Mi az igazság Zsidaiék báziskonyhája ügyében?

Nemrégiben a Zsidai Gasztronómiai Csoport élelmiszerbiztonsági ellenőrzése nagy vihart kavart a sajtóban. Ezt követően megírtuk, hogy a HVG cikkének tartalmi állításait a csoport tényekkel utasította vissza. Most mi is megnéztük, milyen a központi termelőüzem.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hétfői bejárásra a Zsidai Csoport két független szakértőt, Miskolczi Sándor élelmiszer-higiénikus szakértőt és Neményi Andrást a konyhatechnológiai csúcskészülékeket árusító és kivitelező Coninvest ügyvezetőjét is meghívta a Várba, a Táncsics Mihály utca 25. szám alatti központi termelőüzembe. Itt a-la carte ételkészítés nem folyik, csak kész és félkész termékeket készítenek, innen szállítják továbbá a péksüteményeket, a cukrásztermékeket Csoport valamennyi éttermi egységébe.

Tisztaság és rend

Először a szárazárú raktárba pillanthattunk be, ahol minden alapanyag szépen, felcímkézve sorakozott a kivehető és mosogatógépben is patyolattisztára mosható polcokon. A tisztaság és a rend az egész üzemben általános volt. A cukrászüzemben éppen egy finom süti készült a lehető legnagyobb körültekintéssel és szakértelemmel.

Miskolczi Sándor szakértő bemutatta, hogy a konyha olyan szuperhűtőkkel van felszerelve, melyek állandóan mutatják az aktuális hőmérsékletet, kinyitás után pedig addig, míg újra el nem éri a kívánt hőmérsékletet, nem is lehet a hűtőt kinyitni a keletkező vákum miatt. Azonban, ha sokáig nyitva marad - mint ahogyan ez az ellenőrzés során is történt - felmegy a hőmérséklet benne. Mindig van azonban külön kontrollhőmérő és maghőmérő is, mellyel pontosan mérhető az élelmiszerek belső hőmérséklete is. A dolgozók kötelesek Intézkedési Naplót vezetni, amennyiben bármilyen szabálytalanság vagy hiba történik.

A Hatóság kifogásai

Miskolczi Sándor felhívta a figyelmet arra is, hogy a Hatóság által kifogásolt növényi tejszín minőségmegőrzési ideje, melyet nem használtak és nem is kívántak használni, éppen 3 nappal az ellenőrzés előtt járt le. Ez az idő azonban nem azonos a fogyaszthatósági idővel, azt jelzi, hogy a termék nem értékesíthető, melyre nem is került sor. A termék megsemmisítésre várt a raktárban, azonban annyiban hiba történhetett, hogy nem volt megfelelően jelölve, a jegyzőkönyv azonban nem bizonyította a szabálytalanságot. Jelenleg arra sincs jogszabály, hogy ezeket a termékeket mennyi idő múlva kell elszállítatni.

A szakértő hozzátette, hogy a 10 db növényi tejszínre a tételenként kiszabott 15 ezer forintos bírságot első fokon 10-szeres szorzóval állapították meg, mely nincs egyensúlyban a szabálytalanság mértékével, hiszen nem állt fel közvetlen élelmiszerbiztonségi veszély. Miskoczi Sándor azt is kiemelte, hogy az ellenőrzés során nem voltak a fogyasztóra közvetlenül veszélyt jelentő szabálytalanságok.

A másik felmerült probléma, mely a HVG cikkében is megjelent, az „ömlesztett hús” tárolása, mely a szakértő szerint egy tévedés, ugyanis a húsok le voltak csomagolva és fóliázva, melyek ily módon szabályosan voltak elhelyezve a hűtőben egy légtérben.

Fontos a nyomonkövethetőség

A Hatóság kifogása volt még a nyomonkövethetőség, mely szerint az élelmiszereken levő címke nem volt alkalmas erre. A címke tartalmazta mind a fagyasztási, mind a lejárati időt és a cég saját HACCP rendszerében teljesen nyomonkövethető volt. Az élelmiszer-higiénikus szakértő szerint a HACCP rendszer mindig egy adott egységre épül, tehát nem várható el egy egységes jelölési mód. Miskolczi Sándor azonban javasolta a Zsidai Csoportnak, hogy a fagyasztási és a lejárati időn túl írják rá a címkére a szállítólevél és a számlaszámot is, hogy bármikor könnyen visszakövethető legyen, hogy kitől és mikor kapták a szállítmányt. A cimkén a séf is jelezze aláírásával, hogy mikor használt fel belőle. Ez a rendszer bármilyen fogyasztói panasz esetén a vendéglátóst is védi, hiszen nyomonkövethető a fogyasztásra kínált étel már a kezdetektől.

Világszínvonalú konyhatechnológia

Neményi András, konyhatechnológiai szakértő, a Coninvest Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a Zsidai Csoport a létező legmodernebb, világszínvonalú gépekkel, felszerelésekkel dolgozik. A 2 kombi sütő például saját tisztítórendszerrel is rendelkezik, csak egy tisztítópatront kell a műszak végén behelyezni a gépekbe és az öntisztítási folyamat automatikusan elindul.

Engedélyek, jogviszony

Az Opera Gasztronómia Kft, mely termelőüzemének idén május 30-án adta ki az önkormányzat a működési engedélyt, cáfolja a HVG-ben megjelent jegyző állítását, miszerint november 30-ával megszűnt volna az önkormányzat és a köztük levő jogviszony. „Élő szerződésünk van, fizetjük a bérleti díjat és azóta is rendszeresen átvesszük a leveleket” - állítja Juhász Emese, a Zsida Csoport munkatársa.

Az egység állategészségügyi engedéllyel is rendelkezik, használatbavételi engedélye azonban valóban nincs. Miskolczi Sándor szakértő véleménye szerint azonban erre nincs is szükség, hiszen nem kell külön engedély egy olyan vállalkozásnak, mely egy régebbi étterem konyhájában (egykori Király étterem konyhájában) dolgozik.

A Jamie-lánc is ellenőriz

A termelőüzem folyamatosan kap ellenőrzéseket a Jamie-lánctól is, így teljes egészében megfelel az angol élelmiszerhigiéniai rendszernek is. Az előre nyomtatott címkéken így idegen nyelven is láthatók a szükséges információk. Látogatásunkkor például éppen sütőtökkrémleves készítettek elő a Jamie-láncnak, melyet elkészülte után vákumoztak és címkéztek.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.