hirdetés
hirdetés

Szakmai helyzetértékelés a bizottság előtt

Minden érintettnek van teendője

Az Országgyűlés sport- és turizmusbizottsága októberi ülésén a vendéglátás és az utazásszervezés helyzete szerepelt napirenden.

hirdetés

Dr. Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára a vendéglátás első félévi eredményeit stagnálónak nevezte. A KSH adatai szerint 99,8 százalékon áll a tavalyi adatokhoz képest, de a vállalkozások száma annak ellenére nott, hogy sokan bezártak. A vendéglátóhelyek mindössze 33 százaléka vallja magát nyereségesnek. A Széchenyikártyát 716 ezer munkavállaló kapta meg, a munkaadók 52 milliárd forintot töltöttek fel rá, aminek csak a felét költötték eddig el. A minisztérium lépéseket tesz az Artisjus díjszabásával kapcsolatosan.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke ennél borúlátóbb. A csaknem hetven százalékban veszteséges vállalkozások rossz helyzetét az alábbiakra vezette vissza: az áfa az összes környezo országénál magasabb. Kedvezotlen hatású a reprezentációs adó, a teljes köru dohányzási tilalom bevezetése, a teljes alkoholtilalom, a túl magas jövedéki adó, az alkalmi munkavállalókkal kapcsolatos bonyolult adminisztráció, az elavult oktatás és a korszerutlen törvények. Fo gond, hogy nincs koncessziós törvény, így a tokeeros befektetok szakmai tudás nélkül új és még újabb vendéglátóhelyeket nyitnak.

Dr. Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke jelezte, hogy 14 pontba sűrítve ezeket a gondokat már jelezték a minisztériumnak. Az előzőekben felsorolt problémákat kiegészítette a promóció nem megfelelő nagyságával, továbbá azzal, hogy a vendéglátók nem jutnak hitelhez, és a kkv-k részére alig van pályázati lehetőség. A magyar mezogazdaság szervezetlenség miatt nem képes a minőségi vendéglátás igényeit kielégíteni.

A bizottság ellenzéki tagjai az egykulcsos adót hibáztatták a kereslet csökkenése miatt, míg a kormánypártiak arra hivatkoztak, hogy a kereslethez képest túl sok v endéglátóhely nyílik. Túl sok az adó, viszont kedvező változás, hogy az állam járulékkönnyítést f og adni január 1-jétől a munkavédelmi törvénnyel. A helyettes államtitkár kérdésre válaszolva beszámolt arról, hogy az ágazatot érintő stratégiai és törvényi anyag még készül, a cafeteria átalakítása megtörtént, és életbe lépett a higiéniai útmut ató. Az áfacsökkentés egyelőre nincs napirenden.

15 százalékkal esett a forgalom az irodáknál

Molnár Gabriella, a MUISZ elnöke beszámolója szerint tagjaik a magyar utazásszervezoi szakma forgalmának 85-90 százalékát bonyolítják. Idén 15 százalékos a forgalom visszaesése, főként a charterjáratok kisebb számának következtében. A feketeutaztatás változatlanul virul, módosítani kellene az utazási irodákra vonatkozó rendeletet és a Szép-kártya korlátozásait is. Az utóbbi években egyre jobban elterjedt jogosulatlan utazásszervezés felszámolása érdekében sürgős és hatékony intézkedésekre, a vonatkozó jogszabályok módosítására, az ellenorzo szervezet hatáskörének kiterjesztésére van szükség, hangsúlyozta, mert a fekete utazásszervezés több szempontból is rendkívül káros: az utasnak nincs jogorvoslati lehetosége, az állam adóbevételektol esik el, a törvényesen működő irodák jogosan várják el, hogy azonos tevékenységet csak azonos feltételekkel lehessen végezni.

Dr. Simon András, a MUISZ közlekedési érdekképviseloje rámutatott, hogy a Malév megszűnésének következményeként romlott az ország gazdasági és turisztikai mozgástere. A sok bevételt hozó MICE-üzletág visszaesett; ötvenszázalékos mínuszban van a kongresszusi turizmus. Skandináviából nem könnyű elérni Budapestet, a beutazás a csekély költésű fapados utasokra korlátozódik. A MUISZ azt kérte, készüljön valós felmérés arról, mekkora veszteség az országnak, hogy csak alacsony költésű turisták érkeznek.

A bizottság tagjai megállapodtak abban, hogy a szakoktatás kérdéseiről (különös tekintettel a gyakorlati képzésre) külön vitanapot tartanak. Támogatják egy új nemzeti légitársaság létrehozását, és pártolóan közvetítik a szakmai szervezetek javaslatait a minisztériumi döntéshozókhoz.

Szingapúri delegáció járt Magyarországon


Magyarországra látogatott a Szingapúri Utazási Irodák Országos Szövetségének (NATAS) vezérigazgatója, Robert Khoo, az október 10-12. között megrendezett ASEAN Awareness Forum apropójából, közölte a Magyar Turizmus Zrt.
Az esemény a Külügyminisztérium, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal és a Magyar Külügyi Intézet közös szervezésében valósult meg. Robert Khoo az ASEAN Awareness Forum mellett az MT Zrt. által szervezett tanulmányúton is részt vesz annak érdekében, hogy bejárja Budapestet,
és felmérje a fováros és szolgáltatói kínálatát. A programokra az MT Zrt. szingapúri
külképviselője, Vas Mária is elkísérte a vezérigazgatót.
Robert Khoo a Four Seasons Hotelben lakott, a szakember bejáráson vett részt a Magyar Tudományos Akadémián, sétált a Dunakorzón és a Four Seasons Hotelben. Robert Khoo találkozott Hrabovszky Zsolttal, az MT Zrt. nemzetközi értékesítés ösztönzés igazgatójával, valamint a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) és a Magyar Beutaztatók Szövetsége (MABEUSZ) képviselőivel. Robert Khoo mellett a Szingapúri Utazási Irodák Országos Szövetségének (NATAS) hatfős delegációja is Magyarországra látogatott októberben.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai