hirdetés

Mi lesz a szegedi Virág cukrászda sorsa?

Több mint negyedmilliárd forintot kellene ráfordítani a vállalkozónak, hogy a Kis és Nagy Virág megnyithassa kapuit – ezért cserébe ráadásul csupán a bérleti jogot vásárolta meg a várostól. Nyereségesnek lenni a belváros túltelített vendéglátós piacán egyébként sem egyszerű, de ha sikerülne, akkor is csak hosszú évtizedek alatt térülne meg a beleforgatott összeg - olvasható a szegedma.hu oldalán.

hirdetés

Öt éve zárt be a szegedi belváros egyik leghíresebb üzlete, a Virág cukrászda, melyet a város utóbbi években felkapaszkodott cukrásza szeretett volna megszerezni a hvg.hu korábbi információi szerint. A belvárosi helyiség jelenleg az önkormányzaté, miután a bíróság jogerős ítélete kitessékelte az előző tulajdonost a cukrászdából. Az önkormányzat a bérleti jog pályázati úton történő értékesítéséről döntött, azonban nem tolonganak a befektetők, ami nem is csoda, hiszen a felújítás költségeit teljes egészében a leendő bérlőnek kellene állnia. A Szegedma Hírportál információi szerint harmadszor lesz kénytelen pályáztatni a Virág cukrászda üzemeltetését az önkormányzat, miután első két kiírás eredménytelenül zártul, nem érkezett érvényes jelentkezés.

 A bérlőnek nem éri meg a felújítás

“Maga a konstrukció rendkívül előnytelen, de nem túlzás, ha azt mondom, hogy halott ügy. A város minimum 59 milliós bérleti jogot vásároltat, nem állja a felújítási költségeket se, és ezután a bérlő havi másfél millió forintot kell, hogy fizessen. Ha néhány év múlva a vállalkozó például meghal, vagy más okból kell, hogy lemondjon a cukrászdáról, nem kapja vissza a bérleti jog díját és a felújítási költségek töredékét sem” – összegezte a problémákat egy névtelenül nyilatkozó forrás a szegedma.hu -nak. Az ingatlan- és a vendéglátási piacra is jó rálátással bíró szakember elmondása szerint az épület lepusztult állapotára tekintettel nagyjából 100-100 millió forintba kerülne a felújítás és a berendezések megvásárlása, így a bérleti joggal összeadva összesen közel 260 millió forintos befektetés lenne a két Virág megnyitása. A cukrászda felújításával és a bérleti joggal kapcsolatos dilemmákról, a megtérülés esélyeiről a Szegedma Hírportálon olvashatnak.

A Virág Cukrászda története dióhéjban

A Virág Cukrászda sokáig a szegediek és a turisták kedvelt találka helye volt, a teraszán nyáron zenekar szórakoztatta a vendégeket. A cukit a 19. században Árvay Sándor és fia, Árvay Kálmán tették híressé, a  a szegedi Gerbeaud-ként is emlegették. 1922-ben a cukrászdát átadták a Virágh testvéreknek, akik méltón az elődjeikhez tovább öregbítették a cukrászda hírnevét. Nagyon sok híres, közismert ember fordult meg a cukrászdában, József Attila például rendszeresen itt fogyasztotta el reggelijét, a költőt igen kedvelő Virágh Béla meghívásában. Az üzlet berendezése, pultrendszere, csodálatos tükrei, falstukkó díszítései és a herendi kávéfőző masinája még az eredeti cukrászda tartozékai. A bejárati ajtaja is igen szemre való darab, amelyben figurális maratott üveg látható.

(forrás: SZEGEDma, Vendég&Hotel Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mit szól ahhoz, hogy kötelező a védettségi igazolvány az éttermek, szállodák belső tereinek használata esetén?

Kiadónk társoldalai