fehérszőlőt, a többin kéket tartanak, köztük sok világfaját: többek közt Chardonnay-t, Sauvignon Blanc-t, Merlot-t, Pinot Noir-t -, mellettük pedig igazi különlegességeket is, amilyen például a Gyöngyszőlő, vagy az Erdélyből származó Királyleányka.

Hajós marketingfogás

A családfő a 70-es években szerezte meg vitorlás hajóvezetői engedélyét, a fiúk gyerekkoruktól versenyeztek a tavon, és amikor többszöri sikertelen próbálkozás után megtalálták végre arculatuk megalkotóját – Ipacs Gézát -, nem is volt kérdés, prémiumboraikat, majd további szép tételeiket miről nevezik el: ők lettek a hajós borászok, azaz a hazai vitorlázók kedvenc pincészete. Flottájuk „zászlóshajóit” a Balaton klasszikus vitorlásairól – Sirocco, Tramontana, Nemere – nevezték el, emellett egységükben ott szerepel a Csomó, a Horgony, a Sextáns, az Iránytű és a Mentőöv is – amelyek nélkül egy jobb érzésű hajós sosem bonthat vitorlát.

Ászok átok: jelzálogból sikeres vállalkozás

Bár a család tagjai szívük szerint lelleinek vallják magukat, látványpincészetük mégsem ott, hanem egy másik balatoni településen, Szemesen, a Hunyadi-család egykori birtokán, még a barokk korból fennmaradt, közel 260 éves volt dézsmapince helyén épült fel. Nemcsak a BB-éveknek köszönhetően, hanem e pince megszerzésének idején is érezhették Bujdosóék az állami óriásgépezet döcögő „szekerét”: ugyanis kétmilliárdos jelzáloggal volt terhelt a privatizáció idején a romos állami ászokpince, ahol üzemi tevékenységet nem akartak folytatni – így lett melegkonyhás vendéglátóhely, egy valóban exkluzív borkóstoló a Bujdosó pince. Ahol a család tételei közül a legszebb vörösborok érlelődnek mind a mai napig az ízletes, házias ételeket és a teljes Bujdosó italpalettát felvonultató borkóstoló vidám vendégei mellett.


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.